ΤΟΠΙΚΑ

Ευρωπαϊκή παρουσία με… τη βούλα

ευρωπαϊκή-παρουσία-με-τη-βούλα-693423

Ξεκινά άμεσα τη λειτουργία του στις Βρυξέλλες Ευρωπαϊκό Γραφείο της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Η καρδιά της Θεσσαλίας θα χτυπά σύντομα πιο δυνατά στην Ευρώπη. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη και προέδρου της Ενωσης Περιφερειών Κων. Αγοραστού, άμεσα σκοπεύει να λειτουργήσει Ευρωπαϊκό Γραφείο Διασύνδεσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας στις Βρυξέλλες.

Στόχος λειτουργίας του Γραφείου να φέρει τους φορείς και τους πολίτες της Θεσσαλίας πιο κοντά στο ευρωπαϊκό κεκτημένο αφενός και παράλληλα να αξιοποιήσει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία

Όπως σημείωσε ο κ. Αγοραστός, στο πλαίσιο των επαφών που είχε στις Βρυξέλλες με Ευρωπαίους αξιωματούχους, το Γραφείο θα είναι ανοιχτό για όλους τους φορείς της Θεσσαλίας

«Κάνουμε ένα μεγάλο και σταθερό βήμα για να γίνει η Θεσσαλία ακόμη πιο δημιουργική», ανέφερε ο κ. Αγοραστός.

Το Γραφείο αναμένεται να αρχίσει σύντομα τη λειτουργία του, με τη συνεισφορά του να μην αφορά μόνο στην ανάπτυξη της Περιφέρειας, αλλά και όλων των αυτοδιοικητικών και παραγωγικών φορέων της Θεσσαλίας, καθώς θα είναι η πύλη τους στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, «θα αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο, που θα συνεισφέρει αποφασιστικά στην εξωστρέφεια της Θεσσαλίας στην προσέλκυση επενδύσεων, στη βέλτιστη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ, στη διεύρυνση των συνεργασιών με τις Ευρωπαϊκές Περιφέρειες και στην εδραίωση της φωνής της Θεσσαλίας στα ευρωπαϊκά φόρα. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε κονδύλια και προγράμματα, που θα δημιουργήσουν νέο εισόδημα, θα φέρουν ανάπτυξη στην πράξη και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, με παράλληλη βελτίωση της καθημερινότητας σε όλη τη Θεσσαλία».

Η λειτουργία του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα έχει τριπλό στόχο. Στενή συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση των Περιφερειών της ΕΕ, την Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις Υπηρεσίες της ΕΕ στις Βρυξέλλες, για τη βέλτιστη υλοποίηση του τρέχοντος ΕΣΠΑ, ώστε η Περιφέρεια Θεσσαλίας να αξιοποιήσει και το τελευταίο ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια και να παραμείνει πρώτη μεταξύ των Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Περιφερειών στην υλοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Επίσης, το Γραφείο θα συμμετάσχει στη διαβούλευση και στον σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, ώστε αφενός να μη γίνει ερήμην της ο σχεδιασμός, αφετέρου να υπάρξει έγκαιρη προετοιμασία για τις νέες προτεραιότητες, ώστε η Θεσσαλία να είναι έτοιμη και να διεκδικήσει ευρωπαϊκούς πόρους και προγράμματα, αλλά και να τα υλοποιήσει με ταχύτητα, σε όφελος πάντα των πολιτών.

Ακόμη μέσω του Γραφείου θα επιτευχθεί η συμμετοχή της Περιφέρειας σε ευρωπαϊκά προγράμματα εκτός ΕΣΠΑ, σε διακρατικά προγράμματα και σε συνεργασίες για τα οριζόντια ευρωπαϊκά προγράμματα.

Το Γραφείο θα αναλάβει να ενισχύσει τη συμμετοχή της Περιφέρειας στις διακρατικές συνεργασίες και παράλληλα θα θέσει τις βάσεις για νέες συνέργειες σε όφελος άλλων φορέων της Θεσσαλίας, όπως οι Δήμοι και τα Επιμελητήρια.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου