Οι επιχειρήσεις χτυπούν «καμπανάκι»

οι-επιχειρήσεις-χτυπούν-καμπανάκι-686094

Είναι ανάγκη να θεσπιστεί ένα μακρόπνοο φορολογικό σύστημα, που δεν θα στοχοποιεί την επιχειρηματικότητα, θα δίνει κίνητρα για επενδύσεις και δεν θα καθιστά απαγορευτική την ύπαρξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας

Το υφιστάμενο σύστημα φορολογίας των επιχειρήσεων, όπως επισημαίνουν πλέον οι άνθρωποι της αγοράς, αν συνδυαστεί με τη μέχρι σήμερα έλλειψη ουσιαστικών κινήτρων είτε για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων, είτε για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ειδικά των μεταποιητικών, λειτουργεί αποτρεπτικά στην ανάληψη οποιασδήποτε νέας σοβαρής επιχειρηματικής πρωτοβουλίας.

Ακόμη και εάν κανείς διαφωνεί με τα παραπάνω, δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει ότι πλέον η χώρα έχει ανάγκη μια ουσιαστική φορολογική μεταρρύθμιση η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξει ένα ελκυστικό φορολογικό περιβάλλον. Είναι επιτακτική πλέον αναγκαιότητα, στο πλαίσιο του φορολογικού ανταγωνισμού που κυριαρχεί, να υπάρξουν δραστικές παρεμβάσεις στο υπάρχον φορολογικό πλαίσιο το οποίο μέχρι σήμερα κάθε φορά που μεταβάλλεται γίνεται μόνο και μόνο για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων της χώρας προς τους δανειστές, κάνοντας όμως έτσι απαγορευτική τη διατήρηση όσων υπάρχουν, αλλά και την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Οι αδυναμίες και οι στρεβλώσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις καθημερινά είναι τα βασικά εμπόδια ως προς την ανταγωνιστικότητα σε σύγκριση με τα φορολογικά συστήματα άλλων κρατών. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που ελληνικές επιχειρήσεις μεταναστεύουν στη γειτονική Βουλγαρία και από εκεί λειτουργούν χωρίς προβλήματα και πάνω από όλα χωρίς τα χαράτσια που είχαν να αντιμετωπίσουν εδώ.

Για αυτό και έπρεπε ήδη η κυβέρνηση να έχει αποφασίσει τα επόμενα βήματα για μία ουσιαστική φορολογική μεταρρύθμιση. Ολοι κατανοούμε ότι υπάρχουν δημοσιονομικές ανάγκες. Τα δανεικά όμως κάποτε θα τελειώσουν. Θα πρέπει ως χώρα να μάθουμε να στεκόμαστε μόνοι στα πόδια μας. Και αυτό προϋποθέτει θετικούς όρους ανάπτυξης. Με τα παρελκόμενα που προκαλεί σήμερα η υπερφορολόγηση, οι ευκαιρίες θα περνούν ανεκμετάλλευτες.

Κάθε φορά ακούμε ότι είναι αναγκαία η ουσιαστική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος της χώρας, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο, σταθερό και φιλικό προς το επιχειρείν, συνεπώς ελκυστικό φορολογικό περιβάλλον αφενός μεν για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις, αφετέρου δε για οποιοδήποτε επενδυτικό σχέδιο θέλει να αναπτυχθεί μελλοντικά είτε από Έλληνες, είτε από ξένους επενδυτές, όμως καμία δυναμική πρωτοβουλία δεν αναλαμβάνεται.

Όμως η προσήλωση στη δημοσιονομική πειθαρχία δημιουργεί κάθε φορά παρελκόμενα που δεν επιτρέπουν στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ να σχεδιάσει έναν μακρόπνοο φορολογικό νόμο που δεν θα στοχοποιεί την επιχειρηματικότητα, θα δίνει κίνητρα για επενδύσεις και δεν θα καθιστά απαγορευτική την ύπαρξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου