ΤΟΠΙΚΑ

Κάτω από 900 ευρώ οι αποδοχές του 70% των μισθωτών στον Βόλο

κάτω-από-900-ευρώ-οι-αποδοχές-του-70-των-μισθ-672651

Με ατομικές συμβάσεις το 35% των νεοπροσλαμβανόμενων σύμφωνα με τα στοιχεία του τοπικού ΕΦΚΑ

Τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης επιλέγουν πλέον οι περισσότερες ιδιωτικές επιχειρήσεις στον Βόλο, όπως δείχνουν και οι περιοδικές καταστάσεις που καταθέτουν οι εργοδότες στον ΕΦΚΑ. Οι νέες προσλήψεις σε ένα ποσοστό 35% γίνονται εξαρχής με ατομικές συμβάσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του τοπικού ΕΦΚΑ, πάνω από το 70% των εργαζομένων λαμβάνει καθαρές μηνιαίες αποδοχές κάτω από 900 ευρώ, ενώ μόλις το 10% πάνω από 1.000 ευρώ. Σε κλαδικό επίπεδο, οι χαμηλότερες αποδοχές εμφανίζονται στον κλάδο παροχής υπηρεσιών που ο καθαρός μέσος μισθός δεν ξεπερνά τα 650 ευρώ για πλήρη απασχόληση. Στην κατηγορία της μερικής απασχόλησης οι μηνιαίες αποδοχές δεν ξεπερνούν καθαρά τα 400 ευρώ στις καλύτερες περιπτώσεις, διότι υπάρχουν εργαζόμενοι οι οποίοι αμείβονται και με ποσά χαμηλότερα.

Παράλληλα αρκετές επιχειρήσεις προχωρούν σε τροποποίηση των όρων εργασίας του προσωπικού τους έπειτα από επαναδιαπραγμάτευση του ποσού των αποδοχών των εργαζομένων προκειμένου να συμπιέσουν προς τα κάτω το κόστος μισθοδοσίας.

Υπάλληλοι μετά από 15 και 20 χρόνια υπηρεσίας σε μία επιχείρηση, μην έχοντας άλλη εναλλακτική επιλογή υποχρεώθηκαν να συμβιβαστούν με αποδοχές ακόμη και 600 ευρώ από μισθό 1.100 ευρώ που ελάμβαναν πριν από την κρίση μόνο και μόνο για να διατηρήσουν την εργασία τους.

Ο αριθμός των ασφαλισμένων στο σύνολο των επιχειρήσεων πάντως μέσα στο 2018 αυξήθηκε κατά 6,25%. Αυξημένος επίσης είναι και ο αριθμός των αλλοδαπών ασφαλισμένων το ίδιο διάστημα.

Με ποσοστό 22,78% οι υπάλληλοι γραφείου είναι οι περισσότεροι που αναγράφτηκαν στις ΑΠΔ που υποβλήθηκαν στον τοπικό ΕΦΚΑ. Τέλος, σε επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας την πρώτη θέση καταλαμβάνουν το χονδρικό και το λιανικό εμπόριο που καλύπτουν το 22,1% του συνόλου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Ακολουθούν οι μεταποιητικές βιομηχανίες (13,37%), τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια (13,09%).

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου