«Δώσε και μένα μπάρμπα»

δώσε-και-μένα-μπάρμπα-713324

Είναι προφανές πως η κυβέρνηση βιάζεται για αυτό και αντιμετωπίζει τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις με φόντο τις ερχόμενες εκλογές

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι έχουμε ήδη μπει σε τροχιά προεκλογικής περιόδου. Το καταδεικνύει αυτό το γεγονός ότι η κυβέρνηση άνοιξε το «σακούλι» των παροχών και μοιράζει χρήμα. Κοινωνικό μέρισμα, αναδρομικά, ρυθμίσεις για τον κατώτατο μισθό, ελαφρύνσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες, προσλήψεις στο δημόσιο και μη περικοπή συντάξεων μερικά από τα «όπλα» στην προεκλογική της φαρέτρα, προσδοκώντας φυσικά οι πολίτες να ξεχάσουν…

Είναι προφανές πως η κυβέρνηση βιάζεται για αυτό και αντιμετωπίζει τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις με φόντο τις ερχόμενες εκλογές. Θέλει να αποδείξει στο εσωτερικό ότι η Ελλάδα όντως βρίσκεται στη μεταμνημονιακή εποχή, οπότε ως ανεξάρτητη οικονομία μπορεί να διαμορφώνει την οικονομική της πολιτική. Ισχύει όμως αυτό; Αν στην ερώτηση αυτή κληθεί να απαντήσει ένας οικονομολόγος, θα αποφανθεί πως όχι.

Θα έλεγε ευθαρσώς πως μια σοβαρή κυβέρνηση που σέβεται τους κόπους και τις θυσίες των Ελλήνων οκτώ χρόνια, δεν θα είχε προτεραιότητα τις παροχές… αμέσως μετά την έξοδο από τα μνημόνια, ενώ η επιτήρηση συνεχίζεται και ενώ για να μοιράσει χρήμα… θα πρέπει πρώτα να ξεζουμίσει… τις τσέπες όλων. Θα συνιστούσε σίγουρα στην κυβέρνηση πρώτη προτεραιότητά της να είναι να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών και να περάσει το μήνυμα της σταθερότητας ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες προσέλκυσης νέων επενδύσεων.

«Ο σφυγμός του επιχειρείν είναι χαμηλός. Το κλίμα έχει χαλάσει γιατί έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο και αντί να δίνεται έμφαση στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, δίνεται σε μια παροχολογία, ένθεν κακείθεν. Η οικονομία βρίσκεται σε χαμηλή πτήση ανάπτυξης 2%. Τα νούμερα αυτά δεν αρκούν για να μοιραστούν χρήματα που δεν υπάρχουν», ήταν πριν λίγες μέρες η επισήμανση του προέδρου του ΣΕΒ Θ. Φέσσα. Συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με τις απόψεις και τα προτάγματά του, το «καμπανάκι» που χτύπησε δεν μπορεί να αγνοηθεί. Είναι ένας άνθρωπος της πραγματικής οικονομίας που αν μη τι άλλο γνωρίζει πώς κινείται η αγορά.

«Μπορεί στην Ελλάδα να βγήκαμε από το μνημόνιο, μπορεί να είμαστε «δεμένοι» σε ένα σταθερό νόμισμα, να υπάρχει έδαφος για επενδύσεις, αλλά δεν εμπνέουμε εμπιστοσύνη και δεν δείχνουμε καμία σταθερότητα, αυτά δεν βελτιώνονται και γίνονται πολύ πιο έντονα όσο πλησιάζουν οι εκλογές. Οι επενδύσεις θέλουν κερδοφορία και σταθερό περιβάλλον. Αυτά στην Ελλάδα ακόμη δεν τα έχουμε», συμπλήρωσε ο ίδιος. Ξέρει σίγουρα κάτι παραπάνω για όσα επιχειρεί η κυβέρνηση να παρουσιάσει ως success story στην οικονομία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου