ΤΟΠΙΚΑ

15 χρόνια σε αχρηστία το C4I – Χρυσοπληρωμένο… και εκτός λειτουργίας

15-χρόνια-σε-αχρηστία-το-c4i-χρυσοπληρωμέ-819567

Στο Πανθεσσαλικό και σε κοντέινερ στο λιμάνι «ρημάζει» το πανάκριβο σύστημα ασφαλείας – Τι λέει το πόρισμα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Στις αποθήκες του Πανθεσσαλικού Σταδίου, σε κοντέινερ στο λιμάνι του Βόλου και στα υπόγεια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας ρημάζει ο πανάκριβος εξοπλισμός του συστήματος ασφαλείας C4I, που αγοράστηκε για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε. Μόνο ένας πύργος… που είχε κατασκευαστεί για να φιλοξενήσει διάφορα υποσυστήματά του στο λιμάνι του Βόλου, παραμένει όρθιος για να θυμίζει, ότι μία δεκαπενταετία πριν σχεδιάστηκε, ωστόσο δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία και εφαρμογή, ένα συνδυασμένο σύστημα ασφάλειας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ.

Το περιβόητο σύστημα ασφαλείας C4I αγοράστηκε έναντι του ποσού «μαμούθ» των 255.000.000 ευρώ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Εγκαταλείφθηκε όμως σε αποθήκες και το στάδιο, έχοντας πλέον τεθεί σε πλήρη αχρηστία. Την ίδια ώρα το Δημόσιο κινδυνεύει με δέσμευση ακίνητης περιουσίας αν δεν πληρώσει -όπως προβλέπει απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου- στην εταιρεία SAIC 40 εκατομμύρια ευρώ για το περιβόητο σύστημα ασφαλείας.

Οι υπογραφές της σύμβασης για την αγορά του C4Iανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και την SAIC, ανάδοχο εταιρεία της SIEMENS, έπεσαν στις 28 Μαΐου του 2003. Από τότε μέχρι σήμερα το C4I«σαπίζει ανεκμετάλλευτο», σύμφωνα με τους τεχνικούς του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Τον Ιούλιο του 2013 το Δημόσιο καταδικάστηκε για τη μη καταβολή του υπολοίπου της οφειλής του προς την εταιρεία. Το αμερικανικό δικαστήριο επέβαλε την άμεση καταβολή των χρημάτων. Η ετυμηγορία αυτή, ύστερα από σχετικό αίτημα της αμερικανικής εταιρείας, αναιρέθηκε τον Νοέμβριο του 2016 από τον Άρειο Πάγο, ο οποίος ζήτησε επανεξέταση της υπόθεσης από το Εφετείο, με διαφορετική όμως σύνθεση δικαστών. Τελικά, με την υπ’ αριθμόν 3567/ 2017 απόφασή του, το Εφετείο κατά πλειοψηφία απέρριψε την ένδικη αγωγή του Δημοσίου. Μετά την παραπάνω εξέλιξη, τον Απρίλιο του 2017 το αρμόδιο δικαστήριο των ΗΠΑ επικύρωσε ως άμεσα εκτελεστή την καταβολή των χρημάτων από την Ελλάδα και πλέον υπάρχουν πληροφορίες ότι έχουν κινηθεί διαδικασίες κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού Δημοσίου στις ΗΠΑ.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν ακόμη καθοριστεί οι επόμενες κινήσεις της ελληνικής πλευράς, καθώς οι όποιες ενέργειες που θα γίνουν, πιθανόν από το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεννόηση με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, δεν έχουν λάβει τελική μορφή.Ωστόσο μετά την απόφαση αυτή υπάρχει κίνδυνος ακόμη και για κατάσχεση της περιουσίας του Δημοσίου που βρίσκεται επί αμερικανικού εδάφους. Σημειώνεται πως η προμήθεια του C41 βρέθηκε το 2010 στο επίκεντρο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής με αφορμή το σκάνδαλο της SIEMENS.

Χρυσοπληρωμένο… και εκτός λειτουργίας

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές που μίλησαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, το σύστημα περιελάμ
βανε σταθερές, κινητές, εναέριες κάμερες, ασυρμάτους επικοινωνίας (tetra), υπολογιστές και κεντρικές μονάδες, που είχαν μεταφερθεί στον Βόλο για να λειτουργήσει το C4I. Σήμερα τα περισσότερα μηχανήματα είναι στοιβαγμένα μέσα σε κούτες στις αποθήκες του Πανθεσσαλικού Σταδίου. Τα ακριβοπληρωμένα συστήματα δεν λειτούργησαν ποτέ.

Υποτίθεται ότι εάν ενεργοποιούνταν το C4I, θα έδινε τη δυνατότητα ολοκληρωμένης εικόνας στους επικεφαλής ασφαλείας των Αγώνων τοπικά αλλά και κεντρικά, ενώ με τα tetraθα υπήρχε δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών, δηλαδή την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, το Λιμενικό Σώμα, την Αεροπορία κ.ά.

Για τους προκριμματικούς ποδοσφαίρου που έγιναν στο πλαίσιο της Ολυμπιάδας στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, τοποθετήθηκαν δύο παράλληλα κέντρα του C4I. Το ένα στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας και το δεύτερο στην «καρδιά» των Αγώνων, στο Πανθεσσαλικό Στάδιο. Ένα τρίτο είχε τοποθετηθεί στο λιμάνι του Βόλου. Επίσης δεν τέθηκε σε λειτουργία, παρότι τα μηχανήματα είχαν στηθεί σε έναν ειδικό πύργο. Τα μηχανήματα πλέον έχουν αποθηκευτεί σε κοντέινερ στον χώρο του εμπορικού λιμένα Βόλου. Το powerγια να τεθεί σε λειτουργία στο σύνολό του το σύστημα, δεν πατήθηκε ποτέ. Ούτε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ούτε μεταολυμπιακά. Το ένα από τα δύο υποσυστήματα παρέμεινε κλειδωμένο στις εγκαταστάσεις του Πανθεσσαλικού Σταδίου μέχρι το 2009. Έπειτα μεταφέρθηκε σε αποθήκη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας, όπου είναι χρεωμένο. Το άλλο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες παραμένει ακόμη στοιβαγμένο στις αποθήκες του Πανθεσσαλικού.

Πόρισμα από τον υπ. Προστασίας του Πολίτη

Με εντολή του υπ. Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα συγκροτήθηκε επιτροπή από στελέχη της νομικής και της τεχνικής υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ. η οποία κατέγραψε την υφιστάμενη κατάσταση των υποσυστημάτων του C4Iσε όλη τη χώρα. Ο κ. Τόσκας ζήτησε να μάθει αν μπορούσε να τα εκμεταλλευτεί, εξοικονομώντας έτσι κάποιους πόρους, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών» πριν από λίγες εβδομάδες.

Από αυτή «φαίνεται αφενός η αχρήστευση του μεγαλύτερου μέρους του εξοπλισμού με την πάροδο του χρόνου και της τεχνολογίας και αφετέρου η αδυναμία αξιοποίησης του μέρους εκείνου που θα μπορούσε να περισωθεί και να χρησιμοποιηθεί κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, είτε από την ΕΛ.ΑΣ. είτε από άλλους φορείς της δημόσιας διοίκησης και Αυτοδιοίκησης». Απαντώντας δε στο ερώτημα «ποια είναι η απομείνασα οικονομική αξία του αποθηκευμένου υλικού» υπογραμμίζεται πως «είναι ζήτημα αν υπερβαίνει το 10% του κόστους (σ.σ.: αγοράς)». Τα μηχανήματα του εξοπλισμού, όπως αναφέρεται στην έκθεση, βρέθηκαν να «σαπίζουν», εν αναμονή υποτίθεται της δικαστικής έκβασης στις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις και στην Αμυγδαλέζα», όπως αναφέρει η εφημερίδα.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου