ΤΟΠΙΚΑ

Περιμένουν «σινιάλο» οι αγρότες της Μαγνησίας

περιμένουν-σινιάλο-οι-αγρότες-της-μ-671383

Υψηλό κόστος παραγωγής και χαμηλές τιμές στα αγροτικά προϊόντα… τούς βγάζουν στον δρόμο

Ετοιμοι να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους και να προσδιορίσουν τη μορφή που θα έχει ο αγώνας τους με σημείο αιχμής τη χαμηλή τιμή στο βαμβάκι και το υψηλό κόστος παραγωγής δηλώνουν οι αγρότες της Μαγνησίας.

Οι εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων του νομού περιμένουν «σινιάλο» από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, για να λάβει αποφάσεις μετά και το «ναυάγιο» της τελευταίας συνάντησης με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης πριν από τα Χριστούγεννα στην Αθήνα.

Σε επίπεδο Μαγνησίας, σε πρώτη φάση αναμένεται να διοργανωθεί μια σειρά από συσκέψεις στα χωριά της περιοχής του Βελεστίνου, αλλά και στο Πήλιο, όπου θα γίνει ενημέρωση για τα προβλήματα που οξύνονται και έχουν προκαλέσει σε μεγάλο βαθμό αφαίμαξη του αγροτικού εισοδήματος.

Κι αυτή η μάχη, όπως τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο επικεφαλής του μπλόκου Αερινού και μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Νίκος Αγγελής, θα στραφεί ενάντια στις επιπτώσεις που έχουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια και έχουν επηρεάσει αρνητικά αγρότες και κτηνοτρόφους.

«Τα αιτήματά μας είναι συγκεκριμένα, δίκαια κι αφορούν στην ίδια την επιβίωσή μας. Παλεύουμε για να έχουμε μία καλύτερη ζωή ως μικρομεσαίοι αγρότες», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Αγγελής.

Το διεκδικητικό πλαίσιο, που θέτει η Πανελλαδική Επιτροπή και αποτελεί «μπούσουλα» για τις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται το επόμενο διάστημα, περιλαμβάνει το αίτημα για μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, φτηνό αγροτικό ρεύμα και νερό, όπως στους βιομήχανους, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, του ΕΝΦΙΑ σε σπίτια και χωράφια και των άλλων χαρατσιών, κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής κ.ά.

Οι αγρότες προτείνουν επίσης το αφορολόγητο ατομικό εισόδημα να καθοριστεί στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ επίσης ζητούν ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος των12.000 ευρώ, προσαυξημένου κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Τέλος, όπως υπογραμμίζουν, θα πρέπει να αναγνωριστούν οι ζημιές στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο που ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και να αποζημιωθούν και να καταργηθούν όλοι οι άμεσοι και έμμεσοι περιορισμοί της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ 2014 – 2020.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου