ΤΟΠΙΚΑ

Ρωμανιάς: «Μην πληρώνετε δικηγόρους για αναδρομικά»

ρωμανιάς-μην-πληρώνετε-δικηγόρους-γ-730050

Καταπέλτης κατά της Κυβέρνησης ο πρώην γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων από τον Βόλο για τις αποφάσεις του ΣτΕ που δεν εφαρμόζονται

«Αστραψε και βρόντηξε» κατά της Κυβέρνησης χθες από τον Βόλο ο πρώην γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιώργος Ρωμανιάς, εξηγώντας τα όσα δεινά με τις περικοπές στις συντάξεις έχουν εφαρμοστεί με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου και όχι μόνο.

Ο κ. Ρωμανιάς επισήμανε ορθά – κοφτά ότι υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας και κατήγγειλε την Κυβέρνηση ότι παραβαίνει το Σύνταγμα επειδή δεν έχει εφαρμόσει τις τέσσερις αποφάσεις που εκδόθηκαν από το ΣτΕ και οι οποίες κρίνουν αντισυνταγματικές τις περικοπές που έχουν γίνει. «Εψήφισαν νόμο ότι δεν θα εφαρμόσουν τις αποφάσεις του ΣτΕ. Υπάρχει πλέον πρόβλημα δημοκρατίας στη χώρα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, κατακεραυνώνοντας την Κυβέρνηση για την επιλογή της να αγνοήσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας.

Ο γνωστός εργατολόγος ήταν προσκεκλημένος της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Βόλου, σε εκδήλωση για την κοινωνική ασφάλιση. Το αμφιθέατρο του ΕΚΒ αποδείχτηκε μικρό για να χωρέσει δημοσίους υπαλλήλους, μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και συνταξιούχους όλων των κλάδων, που έσπευσαν να ενημερωθούν, για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά επιστροφή δώρων και επιδομάτων αφενός και αφετέρου για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Ο κ. Ρωμανιάς κατήγγειλε «φάμπρικα» αγωγών από δικηγορικά γραφεία προκειμένου οι εργαζόμενοι να προσφύγουν για να διεκδικήσουν αναδρομικά Δώρα και επιδόματα, μετά τις τελευταίες πρωτόδικες αποφάσεις υπέρ συνταξιούχων και κάλεσε εργαζόμενους και συνταξιούχους να κλείσουν τα αυτιά τους, προτρέποντάς τους να κατοχυρώσουν τα δικαιώματά τους μέσω των συνδικάτων.

«Να μην πηγαίνουν οι εργαζόμενοι να πληρώνουν χρήματα σε δικηγορικά γραφεία για να κάνουν αγωγές. Μπορούν να εξασφαλίσουν τα δικαιώματά τους, υποβάλλοντας αιτήσεις στον ΕΦΚΑ και στο Επικουρικό Ταμείο μέχρι τέλος του 2018, ώστε να μην παραγραφούν οι αξιώσεις που έχουν για αναδρομικά» σημείωσε ο κ. Ρωμανιάς και ανακοίνωσε πως το γραφείο του θα διανείμει δωρεάν αιτήσεις τις οποίες μπορούν να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι.

Στον «αέρα» ο νόμος Κατρούγκαλου

Σύμφωνα με τον πρώην γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο νόμος Κατρούγκαλου επί της ουσίας έχει καταργηθεί. «Από τον Μάιο του 2016 μέχρι σήμερα έχουν ψηφιστεί άλλοι 23 συνταξιοδοτικοί νόμοι, οι οποίοι έχουν αλλάξει τελείως τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης. Δεν ισχύει τίποτε απ’ ό,τι προβλέπονταν αρχικά» πρόσθεσε ο κ. Ρωμανιάς.

Υπογράμμισε επίσης ότι ο ν. Κατρούγκαλου έγινε στο πόδι, χωρίς καμία αναλογιστική μελέτη και ότι το ασφαλιστικό σύστημα έτσι όπως έχει δομηθεί μετά και τις τελευταίες αλλαγές δεν είναι βιώσιμο και άρα οι συντάξεις σε βάθος χρόνου δεν είναι εξασφαλισμένες. «Εδώ δεν ξέρουμε τι θα γίνει το 2019 με τις συντάξεις, πως μπορούμε να μιλάμε για το μέλλον;» αναρωτήθηκε ο ίδιος.

Εξάλλου επιτέθηκε στον υφυπουργό Εργασίας κ. Αν. Πετρόπουλο ο οποίος χθες δήλωσε ότι το Δημόσιο θα καταθέσει εφέσεις σε όλες τις πρωτόδικες αποφάσεις που δικαιώνουν συνταξιούχους για τα αναδρομικά. «Καλά θα κάνει ο κ. Πετρόπουλος να θυμηθεί ότι τα συνδικάτα τού έδωσαν τη δυνατότητα να λειτουργεί το δικηγορικό του γραφείο. Τώρα λέει ότι δεν πρέπει να περιμένουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι επιστροφή αναδρομικών. Είναι απαράδεκτο» σχολίασε ο κ. Ρωμανιάς, που επίσης εκτίμησε ότι εν όψει εκλογών ενδεχομένως να υπάρξουν και άλλες αλλαγές στο ασφαλιστικό. «Δεν ξέρω ποιοι θα κερδίσουν τις εκλογές. Εκτιμώ όμως ότι οπωσδήποτε κάτι θα αλλάξει», όπως ανέφερε.

Τέλος, ερωτηθείς για τη σύνδεση μισθών και συντάξεων με φόντο τις συλλογικές συμβάσεις που έχουν επεκταθεί, ο πρώην γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων, διατύπωσε την άποψη ότι μισθοί και συντάξεις «πάνε παρέα», και ότι όσο οι μισθοί παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα σε χαμηλά επίπεδα να κυμαίνονται και οι συντάξεις καθώς ο τρόπος υπολογισμού καθορίζεται ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας και τις αποδοχές.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου