Οσονούπω τα πιο δύσκολα…

οσονούπω-τα-πιο-δύσκολα-469387

Κάτι παραπάνω ήξεραν όσοι μας προειδοποιούσαν ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας και ότι οσονούπω έρχονται και άλλα μέτρα, ακόμη πιο σκληρά, στον ιδιωτικό τομέα.

Στο βωμό της ανταγωνιστικότητας, μαθητευόμενοι μάγοι, ινστρούχτορες της οικονομίας, σχεδιάζουν επί χάρτου και πολύ σύντομα θα μας δημοσιοποιήσουν τα σχέδιά τους.

Την ίδια στιγμή νέο γύρο πιέσεων γύρω από το θέμα των συλλογικών συμβάσεων, το καθεστώς των οποίων σύμφωνα με την τρόικα τροποποιήθηκε μερικώς και όχι σύμφωνα με τις εντολές που είχαν δοθεί, δέχεται η κυβέρνηση κυρίως από το ΔΝΤ.

Το Υπουργείο Οικονομικών απέστειλε, όπως διαβάζουμε, ήδη επιστολή στην τρόικα στην οποία αναφέρει εναλλακτικά σενάρια που εξετάζονται για νέα μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα για να γίνουν ανταγωνιστικές οι εταιρίες. Ένα από αυτά σύμφωνα με τα φωτεινά μυαλά του Υπουργείου Οικονομικών είναι να καθοριστούν οι συμβάσεις εργασίας ανά γεωγραφική ζώνη.

Υπάρχει μάλιστα, όπως υποστηρίζουν στο Υπουργείο Οικονομικών, σχετική μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Το μέτρο αυτό αποτελεί μάλιστα και εξειδικευμένη πρόταση του ΙΟΒΕ και προβλέπει μεταξύ άλλων το διαχωρισμό της χώρας σε ζώνες, όπου ναι μεν θα ισχύουν οι κλαδικές συμβάσεις, αλλά θα βαίνουν μειούμενες για κάθε περιφέρεια.

Η μείωση θα είναι ανάλογη με το κόστος ζωής της κάθε ζώνης. Δηλαδή, αν μια επιχειρησιακή σύμβαση προβλέπει εισαγωγικό μισθό 1.000 ευρώ, αυτός να εφαρμόζεται εντός του ορίου της Αττικής και από κει και πέρα να μειώνεται σταδιακά έως 30%.

Η Υπουργός Εργασίας προκειμένου προφανώς να προλάβει τις νέες οξυμένες αντιδράσεις -εάν ισχύουν αυτά τα σενάρια- σπεύδει να διαβεβαιώσει ότι το θέμα των ειδικών συλλογικών συμβάσεων έχει κλείσει και ότι οι επιταγές του μνημονίου έχουν ικανοποιηθεί και δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη διαβούλευση γι’ αυτό το θέμα τους επόμενους μήνες. Τώρα τι εννοεί με τον όρο διαβούλευση, θα σας γελάσω, διότι τα συνδικάτα ούτε ρωτήθηκαν και ούτε τους ζητήθηκε η άποψη για να τοποθετηθούν -απλά ο νόμος ψηφίστηκε ερήμην των εργαζομένων, όπως άλλωστε και όλα τα μέτρα και το μνημόνιο συνολικά που «βαραίνει» τη ζωή μας από τον περασμένο Μάιο και μετά.

Μία ωστόσο παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά από ερώτηση του ευρωβουλευτή Κώστα Πουπάκη φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης ήταν πράγματι κόλαφος για το συγκεκριμένο θέμα, αφού εμμέσως πλην σαφώς αναγνωρίζει ότι ο κοινωνικός διάλογος έπρεπε να γίνει, διότι μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση αποτελεσματικότερης λειτουργίας στην αγορά εργασίας έτσι ώστε να αποφεύγονται οι εργασιακές συγκρούσεις.

Η Κυβέρνηση τίποτα από όλα αυτά δεν ακολούθησε, επιλέγοντας καθαρά τη σύγκρουση με τους εργαζόμενους, γι’ αυτό σας λέω δεν έχει νόημα. Τελικά μόνο όποιος παρακολούθησε δελτία ειδήσεων τις ημέρες των Χριστουγέννων σίγουρα μετάνιωσε που δεν είναι στο fun club του Σταμάτη Μαλέλη και του εναλλακτικού δελτίου ειδήσεων στο Star. Εκεί τουλάχιστον αντί για ΔΝΤ ενημερώνεται για τους celebrities και όλα μία χαρά.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου