Να γεμίζει ο κουμπαράς…

να-γεμίζει-ο-κουμπαράς-467255

Απίστευτο και όμως αληθινό. Στον κατάλογο με τα νέα χαράτσια και τις αυξήσεις η Κυβέρνηση συμπεριέλαβε και τα εξωτερικά ιατρεία και έτσι όσοι φτάνουν μέχρι εκεί θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν πέντε ευρώ αντί για τρία που ήταν μέχρι σήμερα.

Στα περισσότερα νοσοκομεία η εγκύκλιος έφτασε ήδη -στα υπόλοιπα θα φτάσει σήμερα- και έτσι το Υπουργείο Υγείας δεν ξέρω για ποιο λόγο εκτιμά ότι επιτελεί θεάρεστο έργο.

Δεν έφτανε που τα ακουμπούσαμε κανονικά και με το νόμο σε όλες τις άλλες υπηρεσίες, θα συνεχίσουμε τα ακουμπάμε τώρα και μάλιστα με αναπροσαρμοσμένη τιμή και στα Νοσοκομεία.

Μετά ενοχλούνται όταν τους κατηγορούν για πλήρη εμπορευματοποίηση της υγείας.

Οι αθεόφοβοι δεν έκαναν καν μία δεύτερη σκέψη, για να αποτρέψουν τη νέα αυτή ανεξήγητη και ταυτόχρονα απαράδεκτη και πέρα από κάθε κοινωνική ευαισθησία απόφαση.

Όσοι επισκέπτονται από σήμερα τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας και χρήζουν εξετάσεων θα περνούν πρώτα από το γκισέ.., θα πληρώνουν τα 5 ευρώ και μετά θα εισέρχονται για τις εξετάσεις.

Δεν ξέρω εάν η απόφαση θα συναντήσει αντιδράσεις. Οι γιατροί στα περισσότερα Νοσοκομεία, όπως και στο Βόλο, έκαναν την «επανάστασή τους» για δύο με τρεις ημέρες και μετά σιωπή… Εάν η στάση τους διαφοροποιηθεί τώρα εν όψει της αναπροσαρμογής, καλοδεχούμενη, όπως και να έχει πάντως και αυτό το μέτρο δεν είναι δυνατόν να ισχύσει αδιαμαρτύρητα.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ η χώρα έχει ανάγκη από εθνικό σύστημα υγείας, δημόσιο, δωρεάν, ποιοτικό και με ισότιμη πρόσβαση για όλους. Δεν είναι δυνατόν να διατηρηθεί αυτή η επιβολή εισπρακτικού μηχανισμού στις δημόσιες μονάδες υγείας.

Οι πολίτες έχουμε ήδη πληρώσει και συνεχίζουμε να πληρώνουμε κανονικά τις εισφορές μας σε ασφαλιστικά ταμεία.

Η πολιτεία είναι αυτή που αποποιείται την συνταγματική της υποχρέωση για δωρεάν παροχή υγείας.

Το ΕΣΥ όταν θεσμοθετήθηκε είχε στόχο να στηρίξει τον πάσχοντα συνάνθρωπο και να υπερασπιστεί το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου σε ασφαλή υγεία. Τελικά φτάσαμε στην εμπορευματοποίηση της υγείας και στα εισιτήρια των 5 ευρώ.

Όσα επιχειρήματα και να υποστηρίξει ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος δεν νομίζω ότι θα βρούνε πολλούς υποστηρικτές. Δεν ξέρω εάν το συγκεκριμένο μέτρο ήταν επιταγή της τρόικας ή αποτελεί μία από τις φαεινές ιδέες της πολιτικής ηγεσίας. Η αναπροσαρμογή και μόνο πάντως του 3ευρου που έγινε 5ευρο δείχνει καθαρά ότι μας αντιμετωπίζουν πλέον μόνο ως ευρώ.. Να γεμίζει ο «κουμπαράς» και όποιος αντέξει.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου