ΤΟΠΙΚΑ

Τελευταίο «αντίο» αύριο στον επίτιμο Λυκειάρχη Κωνσταντίνο Σουλιώτη

τελευταίο-αντίο-αύριο-στον-επίτιμο-705766

Φτωχότερος είναι πλέον ο πνευματικός κόσμος, αλλά και η τοπική κοινωνία, καθώς ξημερώματα Κυριακής έφυγε από την ζωή ο επίτιμος Λυκειάρχης, πολυγραφότατος συγγραφέας, στενός συνεργάτης της Ιεράς Μητροπόλεως και αρθρογράφος του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, Κωνσταντίνος Σουλιώτης σε ηλικία 84 χρόνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κωνσταντίνος Σουλιώτης απεβίωσε στον ύπνο του, στο Ζαγκλιβέρι Θεσσαλονίκης όπου είχε μεταβεί με συγγενείς του προκειμένου να παραστεί στο μνημόσυνο προσφιλούς του προσώπου. Τίποτα δεν προμήνυε την τραγική κατάληξη που θα είχε αυτό το ταξίδι. Ο επίτιμος λυκειάρχης ήταν ευδιάθετος που θα έβλεπε δικούς του ανθρώπους. Χθες το πρωί δυστυχώς δεν ξύπνησε. Έκλεισε για πάντα τα μάτια του και «έφυγε» για το μεγάλο ταξίδι.

Το άγγελμα του θανάτου του έχει σκορπίσει ρίγη συγκίνησης στον Βόλο. Επρόκειτο για έναν γλυκύτατο άνθρωπο, προσήνη, ευγενή, πολύ μορφωμένο, καταδεκτικό και μεγαλόκαρδο.

Μόλις πριν από μία εβδομάδα ήταν, όταν παρουσία πλήθους κόσμου παρουσιάστηκε το βιβλίου του «Θεμελιώδεις Αλήθειες της Ορθόδοξης Εκκλησίας», στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα της Λαϊκής Βιβλιοθήκης του Θρησκευτικοφιλολογικού Συλλόγου «Οι Τρεις Ιεράρχες». Το βιβλίο το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Κοινωφελές Ιδρυμα «Αφών Δεληγεώργη», παρουσίασαν ο π. Χαρίλαος Παπαγεωργίου προϊστάμενος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου και ο φιλόλογος, πρ. λυκειάρχης Γιάννης Πατρίκος, παρουσία του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, και του προέδρου του κοινωφελούς ιδρύματος «Αφών Δεληγεώργη» Νικόλα Δεληγεώργη. Ολοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν με θερμά λόγια στη σημασία του συγκεκριμένου πονήματος, σε μια εποχή κατά την οποία αποκτούν ιδιαίτερη αξία τα ζητήματα της πίστεως, εξαίροντας παράλληλα το σημαντικό πνευματικό έργο του συγγραφέα και τη συμβολή του στη διάδοση των θεμελιωδών αρχών της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Ιεράς Παράδοσης.

Η πορεία και το έργο του

Ο εκλιπών ήταν Θεολόγος εκπαιδευτικός, γεννήθηκε το 1934 στο Καππά Καρδίτσας, τελείωσε το δημοτικό σχολείο του χωριού του και το οκτατάξιο γυμνάσιο Φαναρίου, ενώ σπούδασε στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου έλαβε το πτυχίο του το 1957.

Μετά την ολοκλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων, ως έφεδρος Αξιωματικός του Πυροβολικού, υπηρέτησε ως καθηγητής στο Ζωγράφειο Γυμνάσιο και στην Μεγάλη του Γένους Σχολή, στην Κωνσταντινούπολη, στα Γυμνάσια και Λύκεια Σκοπέλου, ως δ/ντής, Τυρνάβου και Αγιάς, ως δ/ντής, Βελεστίνου, Ν. Ιωνίας, Εσπερινό Βόλου, Β΄ Θηλέων Βόλου και στην Δ/νση Μέσης Εκπαίδευσης Μαγνησίας, ως δ/ντής Γραφείου.

Την διετία 1972-1974, κατόπιν εξετάσεων, εισήχθη και φοίτησε στο Διδασκαλείο μετεκπαίδευσης μείζονος διαρκείας, στα παιδαγωγικά και στην ψυχολογία. Το 1977 μετατάχτηκε στην Εκκλ/κή εκπαίδευση και υπηρέτησε ως Σχολάρχης, επί 16 χρόνια, στο Μέσο Εκκλ/κό Φροντιστήριο και στο Εκκλ/κό Λύκειο Βόλου, απ’ όπου συνταξιοδοτήθηκε. Διετέλεσε πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, οργανωτικός Γραμματέας της ΟΛΜΕ, πρόεδρος του Συλλόγου Εφέδρων Αξιωματικών Μαγνησίας, πρόεδρος του Συλλόγου Καρδιτσιωτών Βόλου και επί επταετία Δ/ντής του Ρ/Σ «Ορθόδοξη Μαρτυρία» της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος.

Με την σύζυγό του, αείμνηστη Φιλόλογο Πολυτίμη, απέκτησαν τρία παιδιά και επτά εγγόνια.

Για το πολύπτυχο και πολύτιμο Εκπαιδευτικό και εν γένει πνευματικό του έργο είχε τιμηθεί, προ ετών, με την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, τον Χρυσό Σταυρό μετά Διπλώματος, διά χειρών του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Ιγνατίου.

Η εξόδιος ακολουθία του Κωνσταντίνου Σουλιώτη θα τελεστεί αύριο Τρίτη 27 Νοεμβρίου, στις 11π.μ. στον Ι. Ναό Αναλήψεως του Χριστού Βόλου.

O TAXYΔΡΟΜΟΣ εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου