ΤΟΠΙΚΑ

Για «ψύλλου πήδημα» χάνουν το επίδομα

για-ψύλλου-πήδημα-χάνουν-το-επίδομα-729932

Εποχικοί υπάλληλοι σε τουριστικά γραφεία δεν συμπεριλαμβάνονται στους δικαιούχους – Εργαζόμενοι στην εστίαση με επιπλέον ένσημα επίσης εξαιρούνται

Χάνουν το εποχικό επίδομα για «ψύλλου πήδημα» και μένουν με άδεια χέρια. Εποχικοί εργαζόμενοι στην εστίαση και στον τουρισμό αποκλείονται αυτομάτως από το ηλεκτρονικό σύστημα του ΟΑΕΔ με «συνοπτικές διαδικασίες» ακόμη και για ένα επιπλέον ένσημο, απ’ όσα προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις που καθιστούν έναν εργαζόμενο δικαιούχο. Στα παράδοξα επίσης του συστήματος ότι δεν δικαιούνται εποχικού επιδόματος υπάλληλοι που απασχολήθηκαν σε εποχικά γραφεία τουρισμού στα νησιά των Β. Σποράδων!

Οι όροι και οι προϋποθέσεις για το εποχικό επίδομα έχουν αυστηροποιηθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα με το παραμικρό ο κάθε επιδοτούμενος να κινδυνεύει να βρεθεί εκτός, χάνοντας έτσι ένα ποσό που ξεκινά από τα 458 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 651 ευρώ, ανάλογα την ειδικότητα.

Αυτό που ωστόσο προκαλεί αρνητική εντύπωση, είναι ότι αποκλείονται εξαρχής άνθρωποι οι οποίοι εργάστηκαν εποχικά σε τουριστικά γραφεία, όμως το μηχανογραφικό σύστημα τους έθεσε εκτός… αυτομάτως, διότι η ειδικότητα αυτή δεν συμπεριλαμβάνεται στις κατηγορίες των δικαιούχων του εποχικού επιδόματος.

«Όταν ο κωδικός της ειδικότητας δεν συμπεριλαμβάνεται στην υπουργική απόφαση που έχει υπογραφεί για την καταβολή του εποχικού επιδόματος, ακόμη και να θέλουμε να εξυπηρετήσουμε έναν εργαζόμενο, δεν μπορούμε να το κάνουμε» επισήμανε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ υπηρεσιακός παράγοντας του ΟΑΕΔ, ο οποίος ρωτήθηκε σχετικά, μετά από τις διαμαρτυρίες εργαζομένων.

«Είναι δυνατόν να εξαιρούνται από την καταβολή του επιδόματος που δίνεται σε εποχικά εργαζόμενους στην εστίαση και τον τουρισμό, οι υπάλληλοι τουριστικών γραφείων; Πρόκειται για εργαζόμενους που απασχολούνται σε έναν τομέα που κατεξοχήν ασχολείται με τον τουρισμό» αναρωτήθηκε θέλοντας να καταγραφεί η έντονη διαμαρτυρία του, θιγόμενος υπάλληλος που επισκέφτηκε το ΚΠΑ ΟΑΕΔ Βόλου και έφυγε με άδεια χέρια διότι ανήκει… στην επίμαχη κατηγορία που δεν συμπεριλαμβάνεται στην ομάδα δικαιούχων.

Τα ποσά και οι κατηγορίες δικαιούχων

Οι αιτήσεις για το εποχικό επίδομα ξεκίνησαν στον ΟΑΕΔ από τις 8 Οκτωβρίου. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την 30ή Νοεμβρίου 2018 στις 3 το μεσημέρι, για όσους υποβάλουν αίτηση μέσω των ΚΠΑ 2 και των ΚΕΠ και τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας για όσους υποβάλουν αίτηση με ηλεκτρονικό τρόπο. Η παραλαβή των δικαιολογητικών θα ολοκληρωθεί την επόμενη εργάσιμη μέρα (3/12/2018).

Δικαιούχοι του βοηθήματος είναι εργαζόμενοι των παρακάτω κατηγοριών: Οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, πλινθοποιοί, αγγειοπλάστες, δασεργάτες, ρητινοσυλλέκτες, καπνεργάτες, μουσικοί μέλη των οικείων επαγγελματικών σωματείων, υποδηματεργάτες, μισθωτοί ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, χειριστές εκσκαπτικών-ανυψωτικών-οδοποιητικών-γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιοί, τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης, ταξιθέτες θεάτρου – κινηματογράφου, χειριστές και βοηθοί χειριστών κινηματογράφου, ελεγκτές κινηματογράφου και θεάτρου, ταμίες κινηματογράφου και θεάτρου, μισθωτοί τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου και σμυριδεργάτες.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου