ΤΟΠΙΚΑ

Ακατάσχετο… στα χαρτιά

ακατάσχετο-στα-χαρτιά-668448

Δεκάδες καταθετικοί λογαριασμοί στη Μαγνησία παραμένουν δεσμευμένοι από τις 20 Δεκεμβρίου

Εφιάλτης η αποδέσμευση των επιδοτήσεων για δεκάδες αγρότες και κτηνοτρόφους. Μπορεί το ΦΕΚ για το ακατάσχετο στις αγροτικές επιδοτήσεις έως 7.500 ευρώ να δημοσιεύτηκε πριν από τα Χριστούγεννα, εκατοντάδες όμως παραγωγοί της Μαγνησίας που διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς σε άλλες τράπεζες, πλην της Τράπεζας Πειραιώς (που έχει απορροφήσει την πρώην Αγροτική) έμειναν με άδεια χέρια. Με την επίκληση ότι δεν έχει αποσταλεί η σχετική εγκύκλιος και ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία προσαρμογής του λογισμικού συστήματος, μία τουλάχιστον από τις υπόλοιπες τρεις συστημικές τράπεζες έχει τους δικαιούχους στο «περίμενε»…

Υπό το βάρος των έντονων διαμαρτυριών αγροτών, που πήγαν να εισπράξουν τα χρήματα από τις επιδοτήσεις που κατατέθηκαν στους λογαριασμούς τους στις 20 Δεκεμβρίου και βρήκαν… άδεια βιβλιάρια, αφού τα ποσά είχαν δεσμευτεί για οφειλές, η τροπολογία για το ακατάσχετο ψηφίστηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στις 22 Δεκεμβρίου. Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και οι αγρότες πίστευαν ότι τα προβλήματά τους τελείωσαν εκεί

Φρούδες ελπίδες όμως, αφού σε πολλές περιπτώσεις το ακατάσχετο αποδείχτηκε ότι ισχύει μόνο στα χαρτιά…. Καταθετικοί λογαριασμοί αγροτών και κτηνοτρόφων, παρότι εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου για το ακατάσχετο, παραμένουν δεσμευμένοι.

Ακόμη και προχθές Παρασκευή 4 Ιανουαρίου καταγράφηκαν περιπτώσεις αγροτών και κτηνοτρόφων, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να εκταμιεύσουν ούτε ένα ευρώ. Παρά το ότι περίμεναν πώς και πώς αυτά τα χρήματα, ώστε να αποπληρώσουν συσσωρευμένες οφειλές που είχαν δημιουργήσει το προηγούμενο διάστημα, «ποντάροντας» ότι θα πληρωθούν από την ενιαία ενίσχυση και το «πρασίνισμα». Εντούτοις παραμένουν απλήρωτοι.

«Δεν είναι δυνατόν να πληρώνουμε εμείς τα διαδικαστικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν οι Τράπεζες, διότι δεν φρόντισαν εγκαίρως να προσαρμόσουν τα λογιστικά τους συστήματα, ώστε να μπορούμε να εκταμιεύσουμε τα χρήματα που μας ανήκουν», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ αγρότης που μέχρι και προχθές δεν κατέστη δυνατό να εισπράξει τα χρήματα από τον καταθετικό του λογαριασμό.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά…

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η Τράπεζα Πειραιώς, με ενημερωτικό emailπου εστάλη από τα κεντρικά, μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ για το ακατάσχετο ζητούσε από όλες «τις αρμόδιες μονάδες της Τράπεζας να προχωρήσουν στις προσαρμογές των συστημάτων και στους απαραίτητους ελέγχους για την αποδέσμευση από τους καταθετικούς λογαριασμούς των δικαιούχων των δεσμευμένων ποσών που εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου, το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου», όπως και τελικά έγινε, αφού ξεμπλόκαραν οι δεσμευμένες αγροτικές επιδοτήσεις.

Κάπως έτσι στάθηκαν τελικά τυχεροί… όσοι παραγωγοί διατηρούν καταθετικό λογαριασμό στην Πειραιώς, αφού σ’ άλλες Τράπεζες το σύστημα χωλαίνει και οι αγρότες ξεροσταλιάζουν καθημερινά στα γκισέ περιμένοντας την άρση της δέσμευσης για να μπορέσουν να εκταμιεύσουν τα χρήματά τους.

«Σε μία περίοδο που αυτά τα χρήματα είναι μία απαραίτητη «ένεση» ρευστότητας για όλους μας, είναι αδιανόητες αυτές οι καθυστερήσεις.

Πρόκειται για χρήματα δουλεμένα που τα έχουμε ανάγκη. Θα πρέπει η Πολιτεία να παρέμβει στο τραπεζικό σύστημα και σ’ όσες Τράπεζες καθυστερούν και δεν εφαρμόζουν τον νόμο που ψηφίστηκε», επισημαίνουν θιγόμενοι δικαιούχοι.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου