ΤΟΠΙΚΑ

Κραυγή αγωνίας καρκινοπαθών σε συγκέντρωση στο Αχιλλοπούλειο

κραυγή-αγωνίας-καρκινοπαθών-σε-συγκέ-685723

«Φοβόμαστε ότι θα προκύψουν κενά στις θεραπείες μας» λένε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ – Εκκληση να παραμείνει ο επικουρικός γιατρός και να επισπευστούν οι προσλήψεις

Αψηφώντας το κρύο, με πρόσωπα αυλακωμένα από τον πόνο και τη ψυχολογική πίεση που προκαλεί η ασθένεια, αλλά αποφασισμένοι η φωνή τους να ακουστεί όσο πιο δυνατά γίνεται στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, περισσότεροι από 50 καρκινοπαθείς κάθε ηλικίας συγκεντρώθηκαν συμβολικά στην είσοδο του Νοσοκομείου χθες το μεσημέρι, διεκδικώντας τη στελέχωση της Μονάδας Χημειοθεραπείας με περισσότερους γιατρούς.

Ανθρωποι της διπλανής πόρτας, που μοιράζονται καθημερινά τα τελευταία χρόνια μεταξύ τους κοινές αγωνίες και ανησυχίες, ανέλαβαν με δική τους πρωτοβουλία να πραγματοποιήσουν αυτή τη συγκέντρωση, διότι θεώρησαν «πως έτσι μπορεί να πιέσουν τη διοίκηση του Αχιλλοπουλείου, αλλά και το υπ. Υγείας να επισπεύσει τις διαδικασίες αφενός για την πρόσληψη δεύτερου μόνιμου ογκολόγου στη Μονάδα και αφετέρου να παραμείνει ο επικουρικός γιατρός, του οποίου λήγει η σύμβαση αρχές Ιανουαρίου», όπως τόνισαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Από τη χθεσινή κινητοποίηση κράτησε αποστάσεις και δεν συμμετείχε ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Ν. Μαγνησίας. Το γεγονός δεν πέρασε απαρατήρητο από τους ίδιους τους καρκινοπαθείς, οι οποίοι δεν έκρυψαν την πικρία τους για αυτό. «Δεν είμαστε μέλη του Συλλόγου, αλλά είχαμε ενημερώσει εκπρόσωπο της διοίκησης του Συλλόγου για την πρόθεσή μας να συγκεντρωθούμε για να διαμαρτυρηθούμε για την έλλειψη ιατρικού προσωπικού και για την αποχώρηση του επικουρικού γιατρού. Περιμέναμε στήριξη σ’ αυτό. Εμείς δεν υποκινούμαστε από κανέναν και ούτε θέλουμε να μας εμπλέκουν στις αντιπαραθέσεις τους. Αντιμετωπίζουμε με αξιοπρέπεια το πρόβλημα υγείας που έχουμε και το μόνο που ζητάμε είναι να μην προκύψουν κενά στις θεραπείες μας», σχολίασε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Ζέφη Κυριαζή από τα Λεχώνια, απαντώντας στις αιχμές που ακούστηκαν σε βάρος τους «περί υποκινούμενων κινητοποιήσεων» τόσο από τον διοικητή του ΓΝΒ, όσο και από την πλειοψηφία της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών, που μετά το δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, που μιλούσε για την κινητοποίηση των καρκινοπαθών, έσπευσε να βγει με ανακοίνωση αφήνοντας αιχμές σε βάρος του μόνιμου ογκολόγου γιατρού Γ. Ρήγα.

Οι καρκινοπαθείς που συγκεντρώθηκαν χθες στην είσοδο του Νοσοκομείου συνυπέγραψαν επιστολή με την οποία αφενός ζητούν την πρόσληψη τουλάχιστον δεύτερου μόνιμου ογκολόγου και αφετέρου την παραμονή του επικουρικού γιατρού Πρ. Μιχαηλίδη, στον οποίο σημειωτέον παρακολουθούνται πολλοί από εκείνους που πήραν την πρωτοβουλία. Αφού συγκεντρωθούν και άλλες υπογραφές η επιστολή θα προωθηθεί στο υπ. Υγείας και στη διοίκηση του Αχιλλοπουλείου.

«Θέλουμε τον γιατρό μας…»

Η συνομιλία με τους ανθρώπους που διαβαίνουν καθημερινά το κατώφλι της Μονάδας Χημειοθεραπείας στην παλιά πτέρυγα του Νοσοκομείου είναι αποκαλυπτική. Ενώπιος ενωπίω… κοιτάζοντάς σε στα μάτια, μιλούν για τη σχέση εμπιστοσύνης που έχουν αναπτύξει με τον γιατρό τους και το μόνο που ζητούν από την Πολιτεία είναι να ανανεωθεί η σύμβασή του ως επικουρικού. «Εννοείται πως θα πρέπει το αρμόδιο υπουργείο να φροντίσει να ανανεώσει τη σύμβαση του επικουρικού γιατρού που μας παρακολουθεί. Είναι ένας άνθρωπος που συνδράμει στο πρόβλημά μας, νοιάζεται για να έχουμε καλή ψυχολογία και προσπαθεί όσο μπορεί να βρίσκεται κοντά μας», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Πόπη Κυρατλίδου.

Πιο πέρα ο Γιάννης Δήμου έχει έρθει να δηλώσει και αυτός «παρών» στη συγκέντρωση ως συνοδός ασθενούς. Η σύζυγός του Μαρία δίνει τη μάχη με τον καρκίνο από το 2017 και μόνο καλά λόγια έχει να πει τόσο για τον επικουρικό γιατρό της Μονάδας, όσο και για τον Γιώργο Ρήγα, που προΐσταται.

«Θα ήμουν πεθαμένη αν δεν είχα την υποστήριξη που έχω από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές της Μονάδας» μας είπε η Νίνα Τσαντού, που επίσης την τελευταία τριετία δίνει με επιτυχία τον προσωπικό της αγώνα κόντρα στη νόσο. Σύμφωνα με την ίδια για να μπορεί να εξυπηρετήσει όλες τις ανάγκες των καρκινοπαθών η Μονάδα Χημειοθεραπείας του Νοσοκομείου θα πρέπει απαραιτήτως να δρομολογηθούν οι προσλήψεις τουλάχιστον δύο γιατρών ακόμη.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι επισημάνσεις της Γεωργίας Γραμμένου και της Δήμητρας Μάρκου που έχουν κάνει τη Μονάδα «δεύτερο σπίτι τους» μετά το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισαν, αλλά και ο Νίκος Παπαγγελάκος ο οποίος στηρίζοντας τη σύζυγό του στις θεραπείες που κάνει επισκέπτεται συχνά τη Μονάδα και βλέπει, όπως τόνισε, από κοντά τον αγώνα που δίνουν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, προκειμένου να εξυπηρετήσουν όλα τα περιστατικά. «Αγωνιζόμαστε για να παραμείνει ο επικουρικός γιατρός και να προσληφθεί και άλλος. Στα λόγια μπορεί να δίνονται διαβεβαιώσεις, όμως μέχρι να γίνουν πράξεις, δεν πρόκειται να επαναπαυτούμε».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου