ΤΟΠΙΚΑ

Στον «αέρα» εξαγωγές και παραγγελίες

στον-αέρα-εξαγωγές-και-παραγγελίες-702815

Μισοφορτωμένα τα καράβια εξαιτίας της αποχής των λιμενεργατών το Σαββατοκύριακο – Μπλακ άουτ στις τοπικές επιχειρήσεις

«Μπλακ άουτ» στις επιχειρήσεις της περιοχής προκαλεί η μη λειτουργία του λιμανιού του Βόλου ολόκληρο το 24ωρο, σε συνδυασμό με την αποχή των λιμενεργατών από την εργασία τους το Σαββατοκύριακο. Σοβαρές παραγγελίες και εξαγωγές κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα, με ότι αυτό συνεπάγεται για επιχειρήσεις που δίνουν τη μάχη να παραμείνουν όρθιες, σε συνθήκες ύφεσης.

Κραυγή αγωνίας από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας- Κεντρικής Ελλάδας προς την Πολιτεία και τα αρμόδια υπουργεία. Με υπόμνημα που έχει αποδέκτες τον υπ. Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον αν. υπ. Οικονομικών κ. Γιώργο Χουλιαράκη, τον αν. υπ. Βιομηχανίας κ. Στέργιο Πιτσιόρλα και τον υπ. Ναυτιλίας κ. Φώτη Κουβέλη, ζητά να δοθεί λύση άμεσα στο πρόβλημα που έχει προκληθεί προκαλώντας ασφυξία σε βαριές βιομηχανίες αλλά και εξαγωγικές επιχειρήσεις της περιοχής.

Ασφυξία… από τον περασμένο Αύγουστο

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, από τον περασμένο Αύγουστο ειδικά που ελήφθη η απόφαση των λιμενεργατών για αποχή από κάθε εργασία το Σαββατοκύριακο μέχρι σήμερα, οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν το λιμάνι έχουν περιέλθει σε πολύ δύσκολη θέση.

Συμβόλαια και παραγγελίες βρίσκονται κυριολεκτικά «επί ξύλου κρεμάμενα». Καράβια που μεταφέρουν πρώτες ύλες για τοπικές επιχειρήσεις μένουν μισοφορτωμένα από Παρασκευή μέχρι Δευτέρα πρωί, με τις επιχειρήσεις να βρίσκονται σε πρόθυρα νευρικής κρίσης. Από τα πρώτα «θύματα» αυτής της κατάστασης η Χαλυβουργία Θεσσαλίας, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πελάτες του λιμανιού. Σε δύσκολη θέση επίσης βρίσκονται εξαγωγικές εταιρείες της περιοχής.

Όπως τόνισε η πρόεδρος του ΣΒΘΚΕ κ. Ελένη Κολιοπούλου: «Το ζήτημα είναι εξαιρετικά κρίσιμο και ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων. Η αδυναμία εξυπηρέτησης «κόβει τα πόδια» στις επιχειρήσεις παρακωλύοντας τις διαδικασίες εισαγωγών, εξαγωγών πρώτων υλών και προϊόντων, αλλά και αναχαιτίζοντας κάθε προοπτική ανάπτυξης νέων συνεργασιών. Το θέμα πρέπει να λυθεί εδώ και τώρα» επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας Ελένη Κολιοπούλου, αποκαλύπτοντας πως καθημερινά ο ΣΒΘΚΕ γίνεται αποδέκτης της απόγνωσης των επιχειρήσεων που βλέπουν να χάνονται μέρες ολόκληρες και το λιμάνι με το οποίο συνεργάζονται να μη μπορεί να εξυπηρετήσει.

«Από τον Αύγουστο που ξέσπασε το πρόβλημα μέχρι σήμερα οι συνέπειες είναι ανυπολόγιστα σοβαρές για τις τοπικές επιχειρήσεις. Θα πρέπει τα αρμόδια υπουργεία να αναλάβουν τις ευθύνες τους», πρόσθεσε η κ. Κολιοπούλου στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

«Εκτίμησή μας- υπογραμμίζει στο υπόμνημά του ο ΣΒΘΚΕ απευθυνόμενος στους προαναφερθέντες υπουργούς- είναι ότι, αποτελεί επιτακτική ανάγκη, η άρση των υφιστάμενων προβλημάτων που παρεμποδίζουν, απαγορεύουν και παρακωλύουν τις αναπτυξιακές προσπάθειες των επιχειρήσεων. Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη η άμεση δική σας παρέμβαση για την επίλυση του θέματος που η διατήρησή του δημιουργεί πλείστα όσα αρνητικά ζητήματα και δεν επιτρέπει την αποκατάσταση των ανταγωνιστικών όρων λειτουργίας των υπηρεσιών του λιμανιού προς όφελος των επιχειρήσεων και της εθνικής οικονομίας».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου