Τα διόδια… και τα θα…

τα-διόδια-και-τα-θα-466122

Η απόλυτη υποκρισία διακρίνει το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών στο θέμα των διοδίων

Ως αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ χτυπούσε τον πρώην Υπουργό Γιώργο Σουφλιά, μιλούσε για αποικιοκρατικές συμβάσεις με τις κατασκευάστριες εταιρίες και έταζε ότι άμεσα θα επαναδιαπραγματευθεί την τιμή των κομίστρων.

Στο μεταξύ έχει περάσει ενάμισης χρόνος και εμείς οι πολίτες συνεχίζουμε και πληρώνουμε αδρά τον κάθε προορισμό. Κοστίζει πλέον περισσότερο η καταβολή των διοδίων παρά τα καύσιμα. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και αυτό που ενοχλεί περισσότερο είναι η υποκρισία των αρμοδίων -σε αυτή την περίπτωση των κυβερνώντων- που άλλα έλεγαν προεκλογικά και άλλα μετεκλογικά.

Όμως η αυθόρμητη αντίδραση των πολιτών αρχικά δημιούργησε στην πορεία το πρώτο ουσιαστικά αυθόρμητο πράγματι κοινωνικό κίνημα πολιτών που αισθάνονται αδικημένοι και ξεσηκώθηκαν. Μακριά από κομματικούς πάτρωνες και παρατάξεις, ορθώνονταν ανάστημα στο «χαράτσι» των δρόμων και με τις συμβολικές διαμαρτυρίες τους αρχίζουν πλέον και κάνουν αισθητή την παρουσία τους με την αντίθεσή τους στο σύστημα. Οι εταιρίες ενοχλήθηκαν, διότι χάνουν έσοδα. Ενοχλήθηκε και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών. Προειδοποίησε αρχικά τους πολίτες ότι τα ευρώ που γλυτώνουν… σηκώνοντας τη μπάρα. θα τα πληρώσουν μαζεμένα. Κανείς όμως δεν πτοείται. Ξέρουν ότι έχουν το δίκιο με το μέρος τους. Δεν είναι δυνατόν να προκαταβάλλουμε και μάλιστα τσουχτερά διόδια για δρόμους που δεν είναι ακόμη ολοκληρωμένοι, διότι έτσι προβλέπουν ορισμένες επαχθείς συμβάσεις. Δεν είναι δυνατόν να ακριβοπληρώνουμε τα μπαλώματα και τα σαμαράκια.

Μόλις χθες και μετά τις ατυχείς δηλώσεις Μαγκριώτη που έσπευσε να αποδοκιμάσει μαζικά τους διαδηλωτές των διοδίων, ο ίδιος υφυπουργός υποχρεώθηκε να ανακρούσει πρύμνα.

Δεσμεύτηκε για διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και κοινοπραξιών που κατασκευάζουν τα μεγάλα οδικά έργα και ότι θα ξεκινήσουν άμεσα με στόχο ως τον προσεχή Μάρτιο να υπάρξει μείωση των τιμών των διοδίων και των έμμεσων φόρων που τα συνοδεύουν.

Ο κ. Μαγκριώτης βέβαια βρήκε την ευκαιρία και κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι προχώρησε σε προβληματικές συμβάσεις γεμάτες λάθη και ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν υπομονή και να δείξουν κατανόηση ως τη λύση του ζητήματος. Δεν ξέρω προσωπικά τι εννοεί, διότι η υπομονή έχει και τα όρια της. Ενάμιση χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας το ΠΑΣΟΚ συνιστά ακόμη υπομονή και αναμοχλεύει ευθύνες της Ν.Δ., που ξέχασε και αυτή με όσα έχουν μεσολαβήσει πότε ήταν στην εξουσία. Όπερ σημαίνει, ας αφήσουν τα πολιτικά τρικ και ας φροντίσουν άμεσα να επαναδιαπραγματευθούν, χωρίς αστερίσκους… διότι άλλη ανοχή δεν υπάρχει. Και επιπλέον ας επιβάλλουν στις εταιρίες να σταματήσουν τις νομικές διαδικασίες εναντίον των πολιτών που αρνούνται να πληρώσουν. Αυτό τουλάχιστον ίσως να το πετύχουν.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου