Η αλληλεγγύη «όπλο» των ανθρώπων

η-αλληλεγγύη-όπλο-των-ανθρώπων-682057

Οι πράξεις αλληλεγγύης γεννούν ελπίδα ενάντια στον φόβο, κτίζουν στοιχειώδη ασφάλεια, ακυρώνοντας την απελπισία. Τα δίκτυα αλληλεγγύης που αναπτύχθηκαν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχουν αξία πολλαπλάσια του έργου που παράγουν. Μην κάνουμε το λάθος να τα υποτιμήσουμε

Χριστουγεννιάτικα μπαζάρ, συναυλίες και πρωτοβουλίες για τη συγκέντρωση τροφίμων και άλλων χρήσιμων ειδών, τα οποία θα διανεμηθούν είτε σε ιδρύματα, είτε σε άπορες οικογένειες.

Οι μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς έχουν ενεργοποιήσει για μία ακόμη φορά τα αντανακλαστικά απλών πολιτών, κοινωνικών φορέων, συνδικάτων και συλλογικοτήτων.

Οταν λέμε για όλους, εννοούμε για όλους. Αγκάλιασαν τον άνεργο, τον ανασφάλιστο, τον περιθωριοποιημένο που προϋπήρχε της κρίσης. Αγγιξαν αυτόν που δεν είχε ανάγκη και τον ώθησαν να προσφέρει.

Μετέτρεψαν την αλληλεγγύη από άγνωστη έννοια, σε επιβεβλημένη απάντηση στην εξαθλίωση.

Η δυναμική που απέκτησε η αλληλεγγύη αντιστοιχεί σε πανελλαδικά δίκτυα με βασικούς τομείς τη σίτιση, την υγεία, το διαφορετικό μοντέλο εργασίας. Πέρα από το «κάθε οικογένεια κι άνεργος», πλέον υπάρχει και το «κάθε γειτονιά και δομή αλληλεγγύης». Κοινωνικά ιατρεία, φαρμακεία, κοινωνικά παντοπωλεία, συλλογικές κουζίνες, χωρίς μεσάζοντες, διανομή τροφίμων με «πακέτο», συνεταιρισμοί που καταρρίπτουν το εργασιακό μοντέλο αφεντικό – υπάλληλος συνθέτουν το παζλ.

Ομως, η αυξημένη παρέμβαση των δομών δεν αρκεί για να λύσει όλα τα προβλήματα. Εχει όμως σχηματίσει ασπίδα προστασίας για τους αδύναμους, που λειτουργεί παράλληλα ως μοχλός πίεσης προς την κυβέρνηση.

Από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και σ’ όλη την επικράτεια ένα ευαισθητοποιημένο κομμάτι κόσμου, που μεγαλώνει διαρκώς, βρίσκεται πίσω από καθημερινές δράσεις, συχνά με τον πιο απλό τρόπο, όπως να στηρίξει όσους έχουν ανάγκη αυτές τις άγιες μέρες.

Κάπως έτσι οι πράξεις αλληλεγγύης γεννούν ελπίδα ενάντια στον φόβο, κτίζουν στοιχειώδη ασφάλεια, ακυρώνοντας την απελπισία. Τα δίκτυα αλληλεγγύης που αναπτύχθηκαν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχουν αξία πολλαπλάσια του έργου που παράγουν. Μην κάνουμε το λάθος να τα υποτιμήσουμε. Γιατί το κλειδί στην αλληλεγγύη δεν είναι η ελεημοσύνη και η φιλανθρωπία (όχι ότι δεν έχουν τη δική τους αξία), αλλά ο άνθρωπος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου