ΤΟΠΙΚΑ

Στο «σκοτάδι» για τις αποζημιώσεις οι ελαιοπαραγωγοί του Πηλίου

στο-σκοτάδι-για-τις-αποζημιώσεις-οι-663847

Δύο μήνες μετά τις προφορικές δεσμεύσεις, παραμένουν με άδεια χέρια οι ελαιοπαραγωγοί του Πηλίου

To κατώφλι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα περάσουν για μία ακόμη φορά σήμερα οι ελαιοπαραγωγοί του Πηλίου, για την καταβολή αποζημιώσεων για την ολοκληρωτική καταστροφή της φετινής ελαιοπαραγωγής. Οι θιγόμενοι παραγωγοί βλέπουν τις μέρες να περνούν και από τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι σήμερα να μην έχουν υλοποιηθεί οι προφορικές δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η πολιτική ηγεσία του αρμοδίου υπουργείου, να εξεταστεί το αίτημά τους για καταβολή αποζημιώσεων. Έτσι αποφάσισαν να επανέλθουν πιέζοντας ώστε να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει.

Στη σημερινή συνάντηση, από την αντιπροσωπεία του Πηλίου, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γ. Διανελλάκη, θα ζητηθεί οι ελαιοπαραγωγοί να αποζημιωθούν για την καταστροφή των καλλιεργειών από τον δάκο και τον μύκητα από πόρους εκτός ΕΛΓΑ, ώστε να περιοριστεί η οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί.

«Θα πρέπει το υπουργείο να καταβάλλει κάθε προσπάθεια καταβολής οικονομικής ενίσχυσης στους ελαιοπαραγωγούς του Πηλίου μέσω των ΠΣΕΑ ή από άλλο πρόγραμμα», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του ΑΣ Πηλίου Γιάννης Διανελλάκης. «Το πρόβλημα είναι γνωστό, έχουμε ενημερώσει αρμοδίως το υπουργείο σε συνάντηση που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο, περιμένουμε να βρεθεί λύση. Η κατάσταση στο Πήλιο είναι τραγική», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η αντιπροσωπεία των ελαιοπαραγωγών του Πηλίου θα καταθέσει αίτημα προκειμένου να τροποποιηθεί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις, για να καλύπτει και τις ζημιές στην παραγωγή από τον δάκο, αλλά και από άλλα αίτια για την καταβολή αποζημιώσεων σε παραγωγούς που σήμερα πλήττονται.

Παράλληλα, υπόψη του υπουργείου θα τεθεί το αίτημα για ένταξη του Νοτίου, αλλά και του Κεντρικού Πηλίου στο πρόγραμμα των παραδοσιακών ελαιώνων, που θα συμβάλλει ώστε να αναγνωριστεί η ελιά Πηλίου με ονομασία προέλευσης, στο μοντέλο που ήδη εφαρμόζεται μέσω ειδικού προγράμματος στην περιοχή της Αμφισσας.

Τα «κόκκινα» δάνεια

Το θέμα που θα τεθεί επιτακτικά στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου είναι τα «κόκκινα» δάνεια των Αγροτικών Συνεταιρισμών, που απειλούν με ξεκλήρισμα τις συνεταιριστικές οργανώσεις.

Εκ μέρους του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου θα ζητηθεί η εξεύρεση λύσης ώστε να αντιμετωπιστεί το μεγάλο αυτό θέμα που απασχολεί μεγάλη μερίδα αγροτών και Συνεταιριστικών Οργανώσεων.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου