Με ή χωρίς γραβάτα, η λιτότητα και τα επώδυνα μέτρα είναι ΕΔΩ

με-ή-χωρίς-γραβάτα-η-λιτότητα-και-τα-επ-811154

Δεν είναι δυνατόν να πανηγυρίζει η κυβέρνηση, όταν η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup, σε διαρκή λιτότητα και σε απώλεια εθνικής κυριαρχίας λόγω της συνεχούς εποπτείας.

Μπορεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να έχει κυριευτεί από «ντελίριο» εξαιτίας της συμφωνίας στο Eurogroup για το ελληνικό χρέος, όμως τα όσα αποφασίστηκαν στο Λουξεμβούργο σίγουρα δεν αποτελούν αφορμή για πανηγυρισμούς.

Με ή χωρίς γραβάτα, ο Αλέξης Τσίπρας υπέγραψε μνημόνια με πολύ σκληρά και επώδυνα μέτρα, με ματωμένα πλεονάσματα εξαιτίας των θυσιών του ελληνικού λαού, με υποθηκευμένη τη δημόσια περιουσία για 100 χρόνια, με παράταση της λιτότητας μέχρι το 2060. Επιπροσθέτως υπέγραψε τη συμφωνία των Πρεσπών για τη «Βόρεια Μακεδονία», που έχει προκαλέσει διχασμό στον ελληνικό λαό.

Όσες «φιέστες» και να ακολουθήσουν σαν αυτή που στήθηκε χθες στο Ζάππειο, όλα τα προαναφερθέντα είναι μία πραγματικότητα που ο ελληνικός λαός δεν παραβλέπει, διότι τη βιώνει καθημερινά.

Είναι προφανές πλέον πως οι βαριές υπογραφές στο θέμα των Σκοπίων είχαν οικονομικά ανταλλάγματα.

Ενδεχομένως, μετά τις 20 Αυγούστου, που τελειώνει ημερολογιακά το μνημόνιο, να δούμε κι άλλες πανηγυρικές εκδηλώσεις σαν τη χθεσινή, οι οποίες ωστόσο μόνο επικοινωνιακό χαρακτήρα μπορούν να έχουν κι όχι ουσιαστικό.

Διότι, δεν είναι δυνατόν να πανηγυρίζει η κυβέρνηση όταν η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup, σε διαρκή λιτότητα και σε απώλεια εθνικής κυριαρχίας λόγω της συνεχούς εποπτείας.

Η βασική ανάγνωση των συμφωνηθέντων στο Λουξεμβούργο είναι ότι έγινε ένας ακόμη επώδυνος συμβιβασμός, με τους Γερμανούς να βάζουν τη σφραγίδα τους και να μην επιτρέπουν αυτό που θα ήθελαν όλοι οι Ελληνες, δηλαδή την οριστική διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Αυτό μετατίθεται για το μέλλον, και οι δανειστές θα το ξαναδούν και θα αποφασίσουν περαιτέρω.

Μέχρι τότε, από σήμερα κιόλας η Ελλάδα εισέρχεται σε ένα νέο σκληρό πρόγραμμα μετα-μνημονιακής παρακολούθησης, που συμπεριλαμβάνει νέα επώδυνα μέτρα, όπως μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων, τριμηνιαίες αξιολογήσεις από τους Θεσμούς – οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να ζητούν και νέα μέτρα αν υπάρξει απόκλιση από τον στόχο για τη διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% ως το 2022 και 2,2% του ΑΕΠ για πάρα πολλά χρόνια, από το 2023 ως το 2060. Αυτό ισοδυναμεί με ένα πλαίσιο λιτότητας για δεκαετίες, το οποίο θα γίνεται ακόμη πιο δυσβάστακτο αν η Ελλάδα επιστρέψει κάποια στιγμή στην ύφεση.

«Καλό κουράγιο», δηλαδή, για τον ελληνικό λαό, που μετά από οκτώ χρόνια πρωτόγνωρης οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης, βγαίνει «υποτίθεται» από τα μνημόνια, με το μέλλον του υποθηκευμένο μέχρι το 2060, όπως αποφάσισε η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου