Πλεόνασμα… θυσιών

πλεόνασμα-θυσιών-708769

Σήμερα ασφαλώς αυτές οι δηλώσεις έχουν περάσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Εχουν ξεχαστεί και τη θέση τους έχουν πάρει οι προεκλογικές παροχές, όπως αυτές που περιλαμβάνει ο νέος προϋπολογισμός, αλλά και άλλα «δώρα» που πέφτουν στο τραπέζι το τελευταίο διάστημα με ορίζοντα τις επόμενες εθνικές εκλογές

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης πανηγύρισε χθες την ώρα που παρέδιδε στον πρόεδρο της Βουλής τον προϋπολογισμό για το 2019.

Δήλωσε μάλιστα έμπλεος ικανοποίησης υποστηρίζοντας ότι είναι ο πρώτος προϋπολογισμός στη μεταμνημονιακή εποχή. Προεκλογικός φυσικά και αυτό εξηγείται από τις παροχές που περιλαμβάνει και οι οποίες ασφαλώς δεν προέρχονται από ανάπτυξη και επενδύσεις για να πανηγυρίζει κανείς, αλλά από τις αιματηρές θυσίες του ελληνικού λαού, που συνεχίζει να πληρώνει το κυβερνητικό αφήγημα περί εξόδου από την κρίση.

Ασφαλώς και είναι θετικό ότι διασώθηκαν οι συντάξεις από νέες περικοπές, όπως επίσης δεν διαφωνεί κανείς για το κοινωνικό μέρισμα που θα δοθεί. Αν αυτά τα χρήματα προέρχονταν όμως από θετικό πρόσημο και όχι από φόρους και περικοπές, θα ήταν το ιδανικό.

Αυτό άλλωστε υποστήριζε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός το 2014 όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τότε που χαρακτήριζε το πλεόνασμα της Κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου «πλεόνασμα δυστυχίας, τραγωδίας, ακόμη και αίματος, πλεόνασμα θράσους και απάτης».

Κατηγορούσε την τότε Κυβέρνηση πως «άρπαζε το ψωμί του λαού από το τραπέζι και από την άλλη του πετούσε κάποια ψίχουλα για να τον εξαγοράσει. Αν αυτό δεν είναι ο απόλυτος πολιτικός ξεπεσμός, τότε νομίζω ότι οι λέξεις έχουν αρχίσει να χάνουν το νόημά τους. Πρόκειται για μια πράξη βαθιά ταπεινωτική, ανήθικη, που δεν μαρτυρά παρά μόνο φόβο μπροστά στην κάλπη που έρχεται, αλλά και μια πράξη που δείχνει όχι μόνο πόσο περιφρονούν τον λαό, αλλά και πόσο υποτιμούν την αξιοπρέπεια και την οργή του» πρόσθετε επίσης ο σημερινός πρωθυπουργός.

Σήμερα ασφαλώς αυτές οι δηλώσεις έχουν περάσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Έχουν ξεχαστεί και τη θέση τους έχουν πάρει οι προεκλογικές παροχές, όπως αυτές που περιλαμβάνει ο νέος προϋπολογισμός, αλλά και άλλα «δώρα» που πέφτουν στο τραπέζι το τελευταίο διάστημα με ορίζοντα τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Ενδεχομένως να «τσιμπήσουν» ορισμένοι. Σ’ αυτό άλλωστε ποντάρει το Μαξίμου και έχει εξαπολύσει «λυτούς και δεμένους» για να προπαγανδίσει αυτή την πολιτική. Σε συνδυασμό με το κλίμα σκανδαλολογίας που σπεύδει κάθε τρεις και λίγο να ανατροφοδοτήσει με διαρροές και παραπομπές και έχοντας πάντα το βλέμμα στις επόμενες δημοσκοπήσεις κάνει ό,τι μπορεί για να αντιστρέψει το αρνητικό σε βάρος της Κυβέρνησης κλίμα. Υποτιμώντας όμως τη νοημοσύνη των πολιτών, που δεν πρόκειται να γίνουν ευτυχέστεροι με 300 και 500 ευρώ επιπλέον, αλλά θα νιώσουν σίγουρα καλύτερα όταν ανοίξουν νέες δουλειές, όταν προκύψουν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης και όταν θα μπορούν να επαναφέρουν το βιοτικό τους επίπεδο σε ένα ανθρώπινο πλαίσιο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου