Σε δύσκολο μονοπάτι…

σε-δύσκολο-μονοπάτι-459598

Δύσκολο μονοπάτι προσπαθούμε να διασχίσουμε και όλοι περπατάμε πια στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Η Κυβέρνηση είναι αισιόδοξη. «Όσο παραμένουμε αξιόπιστοι θα πολλαπλασιάζονται τα ευχάριστα νέα» φέρεται να είπε χθες ο πρωθυπουργός. Φαντάζομαι ότι στα ευχάριστα νέα δεν περιλαμβάνονται τυχόν αποφάσεις για αυξήσεις ή μείωση της ακρίβειας, αλλά αφορούν προφανώς καθαρά στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα απέναντι στην τρόικα.

Μέχρι στιγμής αυτές βέβαια δεν έχουν καμία σχέση με τα δικά μας προβλήματα. Δεν «ακουμπούν» καθόλου τις δικές μας ανάγκες υπό την έννοια να μας βοηθήσουν να τις αντιμετωπίσουμε. Αντίθετα τη ζωή μας χειρότερη από μέρα σε μέρα κάνουν. Και εάν μάλιστα εφαρμοστούν και όσα μέτρα προαναγγέλλονται για διεύρυνση των επιχειρησιακών συμβάσεων και άλλες περικοπές τότε σίγουρα ακόμη δεν έχουμε δει τα πολύ χειρότερα.

Την ίδια στιγμή όπως διαβάζουμε η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκρούσει τη διπλή δέσμη πιέσεων που εκδηλώνονται.

Από τη μία η τρόικα που θέλει οπωσδήποτε να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής των επιχειρησιακών συμβάσεων απαιτεί αυτό να γίνει εδώ και τώρα. Από την άλλη η ανεργία εκτοξεύεται διαρκώς με τους περισσότερους υπουργούς να παραδέχονται πλέον βροντόφωνα ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Η διυπουργική που συγκάλεσε χθες ο πρωθυπουργός με βασικό θέμα την ανεργία δεν έκρυβε «μαγικές συνταγές». Δεν θα μπορούσε άλλωστε να ισχύσει αυτό από τη στιγμή που η νομοθεσία έχει πλέον γίνει τόσο ελαστική υπέρ του εργοδότη που δύσκολα μπορούν να πειστούν ακόμη και πάλαι πότε ισχυρές επιχειρήσεις να συμπιέσουν και άλλο το κόστος τους χωρίς όμως να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Αθρόες απολύσεις, μειώσεις αποδοχών, τετραήμερα, μαύρη εργασία συμπεριλαμβάνονται σε ημερήσια διάταξη πλέον, γεγονός που εάν μη τι άλλο επιβεβαιώνει την διόγκωση του προβλήματος.

Εάν η Κυβέρνηση υποχωρήσει και πάλι και αποδεχτεί τις προτάσεις της τρόικας τότε αυτό θα σημάνει ακόμη σοβαρότερες αρνητικές συνέπειες στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Όσο και να διαψεύδονται οι σχετικές πληροφορίες κανείς πλέον δεν έχει το δικαίωμα να μην είναι υποψιασμένος. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που θα επιχειρήσουν να μας πιάσουν στον ύπνο.

Μπορεί εντέλει η Κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι η τρόικα δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας ελεγκτικός μηχανισμός από τους πιστωτές μας, που ελέγχει συγκεκριμένα ζητήματα, εμείς όμως αυτό που βιώνουμε είναι οι συνέπειες των απαιτήσεων που έχει τελικά αυτός ο δανεισμός. Απαιτήσεις στις οποίες καλούμαστε να «συνεισφέρουμε» τα περισσότερα ασχέτως εάν εμείς με την ευρύτερη έννοια του όρου ποτέ δεν επωφεληθήκαμε από τα χρήματα αυτού του δανεισμού. Όπερ σημαίνει ότι «μαζί σίγουρα δεν τα φάγαμε…».

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου