ΤΟΠΙΚΑ

Αγωγές για τα αναδρομικά με «ταρίφα»

αγωγές-για-τα-αναδρομικά-με-ταρίφα-713344

Κατακλύζονται με επιστολές συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι – «Να μην τσιμπάνε» οι ενδιαφερόμενοι, λένε οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστών στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ

Την ευκαιρία για να αυξήσουν τον τζίρο τους είδαν μεγάλες δικηγορικές εταιρείες των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, πίσω από την υπόθεση των αναδρομικών που μονοπωλεί τις τελευταίες εβδομάδες το ενδιαφέρον συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων, μετά τις δικαστικές αποφάσεις που επιδίκασαν επιστροφή αναδρομικών. «Βροχή» επιστολών σε Βολιώτες συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους με συγκεκριμένο τιμοκατάλογο… παροτρύνει τους ενδιαφερόμενους να προβούν σε αγωγές για να κατοχυρώσουν τα αναδρομικά τους.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Πρόκειται για μεγάλα δικηγορικά γραφεία, τα οποία αυτοδιαφημίζονται ως εξειδικευμένα στο εργατικό δίκαιο και έχουν ρίξει «απόχη» για πελάτες, καθώς πολλοί συνταξιούχοι πιστεύοντας ότι μόνο με αγωγή μπορεί να έχουν τύχη, είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν την κατάθεσή τους, καταβάλλοντας βέβαια και το ανάλογο αντίτιμο.

Πολλοί συνταξιούχοι που έλαβαν τέτοιες επιστολές απευθύνθηκαν στον πρόεδρο του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Μαγνησίας, για ζητήσουν τη γνώμη του κ. Ρούσσα. «Δυστυχώς κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να βγάλουν μεροκάματο», επισήμανε ο ίδιος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, επιβεβαιώνοντας την αποστολή επιστολών.

Η ταρίφα κυμαίνεται από 50 έως και 200 ανά άτομο, ενώ ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί και το γεγονός ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός προσφυγών από κληρονόμους συνταξιούχων που απεβίωσαν, ενώ υπάρχουν «ειδικοί» που προτρέπουν ακόμη και τους νέους συνταξιούχους, αυτούς δηλαδή που πήραν τη σύνταξή τους με βάση το νέο ασφαλιστικό, να υποβάλουν αιτήσεις στον ΕΦΚΑ, αλλά και το επικουρικό ΕΤΕΑΕΠ, καθώς προεξοφλούν ότι ο νόμος Κατρούγκαλου θα κριθεί και αυτός αντισυνταγματικός.

Σημειώνεται πως ο συνωστισμός των συνταξιούχων στα κατά τόπους υποκαταστήματα των Ταμείων, σε συλλόγους και δικηγορικά γραφεία προκειμένου μαζικά να υποβάλουν αιτήσεις και αγωγές για την επιστροφή των αναδρομικών, ανάγκασε τη διοίκηση του ΕΦΚΑ να δέχεται πλέον (από την περασμένη Δευτέρα) μόνο ηλεκτρονικά τις αιτήσεις για την επιστροφή των αναδρομικών στην κύρια και την επικουρική σύνταξη. Ηλεκτρονικές αιτήσεις άλλωστε δέχεται πλέον και το ΕΤΕΑΕΠ.

Οι συνταξιούχοι με τις αιτήσεις μπορούν να διακόψουν την παραγραφή. Η κατάθεση της αίτησης αναστέλλει την παραγραφή και δίνει τη δυνατότητα στον συνταξιούχο, εντός 5 ετών, ήτοι έως τα μέσα του 2024, να σκεφτεί τι θα κάνει. Στο ενδιάμεσο διάστημα άλλωστε, θα έχει εκδοθεί και η κρίση του ΣτΕ. Έως τότε, οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα έχει ληφθεί και η όποια πολιτική απόφαση, η οποία μάλιστα θα αφορά στο σύνολο των συνταξιούχων. Ανεξάρτητα από το εάν έχουν καταθέσει αίτηση στον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ ή ακόμη και αγωγή.

«Η αγωγή δεν είναι λύση. Η Κυβέρνηση μπροστά στην κοινωνική πίεση αφενός και αφετέρου στις αποφάσεις του ΣτΕ που αναμένεται να εκδοθούν άμεσα, εκ των πραγμάτων θα υποχρεωθεί να πάρει πολιτική απόφαση για επιστροφή των αναδρομικών» συμπλήρωσε ο κ. Ρούσσας.

Εναντίον των αγωγών και η ΑΔΕΔΥ

H ΑΔΕΔΥ με εσωτερικό της έγγραφο προς τις Ομοσπονδίες της και τα Νομαρχιακά της Τμήματα τους ενημερώνει για τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και τους καλεί να κάνουν αρχικά αίτηση στην υπηρεσία τους για επιστροφή των ετήσιων δώρων ύψους 1.000 ευρώ για τα έτη 2013-2018.

Στην αίτηση που συμπληρώσουν οι υπάλληλοι και δίνουν στο τμήμα μισθοδοσίας ή στην οικονομική υπηρεσία του τομέα που υπηρετούν, θα αναγράφουν ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο και τα πλήρη στοιχεία της θέσης τους και θα υπογράφουν το κείμενο – υπόδειγμα της αιτήσεως που αναφέρει ότι «με την παρούσα αίτηση ζητώ να μου καταβληθούν τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας, για το χρονικό διάστημα 2013-2018, λόγω του ότι καταργήθηκαν αντισυνταγματικώς με τις διατάξεις των ν. 4093/2012 και ν. 4324/2015, επιφυλασσόμενος για την άσκηση παντός νομίμου δικαιώματός μου».

Η «εσωτερική» οδηγία της ΑΔΕΔΥ συνοδεύεται και από νομική γνωμοδότηση για το πώς και το πότε θα πρέπει να προσφύγουν σε ένδικα μέσα, δηλαδή σε αγωγές, κατά την υπηρεσιών τους ή κατά του τμήματος μισθοδοσίας του Γενικού Λογιστηρίου.

Στον Βόλο, η πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων ακολούθησε την οδηγία της ΑΔΕΔΥ και υποβλήθηκαν αιτήσεις στα τμήματα μισθοδοσίας των δημοσίων υπηρεσιών ανά κλάδο. Μοναδική εξαίρεση το σωματείο των εργαζομένων στο Νοσοκομείο, που οι υπάλληλοι είναι μοιρασμένοι στα δύο.

«Η ΑΔΕΔΥ έχει θεσπίσει συγκεκριμένο πλαίσιο για τη διεκδίκηση των αναδρομικών. Οι συνάδελφοι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να μην πέφτουν στην παγίδα των αγωγών. Δεν είναι εύκολο οι συνάδελφοι που έχουν υποστεί αρκετές περικοπές, να επιβαρυνθούν πληρώνοντας χρήματα και για αγωγές, όταν με την αίτηση μπορούν να κατοχυρώσουν ότι δεν παραγράφονται οι διεκδικήσεις τους» επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Μαγνησίας της ΑΔΕΔΥ Φίλιππος Κωνσταντινίδης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου