Δεν τα είδαμε όλα

δεν-τα-είδαμε-όλα-457969

Είδατε τελικά που δεν τα είχαμε δει όλα; Η νέα επίσκεψη της τρόικας μας επεφύλασσε και άλλες εκπλήξεις όσον αφορά στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Ξεκίνησαν με υποδείξεις προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και τους κοινωνικούς εταίρους και εμμέσως πλην σαφώς μετά τις συναντήσεις που είχαν απηύθυναν τελεσίγραφο.

Αφού διατύπωσαν τον έντονο προβληματισμό τους για την καθυστέρηση υλοποίησης του νόμου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις , εξέφρασαν την ανησυχία τους εκτιμώντας ότι οι διαδικασίες είναι πολύπλοκες και δεν ευνοούν την πραγματοποίηση αναλόγων συμφωνιών και ζήτησαν φυσικά μεγαλύτερη ευελιξία. Αυτό σημαίνει διαδικασίες εξπρές και αντικειμενικά κριτήρια που θα προβλέπουν ποιες περιπτώσεις κλαδικών συμβάσεων θα επεκτείνονται.

Την ίδια ώρα προωθείται η ίδρυση πρωτοβάθμιων – εργοστασιακών σωματείων με διαδικασίες εξπρές, προκειμένου έτσι να επισπευστεί η εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων.

Η τρόικα σύμφωνα με τα νεότερα τηλεγραφήματα δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στα κλαδικά σωματεία και στις Ομοσπονδίες για την διαπραγμάτευση των επιχειρησιακών συμβάσεων, όπου δεν υπάρχει σωματείο, γι’ αυτό και ζήτησε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία σωματείων, σε ταχύτερους χρόνους. Έσπευσε λοιπόν η ίδια η Υπουργός και διαβεβαίωσε ότι θα ζητήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης να επιταχυνθούν οι δικονομικές διαδικασίες σύστασης συνδικαλιστικών οργανώσεων, ώστε οι αιτήσεις να εξετάζονται εντός ενός μήνα, αντί των οκτώ μηνών που απαιτούνται σήμερα, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για επιχειρησιακές συμβάσεις.

Με συνοπτικές δηλαδή διαδικασίες έρχεται το επόμενο χτύπημα. Και ενώ ακόμη και ο ΣΕΒ βγαίνει και αντιδρά, λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα δεν αντέχουν πια άλλη πίεση και δεν θα πρέπει να επιβαρυνθούν επιπλέον, αφού μέχρι σήμερα έχουν πληρώσει όλα τα σπασμένα της κρίσης.

Οι απαιτήσεις της τρόικας είναι πράγματι προκλητικές. Προκλητικός όμως εξίσου είναι ο τρόπος που συνδιαλέγεται η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί μαζί της. Δίνουν εξετάσεις στους δανειστές, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που θα έχουν τα νέα μέτρα στους πολίτες.

Η ανοχή αυτή δεν είναι πρωτοφανής. Τη συναντήσαμε και στις προηγούμενες δόσεις, από τον περασμένο Μάιο που υπογράφηκε το Μνημόνιο και απ’ ό,τι δείχνουν τα πράγματα η ίδια στάση θα διατηρηθεί μέχρι τέλους , όπου το τέλος δεν προσδιορίζεται.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλα περιθώρια και δεν πρόκειται να αποδεχθούν ανατροπές των βασικών και θεμελιακών δικαιωμάτων που με αγώνες και θυσίες έχουν κατακτήσει» επισημαίνει η ΓΣΕΕ και ζητά να «κατανοήσουν όλοι εκείνοι που έχουν βάλει στο στόχαστρο αποκλειστικά τους ανθρώπους του μόχθου, αφήνοντας στο απυρόβλητο τους φοροκλέπτοντες τους φοροδιαφεύγοντες και τις οικονομικά ισχυρές κοινωνικές ομάδες, ότι τα περιθώρια ανοχής και αντοχής των εργαζομένων έχουν εξαντληθεί προ πολλού». Τώρα εάν το μήνυμα θα ληφθεί υπόψη είναι άλλο θέμα. Η «νεκροψία» θα δείξει.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου