Η καθαρή έξοδος δεν είναι πανάκεια

η-καθαρή-έξοδος-δεν-είναι-πανάκεια-821847

Οπως σπεύδουν να επισημάνουν οι οικονομικοί αναλυτές, η έξοδος από τα προγράμματα, παρότι είναι ευτυχές που επιτέλους θα συμβεί, δεν αποτελεί ούτε πανάκεια ούτε μη αναστρέψιμη εξέλιξη, για δύο λόγους.

H έξοδος από τα προγράμματα αποτελεί αναγκαία πλην όμως όχι ικανή συνθήκη για την επαναφορά της οικονομίας και της κοινωνίας της χώρας μας στην ομαλότητα.

Υπάρχουν σημαντικά θέματα που θα πρέπει να επιλυθούν. Ούτε το πρόβλημα των κόκκινων δανείων που καίει τις τράπεζες έχει λήξει, τουναντίον βρίσκεται ακόμη στην αρχή της αντιμετώπισής του, ούτε έχει συντελεστεί η ανασυγκρότηση της πληθώρας των οικονομικών κλάδων που γονάτισαν υπό το βάρος της κρίσης.

Αυτό που κατά τη γνώμη μας έχει λοιπόν ιδιαίτερη σημασία είναι να επιλεχθεί εκείνος ο τρόπος «εξόδου» και επιστροφής σε καθεστώς δανεισμού από τις αγορές, που από τη μια θα προστατεύσει καλύτερα τον τραπεζικό τομέα κι από την άλλη θα προσφέρει επιλογές ασφαλείας, στην περίπτωση για παράδειγμα που αλλάξει δραστικά το κλίμα στις διεθνείς -και δη τις ευρωπαϊκές- αγορές, κάτι που μπορεί να συμβεί είτε για οικονομικούς είτε και για γεωπολιτικούς λόγους.

Όπως σπεύδουν να επισημάνουν οι οικονομικοί αναλυτές, η έξοδος από τα προγράμματα, παρότι είναι ευτυχές που επιτέλους θα συμβεί, δεν αποτελεί ούτε πανάκεια ούτε μη αναστρέψιμη εξέλιξη, για δύο λόγους.

Ο ένας αφορά και πάλι το χρέος, το οποίο με βάση το ΔΝΤ παραμένει μη βιώσιμο. Οι πιθανότητες να μας προσφέρουν οι Ευρωπαίοι μια λύση που θα λύνει άπαξ και δια παντός το πρόβλημα, προς το παρόν δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Ο δεύτερος λόγος αφορά την ίδια τη δομή και διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και το γεγονός ότι η περιβόητη παραγωγική ανασυγκρότηση αργεί ακόμη.

Και δυστυχώς για τα δύο προαναφερθέντα ζητήματα δεν γίνεται καμία δημόσια συζήτηση.

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει πως όποια λύση συμφωνηθεί από την κυβέρνηση μόνο «καθαρή έξοδο» δεν συνιστά, ενώ η κυβέρνηση λέει τα ακριβώς αντίθετα.

Όμως, στην προκειμένη περίπτωση είναι ξεκάθαρο ότι η χώρα θα παραμένει σε αυξημένη εποπτεία, όσο «καθαρή» κι αν είναι η έξοδος από τα προγράμματα βοηθείας, διότι το χρέος μας εξακολουθεί να βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη, και το κυριότερο δανειστές μας είναι τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη κι όχι κάποιοι ιδιώτες επενδυτές.

Καλό λοιπόν θα ήταν να προσέξουν οι αρμόδιοι, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση, τον δρόμο εξόδου που θα ακολουθήσει η χώρα, μην τυχόν και αποδειχτεί στην πορεία όχι απλά δύσκολος αλλά αδιάβατος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου