Τα επιδόματα… βλάπτουν την αλήθεια

τα-επιδόματα-βλάπτουν-την-αλήθεια-692137

«Να σε κάψω Γιάννη να σε αλείψω να σε γιάνει» θυμίζει αυτή η επιδοματική πολιτική και ας βολεύει ορισμένους Νεοέλληνες

Για μία ακόμη φορά οι πολίτες στενάζουν στα γκισέ. Αυτή τη φορά όχι για να πληρώσουν, αλλά για να υποβάλουν αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα. Στα περισσότερα λογιστικά γραφεία επικρατεί το αδιαχώρητο αυτές τις μέρες. Κατά δεκάδες σπεύδουν οι φορολογούμενοι για να ενημερωθούν αν το δικαιούνται ή όχι. Οσοι ανήκουν σ’ εκείνους που θα το λάβουν, υποβάλλουν αίτηση περιμένοντας να εισπράξουν το ποσό που τους αναλογεί, το οποίο φυσικά από τη μία τσέπη θα μπει και από την άλλη θα βγει για την αποπληρωμή υποχρεώσεων. Οσο για αυτό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.

Οπως καμία αμφιβολία δεν τίθεται για το πού το πάει… η κυβέρνηση ακολουθώντας αυτή την επιδοματική πολιτική.

«Εκπαιδεύει», όπως έγραφε πολύ εύστοχα πριν από λίγες εβδομάδες η «Καθημερινή», τους πολίτες σε επιδοματική πολιτική, με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες κάλπες, αδιαφορώντας όμως για το πόσες στρεβλώσεις δημιουργεί αυτό είτε στην αγορά εργασίας, είτε στην κανονικότητα μίας κοινωνίας.

Ετσι για παράδειγμα το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης έχει καταστεί τρόπος ζωής για δεκάδες οικογένειες και ανέργους.

Οι εφάπαξ ενισχύσεις ή οι παροχές, όπως οι μειώσεις στο τιμολόγιο του ηλεκτρικού ρεύματος, τα επιδόματα στέγης, τα κοινωνικά μερίσματα έχουν ως αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να γίνονται όλο και πιο επιφυλακτικοί στο να εμφανίσουν μεγαλύτερο εισόδημα στη φορολογική τους δήλωση, διότι αυτό θα σημάνει απώλεια καθαρού εισοδήματος και παράλληλα απένταξη από διάφορα επιδόματα.

Η «Καθημερινή» ανέφερε τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα που «τσακίζουν κόκκαλα».

Ετσι, ο γονιός με δύο παιδιά δεν θα θελήσει να αυξήσει το εισόδημά του από τα 20.000 στα 21.000 ευρώ, καθώς εκτός από τον επιπλέον φόρο με τον οποίο θα επιβαρυνθεί θα χάσει και 560 ευρώ από το επίδομα τέκνων. Από τα 1.000 ευρώ της πρόσθετης αμοιβής, θα πληρώσει τα 350 ευρώ σε φόρους και εισφορά αλληλεγγύης, θα χάσει και τα 560 του επιδόματος και τελικώς θα του μείνουν… 90 ευρώ.

Την ίδια στιγμή οι γονείς ενός παιδιού θα προτιμήσουν να εμφανιστούν με δηλωθέν εισόδημα 15.000 ευρώ παρά να πάρουν μια αύξηση που θα τους στερήσει το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, αλλά και την ελπίδα ότι θα εισπράξουν και το 2018 κοινωνικό μέρισμα. Μόνο η ζημιά από το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ θα είναι τουλάχιστον 250 ευρώ.

Επίσης, η μητέρα ενός παιδιού που θα μείνει χωρίς δουλειά, θα προτιμήσει για έναν χρόνο να εισπράττει το επίδομα ανεργίας (διαμορφώνεται στα 4.752 ευρώ ετησίως) παρά να πιάσει μια δουλειά με 4ωρο, η οποία στην καλύτερη περίπτωση θα της εξασφαλίσει αποδοχές περίπου 4.000 ευρώ με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αγορά.

«Να σε κάψω Γιάννη να σε αλείψω να σε γιάνει» θυμίζει αυτή η επιδοματική πολιτική και ας βολεύει ορισμένους Νεοέλληνες. Αν δεν έρθουν επενδύσεις, αν η χώρα δεν επιστρέψει στην ανάπτυξη και αν δεν δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, κανένα επίδομα δεν πρόκειται να επαναφέρει τη χώρα στην κανονικότητα. Πόσο μάλλον τα χιλιάδες νοικοκυριά που μετά την απομάκρυνση από το ταμείο… και αφού λάβουν το κοινωνικό μέρισμα, θα παραμένουν στην ίδια δύσκολη κατάσταση που ήταν και χθες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου