Λογίζονται μόνο σαν «κουκιά»

λογίζονται-μόνο-σαν-κουκιά-646145

Η άρνηση της κυβέρνησης να καταθέσει ένα επίσημο έγγραφο με το κείμενο του αναθεωρημένου Συντάγματος της γειτονικής χώρας ενισχύει την επιχειρηματολογία εκείνων, που μιλούν για μία επιζήμια για την Ελλάδα συμφωνία

Ελάχιστοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που πήραν χθες τον λόγο στην ολομέλεια της Βουλής για να υπερασπιστούν τη συμφωνία των Πρεσπών. Πώς να το κάνουν άραγε, όταν αφενός δεν έχουν πλήρη εικόνα, αφού δεν κατατέθηκαν οι αλλαγές του Συντάγματος των Σκοπίων και αφετέρου εισπράττουν τα επίχειρα τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και από την κοινή γνώμη, που, σε ένα συντριπτικό ποσοστό που ξεπερνά το 70%, διαφωνεί με το περιεχόμενό της;

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Δεν τολμούν να την υπερασπιστούν, διότι κατά βάθος δεν έχουν πειστεί, όπως διακηρύσσει το Μαξίμου, ότι είναι επωφελής για τη χώρα. Επιλέγουν λοιπόν τη σιωπή, εκτιμώντας ότι έστω διά αυτής το κόστος που θα έχουν θα είναι μικρότερο. Κάνουν ολέθριο λάθος όμως, διότι αν με την ψήφο τους σήμερα το βράδυ συμβάλλουν ώστε να κυρωθεί η συμφωνία, ενώ υπάρχουν τόσα ζητήματα ανοιχτά και χωρίς να γνωρίζουν καν τις αλλαγές του Συντάγματος των Σκοπίων, θα έχουν συμπράξει σε ένα βαρύτατο κοινοβουλευτικό ολίσθημα.

Η σημερινή ψηφοφορία δεν αφορά σε ένα απλό νομοσχέδιο. Ούτε σε μία τροπολογία όπως τόσες και τόσες έρχονται καθημερινά στη Βουλή και για τις οποίες ο καθένας βουλευτής μπορεί να ισχυριστεί ότι κατάλαβε λάθος ή εκτίμησε λάθος, άρα και η ψήφος του δεν ήταν η ενδεδειγμένη.

Η σημερινή ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών, όσο και αν ακούγεται υπερβολικό, ξεπερνά ακόμη και εκείνες τις κρίσιμες ψηφοφορίες για τα μνημόνια, διότι αφορά σε ένα πολύ σοβαρό εθνικό θέμα, για το οποίο οι αποφάσεις που θα ληφθούν δεν επιδέχονται διόρθωσης κατόπιν εορτής.

Το γεγονός ότι ακόμη και χθες ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος υποχρεώθηκε να παραδεχτεί, υπό το βάρος των καταγγελιών της αντιπολίτευσης, ότι οι αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων ψηφίστηκαν μεν, αλλά είναι υπό την αίρεση της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών από την Ελληνική Βουλή, άρα ανά πάσα στιγμή μπορεί να καταστούν μη εφαρμόσιμες, δείχνει με πόση σκοπιμότητα η Ελληνική Κυβέρνηση επιχειρεί να υφαρπάξει την ψήφο των βουλευτών, αρκεί μόνο και μόνο να κυρώσει μία συμφωνία, η οποία όμως τελικά «κρατά κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα».

Δυστυχώς, από τα πρώτα στάδια της διαδικασίας κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή καταδείχτηκαν όλες οι μεθοδεύσεις και επιδιώξεις της κυβέρνησης. Οι στόχοι της δεν είναι παρά μικροπολιτικοί. Περιορίζονται στην κοινοβουλευτική εξασθένηση μικρότερων κομμάτων και πολύ λίγο σχετίζονται με το εθνικό συμφέρον. Η άρνηση της Κυβέρνησης να καταθέσει ένα επίσημο έγγραφο με το κείμενο του αναθεωρημένου Συντάγματος της γειτονικής χώρας ενισχύει την επιχειρηματολογία εκείνων, που μιλούν για μία επιζήμια για την Ελλάδα συμφωνία. Ας το σκεφτούν αυτό πριν δώσουν σήμερα θετική ψήφο όσοι για το Μαξίμου λογίζονται μόνο σαν «κουκιά» στην κάλπη που θα στηθεί το βράδυ για να κυρωθεί ή όχι η συμφωνία των Πρεσπών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου