ΤΟΠΙΚΑ

Εμφύλιος δίχως τέλος στο ΚΙΝ.ΑΛ. στη Μαγνησία

εμφύλιος-δίχως-τέλος-στο-κιν-αλ-στη-μαγ-684425

Βαριές κουβέντες και αλληλοκατηγορίες, με φόντο τις βουλευτικές και δημοτικές εκλογές στον Βόλο

Εμφύλιος στο τοπικό Κίνημα Αλλαγής. Εικόνα διάλυσης παρουσιάζει τις τελευταίες μέρες η τοπική οργάνωση, μετά την ανακοίνωση της σύνθεσης του ψηφοδελτίου. Η απόφαση της ΚΕ του ΚΙΝΑΛ να συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιο οι Τρύφωνας Πλαστάρας και Νίκος Χαυτούρας, που εδώ και καιρό δέχονται ενορχηστρωμένη επίθεση από συγκεκριμένα μέλη του κόμματος και τη δημοτική παράταξη «Επιλογή Ευθύνης» στον Δήμο Βόλου για επιλεκτική συνεργασία με τη σημερινή δημοτική αρχή του Αχ. Μπέου, σε συνδυασμό με τα όσα διαδραματίζονται στον Δήμο Βόλου με φόντο τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, πυροδότησαν μία άνευ προηγουμένου εσωστρέφεια.

Η σύνθεση του ψηφοδελτίου ήταν απλά η κορυφή του παγόβουνου, όπως αποδείχτηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση της ΝΕ. Ακούστηκαν βαριές εκφράσεις, με την εσωκομματική αντιπαράθεση να ξεφεύγει και να μεταφέρεται στα όσα διαδραματίζονται στον Δήμο Βόλου, με ευθύνη μερίδας στελεχών του ΚΙΝΑΛ και της «Επιλογής Ευθύνης», στα οποία αποδίδεται η μομφή ότι υπονομεύουν ουσιαστικά στην υποψηφιότητα του Απ. Παπαδούλη, όπως ειπώθηκε.

Το συγκρουσιακό κλίμα που έχει προκληθεί στους κόλπους του ΚΙΝΑΛ ήρθε χθες να οξύνει ακόμη περισσότερο η επίθεση που εξαπέλυσε μέσω της προσωπικής του σελίδας στο FB ο υποψήφιος βουλευτής Γιάννης Αναστασίου, «δείχνοντας» προς τον συνυποψήφιό του Τρύφωνα Πλαστάρα, με αφορμή δηλώσεις του τελευταίου σε ραδιοφωνικό σταθμό, στις οποίες επιχειρήθηκε να εμφανιστεί ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ «προσδεμένος στο άρμα του Αχ. Μπέου», όταν είπε πως το ΚΙΝΑΛ είναι υποχρεωμένο να απευθυνθεί σε όλους, σε όποιο ψηφοδέλτιο και να συμμετέχουν για να διευρύνει την εκλογική του δεξαμενή στις εθνικές εκλογές.

Ο Τρύφωνας Πλαστάρας έσπευσε αμέσως με ανάρτησή του να απαντήσει ότι: «Το Κίνημα Αλλαγής ακολουθεί πολιτική ανοιχτών θυρών. Όσοι δεν το καταλαβαίνουν και προσπαθούν με προβοκάτσιες να βάλουν «ταμπέλες», θα είναι υπόλογοι απέναντι στην προοδευτική παράταξη και την προσπάθεια που κάνει το ΚΙΝΑΛ να αποτελέσει τον τρίτο πόλο διακυβέρνησης της χώρας. «Πιστοποιητικά» προοδευτικότητας δεν χρωστώ σε κανέναν. Πολλώ δε μάλλον σε εκείνους που θέλουν το ΚΙΝΑΛ μικρό για να μπορούν να διαφεντεύουν τις τύχες του, όπως έκαναν παλαιότερα στο ΠΑΣΟΚ, παρότι ευνοήθηκαν και στηρίχθηκαν από αυτό. Δεν θα τους περάσει. Στηρίζω τις επιλογές του ΚΙΝΑΛ στη Μαγνησία και τη Θεσσαλία».

Σήμερα, πάντως, εκτός απροόπτου, θα επισκεφτεί τον Βόλο ο αν. εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Σπ. Καρανικόλας, ο οποίος επικεφαλής κλιμακίου θα επισκεφτεί την περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου. Αρχικά είχε ανακοινωθεί η έλευση του πρώην υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρι Κουκουλόπουλου.

Σύγκρουση εκτός ορίων

Στην προχθεσινή συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής, που ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα, ακούστηκαν βαριές εκφράσεις. Οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις μεταξύ των μελών είχαν κοινό παρονομαστή τον Δήμο Βόλου, παρά το γεγονός ότι η Νομαρχιακή συνήλθε για να συζητήσει την πολιτική στρατηγική μετά και την ανακοίνωση του βουλευτικού ψηφοδελτίου στη Μαγνησία.

Η επιλογή της γραμματέως της Νομαρχιακής Επιτροπής Φούλης Τσιώμου να προσκαλέσει στη συνεδρίαση και παλιούς γραμματείς της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ, (παραβρέθηκαν οι κ.κ. Γ. Φώτης, Θαν. Μακρόπουλος και Λ. Νούσης) με στόχο να τους ζητηθεί να «βάλουν πλάτη» ενόψει των δύσκολων εκλογικών αναμετρήσεων στις δημοτικές και εθνικές εκλογές, αντί να λειτουργήσει συνθετικά, πυροδότησε ακόμη περισσότερη εσωστρέφεια.

Στο επίκεντρο της εσωκομματικής διαμάχης βρέθηκε για μία ακόμη φορά η συμμετοχή των κ.κ. Τρ. Πλαστάρα και Ν. Χαυτούρα, εναντίον των οποίων «βυσσοδομεί» ένα κομμάτι του κόμματος, με προσωπικές και ανοίκειες επιθέσεις υποστηρίζοντας ότι διατηρούν διαύλους επικοινωνίας με τη δημοτική αρχή του Αχ. Μπέου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το φυτίλι άναψε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του πρώην γραμματέα της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Γιώργου Φώτη. Ο πρώην γραμματέας «έβαλλε» κατά πάντων. Σε εμπρηστικούς τόνους, επιτέθηκε εναντίον της ΝΕ, των μελών της ΚΕ κάνοντας λόγο για «επιζήμιες επιλογές». Έστρεψε σε προσωπικό επίπεδο τις αιχμές του κατά των υποψηφίων βουλευτών κ.κ. Χαυτούρα και Πλαστάρα, «βλέποντας παντού δάκτυλο Μπέου» και αξίωσε οι δύο προαναφερθέντες υποψήφιοι βουλευτές να δεσμευτούν ότι θα δώσουν υποψηφίους στο δημοτικό ψηφοδέλτιο του κ. Παπαδούλη, «για να σταματήσουν να φλερτάρουν με τη σημερινή δημοτική αρχή», όπως φέρεται να είπε. Ο κ. Φώτης εξέφρασε ενστάσεις και για άλλους υποψηφίους, ενώ ακόμη επιτέθηκε με δριμύτητα κατά του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ Δημ. Κουτσούκου (δεν ήταν παρών στη συνεδρίαση), αλλά και κατά της δημοτικής οργάνωσης Βόλου και προέβλεψε Βατερλό.

Η τοποθέτησή του προκάλεσε την οργή μελών της Νομαρχιακής Επιτροπής, που του αντέτειναν ότι λειτουργεί με παρωπίδες, έχει «εμμονή με τον Δσήμο Βόλου και τον Αχ. Μπέο» και ότι η στάση αυτή δεν βοηθά, ώστε το ΚΙΝΑΛ να αποκτήσει ενιαίο βηματισμό και να διεκδικήσει με αξιώσεις την εκλογή έδρας τον νομό αφενός και αφετέρου ένα θετικό εκλογικό αποτέλεσμα στον Δήμο Βόλου.

Ο κ. Φώτης κατηγορήθηκε επίσης πως με τη στάση του τροφοδοτεί τον «πόλεμο» που δέχεται εκ των έσω το ΚΙΝΑΛ καιρό τώρα, με αφορμή την επιλογή του Απ. Παπαδούλη στον Δήμο. Μέλη της ΝΕ μίλησαν για ανοιχτή υπονόμευση της υποψηφιότητας Παπαδούλη από την «Επιλογή Ευθύνης», κάνοντας μνεία στην παρουσία Λαμπρινίδη στη συνέλευση των «Μαζί για τον Βόλο» το περασμένο Σάββατο, όπου ανακηρύχθηκε υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ ο Ιάσονας Αποστολάκης. «Δεν είχε καμία δουλειά να παραβρεθεί στη συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ», επισημάνθηκε χαρακτηριστικά. «Το ΚΙΝΑΛ έχει υποψήφιο δήμαρχο στον Βόλο τον Απόστολο Παπαδούλη. Δεν είναι δυνατόν ο κ. Λαμπρινίδης να προτείνει στο ΚΙΝΑΛ για υποψήφια βουλευτή τη σύζυγό του, να θέλει να επιβάλει υποψήφιο της αρεσκείας του στον Δήμο και όταν αυτό δεν έγινε, να συντάσσεται με τον ΣΥΡΙΖΑ κόντρα στο ΚΙΝΑΛ» πρόσθεσαν τα ίδια στελέχη και ζήτησαν τη διαγραφή του. Να σημειωθεί ότι ο κ. Λαμπρινίδης που προέρχεται από τη ΔΗΜΑΡ φέρεται να απέστειλε mail στη γραμματέα του κόμματος με το οποίο ενημέρωνε ότι παραιτείται.

Αιχμές εκφράστηκαν επίσης σε βάρος της επικεφαλής της παράταξης «Επιλογή Ευθύνης» Νατάσας Οικονόμου, αλλά και του τέως δημάρχου Πάνου Σκοτινιώτη, οι οποίοι κατηγορήθηκαν από μέλη της ΝΕ ότι «καθοδηγούν υποψηφίους τόσο προς το ψηφοδέλτιο της Νάνσυς Καπούλα, όσο και προς το ψηφοδέλτιο του Ιάσονα Αποστολάκη», αντί να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο του κ. Παπαδούλη στον Δήμο Βόλου.

«Για τις περιπτώσεις αυτές και τη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία δεν έχει κανένας πρόβλημα; Τι έχουν να μας πουν εκείνοι που είτε δημόσια, είτε παρασκηνιακά εγείρουν αντιρρήσεις με πρόσωπα του βουλευτικού ψηφοδελτίου; Η «Επιλογή Ευθύνης» δεν θα έπρεπε να πάρει θέση σ’ αυτό;» ήταν το ερώτημα που τέθηκε προς τον πρώην γραμματέα της ΝΕ ΠΑΣΟΚ, αλλά έμεινε αναπάντητο. Η συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής έληξε άρον – άρον, χωρίς καμία απόφαση.

Σημειώνεται, πάντως πως η Ελένη Χριστοδουλιά, που ορισμένα δημοσιεύματα την εμφάνιζαν έτοιμη να παραιτηθεί, ξεκαθάρισε ενώπιον των υπολοίπων μελών πως παραμένει στη θέση της, όπως επίσης και η γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Φούλη Τσιώμου που ζήτησε από όλους να λειτουργήσουν συνθετικά, έτσι ώστε να μπορέσουν να δώσουν όλοι μαζί ενωτικά τη μάχη των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων, όπως τονίστηκε.

Τέλος, όσον αφορά στην παραίτηση του Άγγελου Αγραφιώτη, αυτό που υπογραμμίστηκε είναι πως δεν έπρεπε να λάβει τις αποφάσεις του εν θερμώ και ότι θα ήταν προσφορά για τον ίδιο να συμμετέχει είτε στο περιφερειακό ψηφοδέλτιο με επικεφαλής τον Νίκο Τσιλιμίγκα, είτε ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με υποψήφιο δήμαρχο τον Απόστολο Παπαδούλη στον Δήμο, «αν πράγματι ήθελε», όπως επισημάνθηκε, «να προσφέρει μέσα από τις τάξεις του ΚΙΝΑΛ».

Δήλωση Γιάννη Αναστασίου

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιάννης Αναστασίου έκανε την εξής δήλωση: «Πριν αλέκτωρ φωνήσαι… μια ξένη αντίληψη προς τη δημοκρατική παράταξη, το ήθος και τις αξίες της, αυτή μιας λαϊκίστικης πολιτικής συναλλαγής με τον οποιονδήποτε – ακόμη και με τον Μπέο – προκειμένου να υπάρξει εκλογικό αποτέλεσμα, έλαβε χαρακτήρα πολιτικής θέσης του Κινήματος Αλλαγής μέσω των απόψεων που εξέφρασε υποψήφιος στη βουλευτική λίστα του Κινήματος. Στην πολιτική δεν μετέχω για να νομιμοποιώ τις πολιτικές συναλλαγές κανενός, ιδιαίτερα όσων προφανώς δεν αντιλαμβάνονται τι λένε ή την όποια πολιτική τους μετάλλαξη. Η ευθύνη για τα αντανακλαστικά και την αντίδραση της παράταξης είναι τεράστια σε όσους την έχουν, καθώς οι συνέπειες των ακατανόητων αποφάσεων που έχουν ληφθεί οδηγούν δυστυχώς σε διαλυτικά φαινόμενα τα οποία την τραυματίζουν ανεπανόρθωτα ενόψει κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων».

BAΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου