Ραντεβού στα «τυφλά» για την οικονομία

ραντεβού-στα-τυφλά-για-την-οικονομί-641379

Τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον πιεστικά και η κυβέρνηση δεν μπορεί να χρονοτριβεί. Διαφορετικά, εξαιτίας αυτών των καθυστερήσεων, διατρέχουμε τον κίνδυνο να βρεθούμε στο σημείο να ανατραπούν τα όσα με θυσίες επιτεύχθηκαν στον δημοσιονομικό τομέα από την αρχή της κρίσης

Τέσσερις μήνες μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου η χώρα δεν έχει εξασφαλίσει ακόμη πρόσβαση στις αγορές. Πολλοί μάλιστα εκτιμούν πως αν αποτολμήσει η κυβέρνηση μια έξοδο στις αγορές τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, δεν θα μπορεί να μιλά για κανονική έξοδο και ότι περισσότερο θα μοιάζει με ραντεβού στα «τυφλά», αφού προεξοφλούν πως το κόστος δανεισμού θα είναι υψηλό, άρα ασύμφορο.

Σε συνδυασμό μάλιστα με το υψηλό ιδιωτικό χρέος, για το οποίο μόλις πριν από λίγες μέρες από τον Βόλο χτύπησε καμπανάκι ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς, γνωρίζοντας απ’ έξω και ανακατωτά την αγορά, τα πράγματα γίνονται ακόμη δυσκολότερα για την οικονομία.

Διότι το ιδιωτικό χρέος αποτελεί έναν επιπλέον σημαντικό παράγοντα που εμποδίζει το πέρασμα της οικονομίας στο ξέφωτο και στη βιώσιμη ανάπτυξη. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα τραπεζικά δάνεια είναι σχεδόν ισόποσες με το δημόσιο χρέος και ξεπερνούν τα 330 δισ. Η επανεκκίνηση της οικονομίας γίνεται δύσκολη όταν τα «κόκκινα» δάνεια είναι σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των δανείων και όταν ένας στους δύο φορολογούμενους έχει ληξιπρόθεσμη οφειλή προς την Εφορία. Το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων εμποδίζει τις τράπεζες να επιτελέσουν τον ρόλο τους ως ο αναπτυξιακός πυλώνας της οικονομίας. Το επισήμαναν σ’ όλους τους τόνους τις προηγούμενες μέρες οι εκπρόσωποι των θεσμών που βρέθηκαν στην Αθήνα στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον πιεστικά και η κυβέρνηση δεν μπορεί να χρονοτριβεί. Διαφορετικά, εξαιτίας αυτών των καθυστερήσεων, διατρέχουμε τον κίνδυνο να βρεθούμε στο σημείο να ανατραπούν τα όσα με θυσίες επιτεύχθηκαν στον δημοσιονομικό τομέα από την αρχή της κρίσης. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει την οικονομία εκ νέου σε ύφεση, προειδοποιούν οι οικονομικοί αναλυτές. Το ΔΝΤ επίσης εκτιμά ότι η Ελλάδα σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα θα έχει ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 1%. Αν επιβεβαιωθεί αυτή η πρόβλεψη θα παραταθούν τα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα.

Κάποιοι πιο απαισιόδοξοι πιστεύουν ότι ενδεχομένως θα χρειαστούμε νέα δανειοδότηση. Ο,τι χειρότερο δηλαδή, την ώρα που άλλες χώρες που μπήκαν στα μνημόνια έχουν ήδη διασφαλίσει πρόσβαση στις αγορές με πολύ χαμηλά επιτόκια και ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Αυτά είναι τα σοβαρά ζητήματα με τα οποία οφείλει να ασχοληθεί η Κυβέρνηση, αντί να αναλώνεται εβδομάδες τώρα στην άλωση άλλων πολιτικών χώρων για να εξυπηρετήσει τα μικροκομματικά της οφέλη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου