Οι αριθμοί ευημερούν σε βάρος των ανθρώπων

οι-αριθμοί-ευημερούν-σε-βάρος-των-ανθρ-684117

Εκτός από τους αριθμούς δημοσιονομικής πειθαρχίας που έχει επιβάλει η εποπτεία των δανειστών, ευημερούσαν και οι άνθρωποι. Τα στοιχεία όμως διαψεύδουν τέτοιες προσδοκίες. Και δυστυχώς δεν αναφερόμαστε μόνο στο σήμερα, αλλά και στο απώτερο μέλλον, που, αν δεν αλλάξει κάτι θεαματικά, θα είναι εξίσου δύσκολο με το παρόν

Mπορεί η Κυβέρνηση να διατείνεται πως χθες ψηφίστηκε ο πρώτος προϋπολογισμός εκτός μνημονίων και να «πιπιλίζει την καραμέλα» της ανάπτυξης, όμως οι πολίτες της θα χρειασθεί να βάλουν και πάλι βαθιά το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν, ενώ τα στοιχεία της Εφορίας δείχνουν ότι ένας στους δύο φορολογούμενους βρίσκεται σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής των φόρων του.

4,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους. Δεν μπορούν να πληρώσουν κάθε μήνα σειρά τους φόρους, τον ΕΝΦΙΑ και αυτό είναι μία κατάσταση που πλέον έχει παγιωθεί, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Εφορίας που δείχνουν πως οι φορολογούμενοι δεν κατάφεραν να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ ύψους 680 εκατ. ευρώ. Παρά τις υποσχέσεις για μειώσεις, τα κοινωνικά μερίσματα και τα διάφορα επιδόματα η επιβίωση των πολιτών της χώρας δεν παραμένει απλά ζητούμενο για ορισμένους, αλλά φαντάζει ουτοπία.

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι τον Οκτώβριο δεν πληρώθηκαν φόροι ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, τα χρέη προς την Εφορία αυξήθηκαν κατά 996 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 972 εκατ. ευρώ οφείλονται στην αύξηση οφειλών από φορολογικά έσοδα.

Ειδικότερα, οι οφειλές από φόρους στο εισόδημα αυξήθηκαν κατά 507,3 εκατ. ευρώ, οι οφειλές από φόρους στην περιουσία κατά 173,6 εκατ. ευρώ, οι οφειλές από Φ.Π.Α. κατά 203,1 εκατ. ευρώ και οι οφειλές από πρόστιμα Κ.Β.Σ. κατά 47 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, τα χρέη προς την Εφορία έχουν φθάσει στα 103,36 δισ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογιστούν οι προσαυξήσεις, που ξεπερνούν τα 80 δισ. ευρώ.

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει επίσης ότι 4,2 εκατομμύρια νοικοκυριά χρωστούν στο ελληνικό δημόσιο, ενώ σε 1.155.649 οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατασχέσεις μισθών και συντάξεων. Και το χειρότερο είναι ότι το επόμενο διάστημα θα επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα σε ακόμα 700.000 φορολογούμενους, με κατασχέσεις λογαριασμών.

Αυτή η εικόνα φυσικά επ’ ουδενί δεν συνάδει με την επίπλαστη εικόνα που επιχειρεί να παρουσιάσει η Κυβέρνηση, ότι η χώρα έχει ξεφύγει από τον κάβο και ατενίζει τώρα το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Αυτό θα μπορούσε να είναι μία διαπίστωση που να έχει βάση, αν εκτός από τους αριθμούς δημοσιονομικής πειθαρχίας που έχει επιβάλει η εποπτεία των δανειστών, ευημερούσαν και οι άνθρωποι. Τα στοιχεία όμως διαψεύδουν τέτοιες προσδοκίες. Και δυστυχώς δεν αναφερόμαστε μόνο στο σήμερα, αλλά και στο απώτερο μέλλον, που, αν δεν αλλάξει κάτι θεαματικά, θα είναι εξίσου δύσκολο με το παρόν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου