Τα «ματωμένα» ψίχουλα

τα-ματωμένα-ψίχουλα-828422

Οταν σχεδόν σε κάθε σπίτι υπάρχει ένας τουλάχιστον άνεργος και στην καλύτερη των περιπτώσεων το δεύτερο άτομο εργάζεται και πληρώνεται κανονικά, διότι υπάρχουν και εκείνοι που δουλεύουν και πληρώνονται ψίχουλα, αντιλαμβάνεται κανείς πως δεν «ανακάλυψε την Αμερική» διαπιστώνοντας ότι υπάρχει εγγενής αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεων

Το γεγονός ότι τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν γονατίσει δεν είναι μία απλή διαπίστωση. Είναι πλέον μία βιωματική πραγματικότητα για τους περισσότερους οικογενειάρχες. Απλά μέσα από τα στοιχεία που δίνει κάθε μήνα το υπουργείο Οικονομικών, για τον απολογισμό εσόδων και εξόδων, επιβεβαιώνεται κάθε φορά η οικονομική δυσπραγία που πλήττει τις περισσότερες οικογένειες.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν δεν προκαλεί σε κανέναν πλέον εντύπωση, ότι χιλιάδες φορολογούμενοι επέλεξαν τον Σεπτέμβριο να μην πληρώσουν τη δόση του ΕΝΦΙΑ, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν ορισμένες άλλες επείγουσες υποχρεώσεις τους.

Οι περισσότεροι άλλωστε το ίδιο κάνουν. Υπολογίζουν τα χρήματα που έχουν και με βάση αυτά προσπαθούν να κάνουν το όποιο κουμάντο μπορούν, ώστε να μη βγουν εκτός προϋπολογισμού. Οταν φυσικά υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Διότι υπάρχουν και πολλές, εκατοντάδες οικογένειες που ακόμη και να θέλουν να είναι συνεπείς στις μηνιαίες υποχρεώσεις δεν δύναται να το κάνουν. Οταν σχεδόν σε κάθε σπίτι υπάρχει ένας τουλάχιστον άνεργος και στην καλύτερη των περιπτώσεων το δεύτερο άτομο εργάζεται και πληρώνεται κανονικά, διότι υπάρχουν και εκείνοι που δουλεύουν και πληρώνονται ψίχουλα, αντιλαμβάνεται κανείς πως δεν «ανακάλυψε την Αμερική» διαπιστώνοντας ότι υπάρχει εγγενής αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεων.

Οταν τα στοιχεία δείχνουν ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου πάνω από μισό εκατομμύριο φορολογούμενοι δεν κατάφεραν να πληρώσουν την πρώτη δόση του φετινού φόρου για τα ακίνητά τους, η οποία συνέπεσε με την εξόφληση της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος και όταν επίσης οι φορολογούμενοι άφησαν τον Σεπτέμβριο απλήρωτους φόρους ύψους 449,92 εκατ. ευρώ, με συνέπεια τα ληξιπρόθεσμα στο τρίτο τρίμηνο του έτους να φουσκώσουν ακόμη περισσότερο με αποτέλεσμα να έχουν διαμορφωθεί συνολικά στα 7,837 δισ. ευρώ, τι άλλο να πει κανείς.

Τα λόγια είναι περιττά. Γροθιά στο στομάχι για όποιον έχει την προνοητικότητα να σκεφτεί ότι όχι μόνο δεν είναι πρέπον, αλλά είναι και πολιτικά ανήθικο να πανηγυρίζει η Κυβέρνηση για το υπερπλεόνασμα, προσπαθώντας μάλιστα να δελεάσει τους χειμαζόμενους πολίτες με το κοινωνικό μέρισμα, το οποίο ετοιμάζεται να μοιράσει και πάλι φέτος τα Χριστούγεννα.

Αφού πρώτα έχει φροντίσει να στραγγίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, είναι έτοιμη να δώσει από τους φόρους και τα χαράτσια που εισέπραξε «ματωμένα ψίχουλα», ελπίζοντας ότι έτσι θα μπορέσει να κοροϊδέψει εκείνους που πίστεψαν ότι «ελπίδα και ανάπτυξη έρχονται».

Υποβάλλει με λίγα λόγια στον απόλυτο εξευτελισμό ανθρώπους που δεν έχουν ανάγκη από ψίχουλα, αλλά ζητούν απασχόληση, χαμηλότερη φορολογία, ευνοϊκότερους όρους για την αποπληρωμή των δανείων τους και των χρεών τους και εν κατακλείδι καλύτερες συνθήκες ζωής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου