Η ανεργία είναι εθνικό πρόβλημα

η-ανεργία-είναι-εθνικό-πρόβλημα-625678

Η ανακύκλωση των ανέργων σε θέσεις είτε προσωρινής εργασίας, είτε κατάρτισης, που δεν οδηγεί σε εύρεση εργασίας, δεν αποτελεί λύση, αλλά διογκώνει το πρόβλημα

Εσπασαν τα τηλέφωνα… χθες από γυναίκες άνεργες, οι οποίες ψάχνουν εναγωνίως δουλειά, για να ενημερωθούν για την προκήρυξη του ΟΑΕΔ που αναζητά καθαρίστριες.

Δέκα οι θέσεις που άνοιξαν για τη Μαγνησία, θεωρείται βέβαιο ότι οι αιτήσεις που θα υποβληθούν θα είναι δεκαπλάσιες.

Αναμενόμενο, αφού η ανεργία ειδικά στις γυναίκες «τσακίζει κόκκαλα», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι δύσκολα εξίσου για τους άνδρες που βρίσκονται στην ανεργία.

Οικογενειάρχες των 40 και 50 χρόνων που βρέθηκαν εκτός στην πιο παραγωγική ηλικία, έχουν όμως τεράστιες υποχρεώσεις και βρίσκονται σε απόγνωση, διότι δεν ξέρουν πώς να εξασφαλίσουν το καθημερινό φαγητό για την οικογένεια.

Τι θα γίνει άραγε με όσους ψάχνουν εναγωνίως για να συμπληρώσουν ένσημα για να βγουν στη σύνταξη κάποτε… έχοντας πληρώσει για εισφορές όλα αυτά τα χρόνια; Το πρόβλημα της ανεργίας δεν είναι τόσο απλό και φαντάζομαι πως όσοι σπεύδουν να δημιουργήσουν κλίμα ότι τελειώσαμε με αυτό τον «Γολγοθά», κακώς… κάθονται και παίζουν επικοινωνιακά παιχνίδια στις πλάτες ανθρώπων που βρίσκονται σε απόγνωση.

Η ανεργία είναι κόλαση για όποιον τη βιώνει. Η ζωή χάνεται. Οι άνεργοι βιώνουν την κοινωνική απομόνωση. Το ξέρουν αυτό καλύτερα από τον καθένα όσοι βρέθηκαν στον δρόμο ειδικά τα χρόνια της κρίσης, όταν προσπαθούν να γαντζωθούν από κάπου για να διατηρήσουν μία ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει και για αυτούς ανάκαμψη.

Η ανεργία είναι εθνικό πρόβλημα. Δεν αντιμετωπίζεται ούτε με ευχολόγια, ούτε με διακηρύξεις ή διαπιστώσεις. Η ουσιαστική πάταξή της απαιτεί αποφασιστικότητα και συνεργασία όλων των εταίρων της κοινωνίας.

Η μείωσή της απαιτεί μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Μέτρα και δράσεις για ανάκαμψη της αγοράς εργασίας, που όλοι, κράτος, εργοδότες και άλλοι εταίροι, θα δεσμευτούν να υλοποιήσουν.

Η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται ούτε με τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, ούτε με τα ευχολόγια πολιτικών και κυβερνητικών στελεχών. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αν δεν υπάρξει προηγουμένως παραγωγή πλούτου στη χώρα, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν συμβαίνει. Και για να υπάρξει παραγωγή πλούτου θα πρέπει προηγουμένως να εξασφαλίσει η οικονομία μας τα μέσα για να προσελκύσει επενδύσεις.

Η ανακύκλωση των ανέργων σε θέσεις είτε προσωρινής εργασίας, είτε κατάρτισης, που δεν οδηγεί σε εύρεση εργασίας, δεν αποτελεί λύση, αλλά διογκώνει το πρόβλημα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου