ΤΟΠΙΚΑ

Καθολική εφαρμογή της εθνικής σύμβασης ζητά το ΕΚΒ

καθολική-εφαρμογή-της-εθνικής-σύμβασ-701994

Οι θέσεις των παρατάξεων ενόψει της εκλογής νέας διοίκησης

Σε αγωνιστικό συναγερμό κάλεσε τους εργαζόμενους χθες ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου Θαν. Παπαδημόπουλος, μιλώντας στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση ενόψει της εκλογής νέας διοίκησης αρχές Δεκεμβρίου στο πλαίσιο του 21ου συνεδρίου του ΕΚΒ.

«Εξοδος – φούσκα»

Ο κ. Παπαδημόπουλος εξαπέλυσε επίθεση κατά της Κυβέρνησης χαρακτηρίζοντας την έξοδο από τα μνημόνια «φούσκα». Υπογράμμισε πως «το κυβερνητικό παραμύθι της καθαρής εξόδου από το μνημόνιο κατέρρευσε και επισήμως με τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή» και ότι «οι περικοπές στις συντάξεις, παρ’ όλο που επιχειρείται να συγκαλυφθούν, υπάρχουν και θα τις υποστούν οι συνταξιούχοι». Σύμφωνα με τον ίδιο στο σύνολό του ο φετινός προϋπολογισμός έχει τα χαρακτηριστικά και υλοποιεί όλες τις μνημονιακές δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα στους δανειστές.

Εκ μέρους του ΕΚΒ ο πρόεδρος επίσης παρείχε τη διαβεβαίωση πως θα συνεχιστεί ο αγώνας για την καθολική εφαρμογή της εθνικής και των κλαδικών συμβάσεων σε όλες τις επιχειρήσεις, είτε συμμετέχουν στις εργοδοτικές οργανώσεις, είτε όχι.

Tο ΕΚΒ θέτει σε προτεραιότητα την οργανωτική διασφάλιση των κινητοποιήσεων, την καθημερινή παρεμβατική δράση σε κάθε εργασιακό πρόβλημα, σε κάθε χώρο δουλειάς, με τον πρόεδρο να τονίζει ότι «αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση για το συνδικαλιστικό κίνημα να συνεχίσει να αγωνίζεται όχι μόνο για τον τερματισμό των μνημονιακών μέτρων, αλλά και για την επανεκκίνησης της οικονομίας.

Πυρά κατά ΠΑΜΕ

Ο πρόεδρος του ΕΚΒ ήταν αιχμηρός κατά του ΠΑΜΕ για την τακτική που ακολουθεί.

«Τι επιζητεί, τάχα, το ΠΑΜΕ; Κυβερνητική «νομιμοποίηση» της βίας; Διεκδικεί πολιτική ανοχή στην ανομία; Αυτός είναι ο στόχος του; Μήπως διατηρεί ακόμα ψευδαισθήσεις ότι με τη βία θα εξαναγκάσουν δημοκράτες εργαζόμενους και συνδικαλιστές να ακολουθήσουν τον ίδιο αντιδημοκρατικό κατήφορο, σε ένα «προνομιακό» για εκείνους γήπεδο; Ό,τι και να επιδιώκει, εμείς τους ανακαλούμε στην τάξη και τους διαβεβαιώνουμε ότι δεν θα έχουν καμία τύχη οι σχεδιασμοί τους. Με όπλο μας τη δημοκρατία θα αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκλησή τους», επισήμανε ο κ. Παπαδημόπουλος.

Δημ. Βασιλείου: Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε

«Η διοίκηση ολοκλήρωσε τον τριετή κύκλο της, κρατώντας ψηλά τις σημαίες του αγώνα», είπε από την πλευρά του ο γ.γ. του ΕΚΒ Δημήτρης Βασιλείου, που προέρχεται από τη ΔΑΚΕ.

«Δεν τις υπέστειλε, ούτε όταν το συνδικαλιστικό κίνημα βρέθηκε ν’ απειλείται με νομοθετικό στραγγαλισμό, για να του αφαιρεθούν κατακτημένες ελευθερίες και δικαιώματα (όπως αυτό για την απεργία), ούτε όμως και όταν δέχτηκε χτυπήματα εκ των έσω, απ’ τους γνωστούς διασπαστές των αγώνων και των ξεχωριστών πλατειών», πρόσθεσε ο ίδιος.

Υπεραμύνθηκε των επιλογών της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Δικαίου, και διαβεβαίωσε τους αντιπροσώπους ότι θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη στην πρώτη γραμμή με αγωνιστικό λόγο.

Κων. Στεργίου: Μόνο το ΠΑΜΕ υψώνει φωνή αντίδρασης

«Παρά τις όποιες διαφωνίες ή επιφυλάξεις που μπορεί να έχετε με το ΠΑΜΕ, σκεφτείτε ότι αν δεν υπήρχε το ΠΑΜΕ, δεν θα υπήρχαν σωματεία που μέσα σε μεγάλες δυσκολίες, με τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, συσπειρώνουν εργαζόμενους, κάνουν συνελεύσεις, συσκέψεις, γυρνάνε στους χώρους δουλειάς, ενημερώνουν, οργανώνουν, κινητοποιούν, απεργούν», είπε απευθυνόμενος στους αντιπροσώπους εκ μέρους της ΔΑΣ ο Κων. Στεργίου, βουλευτής του ΚΚΕ και τους κάλεσε να στηρίξουν το Πανεργατικό Μέτωπο.

Επίσης ως εκπρόσωπος της ΔΑΣ ο ίδιος άσκησε έντονη κριτική σε ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ για το σύνολο των επιλογών τους και τις αποφάσεις τους στο ΕΚΒ, τους καταλόγισε μειωμένα αντανακλαστικά.«Δεν θα υψωνόταν φωνή – συνέχισε ο ίδιος – για κάθε παραβίαση, κάθε απλήρωτο, κάθε κόψιμο μισθού – σύνταξης, κάθε εργοδοτικό έγκλημα στους χώρους δουλειάς, κάθε απόλυση, κάθε κόψιμο ρεύματος ή νερού, κάθε πλειστηριασμό λαϊκού σπιτιού» πρόσθεσε επίσης ο κ. Στεργίου. Σημειώνεται τέλος πως η ΔΑΣ κατέθεσε υπόψη της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης δύο ψηφίσματα, κατά των στρατιωτικών βάσεων και κατά της καύσης σκουπιδιών με το αίτημα να σταματήσει τη χρήση RDF το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στον Βόλο.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου