Ας αξιολογήσουν τα μηνύματα πριν να είναι αργά

ας-αξιολογήσουν-τα-μηνύματα-πριν-να-εί-820419

Αν οι αξιωματούχοι των ξένων δυνάμεων διαπίστωναν ότι στο εσωτερικό της χώρας υπάρχει ενιαίο πολιτικό μέτωπο όσον αφορά το Σκοπιανό, ασφαλώς θα εκλάμβαναν εντελώς διαφορετικά τα μηνύματα απ΄ ό,τι τώρα.

Η αθρόα συμμετοχή των πολιτών στα συλλαλητήρια που διοργανώθηκαν για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, όχι σε μία αλλά σε 23 πόλεις της Ελλάδας, αν μη τι άλλο αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα πρωτίστως για την κυβέρνηση που διαχειρίζεται το θέμα.

Είναι ένα μήνυμα που υπό προϋποθέσεις, αντί η κυβέρνηση να το εκλαμβάνει ως «χτύπημα», να το δει ως ευκαιρία και να το αξιοποιήσει στα διεθνή φόρα και στις συσκέψεις που γίνονται προκειμένου να συνειδητοποιήσει ο διεθνής παράγοντας που πιέζει για λύση, ότι αυτή δεν μπορεί να προέλθει μέσα από την παραχάραξη της ιστορίας.

Αντί δηλαδή, με λίγα λόγια, να βγαίνουν οι υπουργοί και αρκετοί βουλευτές της συμπολίτευσης και να κουνάν το δάχτυλο στους πολίτες που διαδηλώνουν, αντί μερίδα των ΜΜΕ να επιχειρεί όλη αυτή την κινητοποίηση και τη λαϊκή συμμετοχή να τη λοιδορήσουν, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός άσκησης πίεσης προς την ΕΕ, τις ΗΠΑ και όλους τους υπόλοιπους που σπεύδουν είτε στο προσκήνιο είτε στο παρασκήνιο, πως λύση στο ονοματολογικό με παράγωγο που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία και με ανοιχτό το μέτωπο των αλυτρωτικών βλέψεων, δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή από τον ελληνικό λαό.

Αυτά όσον αφορά την κυβέρνηση. Όμως τα προχθεσινά συλλαλητήρια έστειλαν μήνυμα και στην αντιπολίτευση, που μπορεί να μη διαχειρίζεται μεν το θέμα, ο λόγος της όμως «βαραίνει», τόσο στη διεθνή διπλωματία όσο και στα όργανα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι ζυμώσεις και οι διαπραγματεύσεις αυτή την περίοδο.

Αν οι αξιωματούχοι των ξένων δυνάμεων διαπίστωναν ότι στο εσωτερικό της χώρας υπάρχει ενιαίο πολιτικό μέτωπο όσον αφορά το Σκοπιανό, ασφαλώς θα εκλάμβαναν εντελώς διαφορετικά τα μηνύματα απ’ ό,τι τώρα.

Από τη μία βλέπουν στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ να υπάρχουν δύο γραμμές. Ο ΣΥΡΙΖΑ να επιθυμεί εν πολλοίς τη λύση, οι ΑΝΕΛ να προειδοποιούν ότι δεν ψηφίζουν «σύνθετη ονομασία». Και από την άλλη υπάρχουν φωνές σε ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη που θολώνουν το στίγμα των ηγεσιών τους.

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν πολλές φορές ένα κλίμα σύγχυσης. Περισσότερο όμως καλλιεργούν το έδαφος ώστε ο διεθνής παράγοντας να πιέζει ακόμη περισσότερο για τη λύση που εκτιμά ότι εξυπηρετεί κυρίως τα δικά του γεωπολιτικά συμφέροντα και όχι την Ελλάδα.

Υπό το πρίσμα αυτό, και αν πράγματι η κυβέρνηση είναι πολύ κοντά σε συμφωνία με τη σκοπιανή κυβέρνηση, στο πλαίσιο όσων γράφονται και ακούγονται τις τελευταίες μέρες, η αντίστροφη μέτρηση που έχει αρχίσει ενδεχομένως να κοστίσει ακριβά στη χώρα. Η επισήμανση του Βολιώτη πανεπιστημιακού Αθ. Καραθανάση, που είναι βαθιά γνώστης του θέματος της Μακεδονίας, ότι η υποχωρητικότητα που δείχνουμε ως χώρα θα γυρίσει εις βάρος μας, δεν πρέπει να παραβλεφθεί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου