Σε άδεια έδρανα…

σε-άδεια-έδρανα-471393

Μέσα σε άδεια έδρανα συζητείται ο προϋπολογισμός. Τις περισσότερες ώρες της ημέρας προφανώς οι βουλευτές όλων των κομμάτων προτιμούν το περιστύλιο της Βουλής ή άλλα μέρη παρά τα έδρανα του Κοινοβουλίου για να καταθέσουν τις απόψεις τους ή να ενημερωθούν επί της ουσίας για το νέο προϋπολογισμό. Κατά τα άλλα υποτίθεται ότι πρόκειται για τον πιο δύσκολο προϋπολογισμό της χώρας των τελευταίων δεκαετιών, λαμβάνονται μέτρα που θυμίζουν άλλες εποχές και οι περικοπές που προβλέπονται θα στεγνώσουν όχι μόνο την αγορά αλλά όλα τα ελληνικά νοικοκυριά.

Παρακολουθώντας δε τις περισσότερες ομιλίες βουλευτών από όλα τα κόμματα (διαστροφή του επαγγέλματος) διαπίστωσα ότι όλες αυτές τις μέρες τελικά διεξάγεται ένας διάλογος «κωφών» μέσα στο Κοινοβούλιο. Οι μεν βουλευτές της συμπολίτευσης… βγαίνουν με μεγαλοστομίες να μας πείσουν ότι τα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα που λαμβάνονται είναι για το καλό μας, για να σωθεί η χώρα. Ρίχνουν και τις απαραίτητες «αγιαστούρες» στον πρωθυπουργό και συνεχίζουν ακάθεκτοι, εκτιμώντας ότι έτσι κάνουν το καθήκον τους προς τους πολίτες. Οι βουλευτές της Ν.Δ. από την άλλη από το βήμα της Βουλής έχουν υιοθετήσει οι περισσότεροι μία απολογητική στάση, αναγνωρίζοντας έτσι έστω και εμμέσως ότι έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για το κατάντημα της χώρας. Ενίοτε υιοθετούν και την αντιμνημονιακή στάση, αν και μετά την ψήφιση των μέτρων για τις ΔΕΚΟ δεν είναι εύκολο να πείσουν για κάτι τέτοιο.

Οι βουλευτές των άλλων κομμάτων έχουν αποδυθεί σε ένα ατελείωτο σφυροκόπημα, πάγια τακτική τους αυτή, και η ζωή συνεχίζεται. Εκπλήξεις και επαναστάτες της τελευταίας στιγμής δεν αναμένονται, ο προϋπολογισμός κατά πλειοψηφία θα εγκριθεί αύριο και παράλληλα πριν το φινάλε θα δοθεί η δυνατότητα σε πρωθυπουργό και πολιτικούς αρχηγούς να «κονταροχτυπηθούν» λεκτικά, ως είθισται παραδοσιακά. Ηχούν από τώρα τα τρέιλερ… των βραδινών δελτίων πως «χτύπησε κόκκινο η αντιπαράθεση στη Βουλή»… και άλλα τέτοια που ακούμε κάθε χρόνο τέτοιες μέρες. Μόνο που οι φετινές μέρες… δεν είναι σαν τις περυσινές. Ούτε στο πορτοφόλι μας ούτε σε αυτά που μας περιμένουν από τη νέα χρονιά.

Αυτό δεν έχουν καταλάβει και οι 300 μέσα στη Βουλή και ίσως γι’ αυτό συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο. Έχουν φτιάξει ένα δικό τους κόσμο μέσα εκεί και μόνο στιγμές… μπορεί να ξεχωρίσει κανείς όπου πράγματι η αντιπαράθεση είναι επί της ουσίας και όχι επί της μεθοδολογίας ή της διαδικασίας. Τα άδεια έδρανα μιλούν από μόνα τους…

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου