ΤΟΠΙΚΑ

Τεράστια απήχηση της δημοσκόπησης

τεράστια-απήχηση-της-δημοσκόπησης-834348

Συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον πολιτών και κομματικών επιτελείων τα ευρήματα της σφυγμομέτρησης της Alco για τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ

Τεράστια απήχηση προκάλεσε η δημοσκόπηση της εταιρείας Alco για λογαριασμό του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, σχετικά με τις εκλογές στον Δήμο Βόλου. Η μεγάλη σφυγμομέτρηση, η πρώτη που παρουσιάστηκε στην αφετηρία της διαδρομής προς τις κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών, απασχόλησε με μεγάλη ένταση την κοινή γνώμη.

Τα δημοσκοπικά ευρήματα της Alco, με βάση τις απαντήσεις από δείγμα 600 ερωτηθέντων, τέθηκαν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο τραπέζι κομματικών επιτελείων σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, καθώς και στο «μικροσκόπιο» επιτελείων όσων έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να ηγηθούν ψηφοδελτίου στον Δήμο Βόλου.

Ο Κώστας Παναγόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Alco, μιλώντας χθες στην ΤRT και στον Σωτήρη Πολύζο, στην εκπομπή «Κεντρική Ελλάδα Καλησπέρα» που παρουσίασε αναλυτικά τη δημοσκόπηση, σχολίασε ότι «οι δείκτες ικανοποίησης για το έργο της δημοτικής αρχής είναι από τους υψηλότερους που έχουν καταγραφεί σε Δήμους αυτή την περίοδο».

Ποσοστό 65% αξιολόγησε θετικά το έργο της δημοτικής αρχής την τελευταία πενταετία, ενώ σε υψηλά ποσοστά είναι οι επιμέρους αξιολογήσεις, με το μεγαλύτερο ποσοστό ικανοποίησης να συγκεντρώνεται στην προβολή του Βόλου (81%) και το μικρότερο στους δρόμους – πεζοδρόμια (45%). Ενδιαφέρον συγκεντρώνει το γεγονός ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά ικανοποίησης καταγράφονται στην ηλικιακή ομάδα 25 έως 44 έτη.

Ο κ. Παναγόπουλος αναφερόμενος στα ευρήματα της δημοσκόπησης όσον αφορά στον δείκτη επανεκλογής και την πρόθεση ψήφου, τοποθετήθηκε ως εξής:

«Ο δείκτης επανεκλογής χρησιμοποιείται από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων από το 2010 και μετά σ’ όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις της Αυτοδιοίκησης. Βεβαίως – συνέχισε ο ίδιος – έξι μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές και όταν το τοπίο δεν είναι πλήρως διευκρινισμένο, μπορεί κάποια πράγματα να αλλάξουν, η εμπειρία πάντως των προηγούμενων δημοτικών εκλογών έχει δείξει πως όταν ένας εν ενεργεία δήμαρχος συγκεντρώνει ποσοστό πάνω από 40% θεωρούμε ότι είναι φαβορί. Τα ποσοστά του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου και εδώ είναι πολύ υψηλά (57%), αν και επαναλαμβάνω έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας μέχρι τις εκλογές και μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο των υποψηφίων στις άλλες παρατάξεις. Σε κάθε περίπτωση, όμως, μιλάμε για ένα πολύ υψηλό ποσοστό επανεκλογής».

Συμπλήρωσε πως «η παράσταση νίκης για τον σημερινό δήμαρχο Αχ. Μπέο είναι παρά πολύ υψηλή, καθώς έξι μήνες πριν από τις εκλογές σχεδόν 3 στους 4 πολίτες (70%) πιστεύουν ότι θα επανεκλεγεί δήμαρχος. Αυτό έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχτεί τους επόμενους μήνες σε επόμενες μετρήσεις», όπως παρατήρησε.

Συνεχίζοντας δε και πριν ολοκληρώσει, ανέφερε: «Έξι μήνες είναι μεγάλος πολιτικός χρόνος. Η έρευνα αποτύπωσε τα πράγματα ως έχουν στην αφετηρία, όταν ακόμη στον Βόλο δεν είναι σαφές ποιοι και ποιες θα είναι υποψήφιοι. Θα περιμένουμε για να δούμε.

Υπό αυτή την έννοια το αποτέλεσμα είναι λογικό στους δείκτες ικανοποίησης, επανεκλογής και πρόθεσης ψή
φου. Όταν ολοκληρωθεί το παζλ των υποψηφιοτήτων και τα πολιτικά κόμματα θα στηρίξουν κάποια πρόσωπα, θα έχει ενδιαφέρον να ξαναγίνει μία μέτρηση για να αποτυπωθεί πώς διαμορφώνονται τα πράγματα. Ελπίζω να συνεχίσουμε τη συνεργασία με τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και να επανέλθουμε».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Σχετικά άρθρα:

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου