Η πορεία «δείχνει» κάλπες

η-πορεία-δείχνει-κάλπες-640149

Οι επιλογές της Κυβέρνησης πάντως είναι δύο. Η πρώτη και επικρατέστερη είναι η ταυτόχρονη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών με εκείνες των ευρωπαϊκών και των αυτοδιοικητικών στα τέλη Μαΐου

Με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες κινούνται πλέον όλα τα κομματικά επιτελεία. Μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών έχει ουσιαστικά σημάνει εκλογικός συναγερμός. Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι με δεδομένη την ετερόκλητη πλειοψηφία που κρατά την Κυβέρνηση στην εξουσία, κερδίζει ολοένα και περισσότερους πόντους το σενάριο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες πριν τον Οκτώβριο, που συμπληρώνεται η τετραετία.

Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι αρχίζει και ενισχύεται το σενάριο των πολλαπλών εκλογών τον Μάιο. Αλλωστε τότε θα στηθούν ούτως ή άλλως κάλπες για τις εκλογικές αναμετρήσεις στις Περιφέρειες και τους Δήμους αφενός και αφετέρου για το Ευρωκοινοβούλιο.

Τη διαπίστωση άλλωστε ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές ήρθε χθες να ενισχύσει η σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό. Είναι πλέον σαφές πως η Κυβέρνηση επιθυμεί να αλλάξει την ατζέντα, να γυρίσει σελίδα από όλα όσα διαδραματίστηκαν το τελευταίο διάστημα και είχαν ως αποτέλεσμα την αποχώρηση του κυβερνητικού εταίρου και την παραμονή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία μέσω… δανεικών ψήφων.

Η Κυβέρνηση ποντάρει να αλλάξει την ατζέντα με την αύξηση του κατώτατου μισθού και ορισμένα άλλα μέτρα, για τα οποία προωθούνται νομοθετικές ρυθμίσεις το επόμενο διάστημα.

Και φυσικά οι επόμενες δημοσκοπήσεις αναμένεται να «κλειδώσουν» τον χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες.

Οι επιλογές πάντως, όπως αυτές διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή, είναι δύο. Η πρώτη και επικρατέστερη είναι η ταυτόχρονη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών με εκείνες των ευρωπαϊκών και των αυτοδιοικητικών στα τέλη Μαΐου.

Η δεύτερη και μάλλον πιο αδύναμη επιλογή είναι εκείνη του Οκτωβρίου. Παρότι ο πρωθυπουργός δημοσίως έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει να φτάσει μέχρι το φθινόπωρο του 2019, μία τέτοια κίνηση ενέχει μεγάλη δόση πολιτικού ρίσκου, αφού θα έχουν προηγηθεί οι ευρωεκλογές, που η ψήφος των πολιτών προς όλα τα πολιτικά κόμματα είναι παραδοσιακά πιο χαλαρή και άρα το κυβερνών κόμμα έχει μεγάλες πιθανότητες να εισπράξει την ψήφο διαμαρτυρίας. Σε μία τέτοια περίπτωση, εκτιμούν πολλοί, θα είναι ρίσκο για τον ΣΥΡΙΖΑ να πάει σε εθνικές εκλογές σχεδόν πέντε μήνες μετά την ευρωκάλπη, μια και οι πιθανότητες θα είναι λίγες να μεγαλώσει η διαφορά.

Πάντα βέβαια υπό την αίρεση ότι δεν θα υπάρξει κάποιο έκτακτο γεγονός, το οποίο θα υποχρεώσει την Κυβέρνηση να οδηγηθεί στις κάλπες ανά πάσα στιγμή το επόμενο διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, έχουμε μπει σε μία άκρως ενδιαφέρουσα πολιτικά περίοδο, αφού οι διεργασίες σε όλο το πολιτικό φάσμα είναι έντονες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου