ΤΟΠΙΚΑ

Αθανάσιος Καραθανάσης: Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική

αθανάσιος-καραθανάσης-η-μακεδονία-εί-823191

«Οι κυβερνώντες πρέπει να καταλάβουν ότι δεν ασκούν πολιτική εκλογών. Αν στο κρατίδιο της FYROM δοθεί όνομα που θα περιλαμβάνει το παράγωγο “Μακεδονία”, αυτό θα είναι καταστροφικό για τη χώρα μας», επισημαίνει σήμερα σε συνέντευξή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο διακεκριμένος Βολιώτης Πανεπιστημιακός Αθανάσιος Καραθανάσης, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας του Α.Π.Θ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Τρεις μέρες πριν τη συγκέντρωση που διοργανώνει ο Σύλλογος Μακεδόνων Βόλου «Ο Μέγας Αλέξανδρος», υπό την αιγίδα της Τοπικής Εκκλησίας την ερχόμενη Τετάρτη στις 19.30 στην Παραλία του Βόλου, ο κ. Καραθανάσης, που θα είναι ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, αναφέρεται στα ιστορικά λάθη και τις υποχωρήσεις των ελληνικών κυβερνήσεων από το 1945 μέχρι σήμερα στο Σκοπιανό. Ο Βολιώτης πανεπιστημιακός τάσσεται υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος προκειμένου η όποια συμφωνία επίλυσης να τεθεί υπό την κρίση του ελληνικού λαού, ενώ σχολιάζοντας τις ασφυκτικές πιέσεις του διεθνή παράγοντα για το θέμα, παραπέμπει σ’ ό,τι αντίστοιχα επιχειρήθηκε να γίνει με το σχέδιο Ανάν στην Κύπρο.

Συνέντευξη στη ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Κύριε καθηγητά, πού εδράζεται η βεβαιότητα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Μακεδονία από τους αρχαίους χρόνους ήταν ελληνική, αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνισμού. Ίδια γλώσσα, ίδιος πολιτισμός, ίδια ιστορία, ίδια ήθη και έθιμα. Ακόμη και στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μακεδονίας συμμετείχαν μόνο Έλληνες. Ό,τι έχει η υπόλοιπη Ελλάδα έχει και η Μακεδονία. Επιπλέον, γνήσιος εκφραστής αυτής της ελληνικότητας και της απόλυτης σχέσης μεταξύ των δύο ιστορικά, είναι η συμμετοχή όλου του ελληνισμού στην εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οι περισσότεροι και οι καλύτεροι πολεμιστές του Μεγάλου Αλέξανδρου ήταν οι Θεσσαλοί ιππείς. Αυτά είναι ιστορικά ζητήματα που δεν μπορεί ούτε να τα αμφισβητήσει, ούτε φυσικά να τα παραβλέψει κανείς.

Πώς όμως γεννήθηκαν τελικά οι αλυτρωτικές βλέψεις της FYROM;

Δημιουργήθηκαν το 1944 την εποχή της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας. Τότε ο Στρατάρχης Τίτο, σκέφτηκε -και αυτό ήταν το όνειρο όλων των Γιουγκοσλάβων- να αναζητήσει θαλάσσια διέξοδο στο Αιγαίο. Έτσι δημιουργήθηκε το κρατίδιο των Σκοπίων, στο οποίο αυθαιρέτως δόθηκε το όνομα Μακεδονία, παρά το γεγονός ότι και σήμερα οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν βουλγαρική καταγωγή και ήδη στην πλειοψηφία τους έχουν πάρει βουλγαρικό διαβατήριο.

Εμείς τότε δυστυχώς σιωπήσαμε, διότι είχε ξεκινήσει ο Ψυχρός πόλεμος. Ο Τίτο ήταν το αγαπημένο παιδί της Δύσης, μολονότι δεν ανήκει στη Δύση, ήταν το αντίπαλο δέος απέναντι στον Στάλιν. Αυτό ήταν το μεγάλο λάθος της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Επιβλήθηκε σιωπή, παραβλέφθηκε το πρόβλημα που όμως ήταν υπαρκτό κι έτσι παραχωρήθηκε έδαφος στον Τίτο και στους διαδόχους του να ομιλούν περί Μακεδονίας. Πρόκειται για καθαρή κλοπή της Ελληνικής ιστορίας και των θησαυρών της Μακεδονίας , η οποία είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την ελληνική ιστορία. Δυστυχώς από τότε μέχρι σήμερα έχουν αναγνωρίσει το συγκεκριμένο κρατίδιο – μόρφωμα ως Μακεδονία πολλά κράτη.

Ουσιαστικά δηλαδή, πληρώνουμε σήμερα… τα δικά μας λάθη;

Έπρεπε τότε να αντιδράσουμε. Δυστυχώς δεν το κάναμε και αυτά τα λάθη πληρώνουμε σήμερα. Όλοι σιωπούσαν λόγω των πιέσεων της Δύσης και της Αμερικής, όπως συμβαίνει και σήμερα που η χώρα λειτουργεί και πάλι υπό την πίεση της Ευρώπης και της Αμερικής. Μιλάμε ουσιαστικά για μία ταυτόσημη πίεση, από τότε μέχρι σήμερα.

Εκτιμάτε κ. Καραθανάση ότι η πίεση για την επίλυση του Σκοπιανού γίνεται ασφυκτικότερη επειδή η χώρα διανύει τον 80 χρόνο της κρίσης;

Είναι ορθό αυτό που λέτε. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Εκμεταλλεύονται τη χρεοκοπία της χώρας, υπόσχονται ελάφρυνση χρέους, επενδύσεις, κίνητρα για την οικονομία προκειμένου να επιβάλουν τη λύση που θέλουν. Η στρατηγική της ΕΕ και των ΗΠΑ μοιάζει απολύτως με ό,τι επιχειρήθηκε να γίνει στην Κύπρο με το σχέδιο Ανάν. Ευτυχώς που τότε στην Κύπρο ανέτρεψε τα σχέδιά τους ο αείμνηστος Τάσος Παπαδόπουλος. Είναι ένας άμεσος εκβιασμός στη χώρα μας για να υποχωρήσει για μία ακόμη φορά, προς όφελος των συμφερόντων των μεγάλων δυνάμεων.

Τι θα σημαίνει για την Ελλάδα μία συμφωνία που θα περιλαμβάνει στο ονοματολογικό τον όρο «Μακεδονία».

Οι κυβερνώντες πρέπει να καταλάβουν ότι δεν ασκούν πολιτική εκλογών. Αν δοθεί όνομα που να έχει το παράγωγο «Μακεδονία» θα είναι καταστροφικό για τη χώρα μας. Ακόμα και με γεωγραφικό προσδιορισμό, αυτό που θα μείνει στο τέλος θα είναι το όνομα Μακεδονία και αυτό σημαίνει τα πάντα για τους Σκοπιανούς. Σε λίγα χρόνια θα έχουν εδαφικές διεκδικήσεις, γιατί έχουν επεκτατικές βλέψεις και όχι μόνο.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως η μη λύση στο Σκοπιανό υπονομεύει το εθνικό συμφέρον.

Προσωπικά έχω αντίθετη άποψη από τον πρωθυπουργό και όσους συμμερίζονται αυτή την άποψη. Το εθνικό συμφέρον είναι αυτό που επιβάλλει να αναζητούνται στρατηγικές που δεν έχουν επιπτώσεις στη χώρα. Το εθνικό συμφέρον είναι αυτό που υποχρεώνει να μην εκχωρηθεί το όνομα. Να μην υπάρχουν συμβιβασμοί και υποχωρήσεις. Θα πρέπει να γνωρίζουν οι κύριοι των Αθηνών, ότι όσες υποχωρήσεις κάναμε μέχρι σήμερα στο Σκοπιανό, στη Βόρεια Ήπειρο, στην Κύπρο, στη Θράκη, μας έχουν οδηγήσει σε εθνική ήττα και συρρίκνωση εδαφική.

Σε πολλές πόλεις, μεταξύ των οποίων και στον Βόλο, διοργανώνονται την ερχόμενη Τετάρτη συλλαλητήρια. Πιστεύετε ότι αυτή η λαϊκή πίεση μπορεί να ανατρέψει δυσάρεστες εξελίξεις;

Φωνή λαού, οργή Θεού, λέει ο λαός. Τα συλλαλητήρια που έγιναν στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα πριν από λίγους μήνες, σταμάτησαν σ’ ένα βαθμό την κυβέρνηση και την υποχρέωσαν στη διαπραγμάτευση να είναι πιο αυστηρή με τους γείτονες. Τα συλλαλητήρια αποτελούν ένα οιονεί δημοψήφισμα, που η κυβέρνηση δεν μπορεί να μη λάβει υπόψη, αν και δυστυχώς αντιμετωπίζει με μία διαφορετική οπτική γωνία τα συλλαλητήρια, αγνοώντας τη λαϊκή βούληση.

Πώς σχολιάζετε την «επίθεση» που έχουν δεχτεί οι πολίτες που συμμετείχαν σε συλλαλητήρια για το Σκοπιανό, οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν από πολλούς ακραίοι εθνικιστές;

Τα εκατομμύρια των Ελλήνων που συμμετέχουν στα συλλαλητήρια εκφράζοντας την πίστη τους στην πατρίδα και ζητώντας την προστασία της ελληνικότητας της Μακεδονίας, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστούν χρυσαυγίτες ή εθνικιστές ή ακροδεξιοί. Είναι η πατριωτική φωνή του ελληνικού λαού και τίποτα άλλο.

Από όσα προαναφέρατε, φαίνεται ξεκάθαρα πως είστε υπέρ ενός δημοψηφίσματος.

Στο παρελθόν έχω υποστηρίξει σθεναρά τη διενέργεια δημοψηφίσματος, διότι το θεωρώ αναγκαίο. Δεν είναι δυνατόν οι γείτονες να κάνουν δημοψήφισμα για το ίδιο θέμα και να φαίνονται δημοκρατικότεροι, και η δημοκρατική Ελλάδα να μην κάνει τίποτα. Κατά την προσωπική μου άποψη, η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή δεν έχει τη λαϊκή εξουσιοδότηση να χειριστεί το συγκεκριμένο θέμα. Έπρεπε μετά τα μεγάλα συλλαλητήρια στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, βλέποντας τους τακτικισμούς των Σκοπίων, να διακόψει τις διαπραγματεύσεις. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι όπως πορεύεται, πέφτει από παγίδα σε παγίδα διαρκώς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου