Η ευθύνη της Πολιτείας

η-ευθύνη-της-πολιτείας-834714

Και ενώ θα έπρεπε να έχουν σημάνει ήδη συναγερμό, δυστυχώς όμως αντί να σκεφτούμε τις επόμενες γενιές και πώς αυτές θα μεγαλώσουν την Ελλάδα, εμείς ως κοινωνία κάνουμε ό,τι ακριβώς χρειάζεται για να συρρικνώσουμε τη χώρα

Συναγερμός από τα δημογραφικά μεγέθη της Ελλάδας. Συρρικνωνόμαστε ως χώρα, περισσότεροι θάνατοι και λιγότερες γεννήσεις. Αυτό λένε όλες οι μελέτες, αυτό επιβεβαίωσαν πριν από λίγες μέρες και τα στοιχεία από τη Μαιευτική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου. Η υπογεννητικότητα τα τελευταία χρόνια χτύπησε «κόκκινο».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, την περίοδο 1960 – 2015 το ποσοστό του ενεργού πληθυσμού και των νέων της χώρας μειώθηκε κατά 15% περίπου, ενώ ο πληθυσμός άνω των 65 τετραπλασιάστηκε. Επίσης σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες οι γυναίκες αποκτούν λιγότερα παιδιά από όσα απαιτούνται για να μείνει σταθερός ο πληθυσμός της κάθε χώρας. Την ίδια ώρα το επίπεδο αντικατάστασης των γενεών αποτιμάται στα 2,1 παιδιά, ενώ συγκεκριμένα στην Ελλάδα ο αριθμός αυτός αγγίζει οριακά το 1,3, καθιστώντας την Ελλάδα ουραγό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιπλέον επιβάρυνση του δημογραφικού ζητήματος στην Ελλάδα συνδέεται με την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης, από το 2010 και μετά. Η γήρανση του πληθυσμού, οι μειωμένες κρατικές δαπάνες λόγω μνημονίων, το άνισα κατανεμημένο νοσοκομειακό και μαιευτικό δίκτυο της χώρας, η δυσκολία των γυναικών που ζουν σε απομακρυσμένες νησιωτικές και ηπειρωτικές περιοχές να λαμβάνουν ολοκληρωμένες μαιευτικές και γυναικολογικές υπηρεσίες και η οικονομική μετανάστευση των νέων (το γνωστό brain drain) συγκαταλέγονται μεταξύ των αιτιών που συνέβαλαν τόσο στην αύξηση της υπογεννητικότητας, όσο και στην αντιστροφή του θετικού ισοζυγίου γεννήσεων και θανάτων από το 1960 μέχρι το 2010.

Και ενώ τα παραπάνω στοιχεία θα έπρεπε να έχουν σημάνει ήδη συναγερμό, δυστυχώς όμως αντί να σκεφτούμε τις επόμενες γενιές και πώς αυτές θα μεγαλώσουν την Ελλάδα, εμείς ως κοινωνία κάνουμε ό,τι ακριβώς χρειάζεται για να συρρικνώσουμε τη χώρα. Κάνουμε το ακριβώς αντίθετο και δεν συζητάμε καν το πρώτο και σημαντικό θέμα που θα έπρεπε να ασχολούμαστε, κοινωνία, Κυβέρνηση, πολιτικοί και ΜΜΕ.

Αδιαφορούμε, δεν κοιτάμε καν τι έρχεται και πως ο ελληνισμός τα επόμενα λίγα χρόνια θα μειωθεί δραματικά. Θα χαθεί, θα συρρικνωθεί και ως συνέπεια αυτών θα είναι ένα ευάλωτο έθνος, έρμαιο είτε οικονομικής, πολιτικής, εξωτερικής και κοινωνικής επιρροής. Θα είμαστε, δυστυχώς, μειονότητα. Και αντί να κάνουμε κάτι από τώρα για να αντιστρέψουμε τα δεδομένα, σφυρίζουμε αδιάφορα.

Με πρώτη και καλύτερη την Κυβέρνηση, που θα έπρεπε σ’ αυτό το κορυφαίο θέμα να αναζητήσει την εθνική συναίνεση και σε συνεργασία με τα άλλα κόμματα, ώστε να υιοθετούν πολιτικές που θα δίνουν κίνητρα αντιμετώπισης του δημογραφικού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου