ΤΟΠΙΚΑ

«Μαύρες γιορτές» για νεφροπαθείς της Μαγνησίας

μαύρες-γιορτές-για-νεφροπαθείς-της-668853

Δεν έχουν ακόμη πληρωθεί τα οδοιπορικά Νοεμβρίου – Εχουν γίνει «μπαλάκι» μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών

Η αναλγησία του ΕΟΠΥΥ χτυπά «κόκκινο». Αφησε απλήρωτους μέρες γιορτών τους αιμοκαθαρόμενους νεφροπαθείς, καθώς δεν κατέβαλε τα έξοδα μετακίνησης. Δεν τους φτάνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, δεν αρκεί το γεγονός ότι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, έχουν να αντιμετωπίσουν και την αναλγησία του ΕΟΠΥΥ.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Ο λόγος για τους 200 περίπου νεφροπαθείς στη Μαγνησία που είναι αιμοκαθαρόμενοι και δεν έχουν ακόμη πληρωθεί τα οδοιπορικά μετακίνησης για τον μήνα Νοέμβριο από τον ΕΟΠΥΥ. Οι άνθρωποι γίνονται «μπαλάκι» μεταξύ των τοπικών, περιφερειακών και κεντρικών υπηρεσιών του Οργανισμού, σε μία προσπάθεια να ενημερωθούν αρμοδίως πότε θα «δουν το χρώμα του χρήματος».

«Είναι ανάλγητοι και απαράδεκτοι», υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Μ.Κ. νεφροπαθής, που από την προπαραμονή των Χριστουγέννων προσπαθεί τηλεφωνικά να βγάλει άκρη, όπως και άλλοι μεταξύ των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ, για να ενημερωθεί για τον λόγο που καθυστέρησε η καταβολή των χρημάτων. Τα οδοιπορικά των νεφροπαθών αντιστοιχούν σε ποσά που φτάνουν μέχρι 400 ευρώ, τα οποία επιβαρύνονται οι ίδιοι, λαμβάνουν αποδείξεις τις οποίες καταθέτουν στον ΕΟΠΥΥ και αποπληρώνονται συνήθως μέχρι τέλος του μήνα.

«Εχουμε μπει στον Ιανουάριο και ακόμη δεν έχουμε πληρωθεί για τις μετακινήσεις του Νοεμβρίου. Αυτό είναι απαράδεκτο. Μας ρωτά κανείς εμάς, αν έχουμε άλλα χρήματα να αντεπεξέλθουμε και να πληρώσουμε τις μετακινήσεις για την αιμοκάθαρση μέχρι να δεήσει να μας πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ;», αναρωτήθηκε η Μ.Κ., εξοργισμένη με την αδιαφορία που επιδεικνύει ο Οργανισμός απέναντι σε χρόνια πάσχοντες.

Ηλεκτρονικά η υποβολή δικαιολογητικών

Θα πρέπει να σημειωθεί πως από τον περασμένο Οκτώβριο έχει αλλάξει η διαδικασία αποζημίωσης για μετακινήσεις από τον ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται για την υπηρεσία διαχείρισης των οδοιπορικών, που αποστέλλονται ηλεκτρονικά τα απαραίτητα έγγραφα και στοιχεία.

Για όσους υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή χρόνια θεραπεία σε ιδιωτική μονάδα, τα στοιχεία θεραπείας του ασθενούς περνούν στο σύστημα οι υπεύθυνοι της μονάδας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου