ΤΟΠΙΚΑ

Ερχονται διώξεις για 15 άτομα για κατάχρηση

ερχονται-διώξεις-για-15-άτομα-για-κατάχρ-654654

Στα χέρια της Εισαγγελίας Βόλου πόρισμα -κόλαφος Επιθεωρητών για κατάχρηση

Ερχονται ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος, σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, για την κατάχρηση ύψους 500.000 ευρώ στον Ειδικό Λογαριασμό Ξενοδοχοϋπαλλήλων Βόλου. Το πόρισμα – κόλαφος των επιθεωρητών που διενήργησαν τον έλεγχο για το σκάνδαλο στον Ειδικό Λογαριασμό Ξενοδοχοϋπαλλήλων Βόλου, που βεβαιώνει ότι η κατάχρηση ανέρχεται στο ποσό των 500.000 ευρώ, βρίσκεται ήδη στα χέρια της Εισαγγελίας Βόλου.

Το ποσό μισού εκατομμυρίου ευρώ «έκανε φτερά» από τον Ειδικό Λογαριασμό Ξενοδοχοϋπαλλήλων με πλαστογραφημένα διπλότυπα παραστατικά πληρωμής παροχών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπάλληλος – ταμίας, στον οποίο αποδίδεται η κατηγορία ότι εμπλέκεται στην κατάχρηση, ανά τακτικά χρονικά διαστήματα από το 2008 μέχρι και το 2017 φέρεται να πλαστογραφούσε παραστατικά δαπανών του Ειδικού Λογαριασμού για παροχές, τις οποίες όμως «ξαναπλήρωνε» στον εαυτό του.

Οπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, το κατώφλι του ανακριτή θα περάσουν 15 άτομα, μεταξύ των οποίων ο ταμίας του Ειδικού Λογαριασμού Ξενοδοχοϋπαλλήλων Βόλου, ο οποίος ήδη έχει τεθεί σε αργία, καθώς επίσης πρώην διευθυντές του ΙΚΑ την περίοδο 2008 – 2017 και τέλος υπηρεσιακοί παράγοντες.

Εκτός από το ποινικό μέρος της υπόθεσης, παράλληλα αναμένεται να ανακοινωθούν και οι πειθαρχικές κυρώσεις, αφού ο έλεγχος έχει πλέον ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, οι ποινές που προβλέπονται περιλαμβάνουν από επίπληξη μέχρι απόλυση, ανάλογα με τις ευθύνες που θα αποδώσει το πειθαρχικό υπηρεσιακό συμβούλιο που θα συνεδριάσει αρχές Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται πως ο Ειδικός Λογαριασμός Ξενοδοχοϋπαλλήλων ως υπηρεσία από το 2008 έχει ενταχθεί στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ Βόλου, με πλήρη οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια έναντι των λοιπών κλάδων του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και αφορά στις παροχές σε χρήμα, για τις οποίες οι ξενοδοχοϋπάλληλοι έχουν διαφορετικές εισφορές από τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ. Μάλιστα πλέον οι Περιφερειακές Υπηρεσίες του εντασσόμενου κλάδου ασθένειας του ΤΑΞΥ αποτελούν περιφερειακές Υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, από τις οποίες γίνεται και η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του Ειδικού Λογαριασμού. Το πρώην Ταμείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων έπαψε να υφίσταται από τον Αύγουστο του 2008, οπότε και η προϊσταμένη του Τμήματος Βόλου του ΤΑΞΥ παρέδωσε το αρχείο πληρωμών του Ταμείου στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, έχοντας ελέγξει και ελεγχθεί από το ελεγκτικό συνέδριο και την κεντρική υπηρεσία του ΤΑΞΥ.

Το μεγάλο σκάνδαλο στον Ειδικό Λογαριασμό αποκαλύφτηκε πριν από ενάμιση περίπου χρόνο, κατά τη διάρκεια διευρυμένου ελέγχου που έγινε στον νέο φορέα πλέον κοινωνικής ασφάλισης ΕΦΚΑ στον Βόλο, με αφορμή καταγγελίες για τη χορήγηση επιδομάτων ύψους 80.000 ευρώ σε μη δικαιούχους. Για τη δεύτερη αυτή υπόθεση, η οποία ήταν η αφορμή για να βρεθεί το «μεγάλο λαβράκι», ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ήδη σε βάρος μίας υπαλλήλου.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου