Με την πλάτη στο τοίχο…

με-την-πλάτη-στο-τοίχο-473354

Χρειάστηκαν μόνο τρεις ώρες συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου για να κατεδαφιστούν όσα οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα κατέκτησαν την τελευταία 20ετία.

Το πολυνομοσχέδιο για τις ειδικές επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας από την υπουργό Εργασίας Λ. Κατσέλη κατατέθηκε στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος, ώστε την Τρίτη να ψηφιστεί στην Ολομέλεια.

Τα μέτρα που προβλέπει συνθέτουν ένα μαύρο σκηνικό για το μέλλον – εάν υπάρχει- των ιδιωτικών υπαλλήλων. Ο εργασιακός μεσαίωνας είναι εδώ, ασχέτως εάν η Κυβέρνηση δια στόματος πρωθυπουργού και ορισμένων υπουργών επιμένει να ψελλίζει ότι δεν απορρυθμίζεται η αγορά εργασίας.

Πρόκειται για κόλαφο επί της ουσίας, αφού οι εργαζόμενοι θα δουν να μειώνονται οι μισθοί τους, μέχρι και να απολύονται χωρίς καμία αποζημίωση.

Στην αγορά εργασίας θα ισχύουν πλέον οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις, οι οποίες θα υπογράφονται μεταξύ του σωματείου της επιχείρησης και του εργοδότη και που στην ουσία σημαίνει μειωμένους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα χωρίς όριο με «πάτωμα» τα 740 ευρώ της εθνικής συλλογικής σύμβασης. Η μείωση υπάρχει περίπτωση να ξεπερνά το 30% και το 35% σε σχέση με τους μισθούς των κλαδικών συμβάσεων και έπεται συνέχεια.

Αφού το πόσο θα μειώνεται ο μισθός ενός ιδιωτικού υπαλλήλου θα είναι προϊόν διαπραγμάτευσης, ενώ το ίδιο θα ισχύει και για τις απολύσεις και για την μερική απασχόληση, αντιλαμβάνεται ο καθένας από εμάς τι μας περιμένει στην πορεία.

Και επειδή η Κυβέρνηση έχει βάλει στοίχημα με τον εαυτό της να… τα δώσει όλα, επιπλέον αποφάσισε εάν ένας εργαζόμενος απασχολείται λιγότερο από ένα χρόνο δεν θα λαμβάνει αποζημίωση, ενώ εάν ένας εργαζόμενος εργάζεται ένα έως δύο χρόνια τότε θα παίρνει αποζημίωση ένα μηνιαίο μισθό αντί για δύο.

Δεν ξέρω πλέον πράγματι τι είναι χειρότερο. Αυτά που θα βιώσουμε ή ότι ανεχόμαστε ακόμη αυτόν τον εμπαιγμό; Προσδοκούμε μήπως να αλλάξουν τα πράγματα; Πιστεύουν άραγε ότι έχουμε και άλλες αντοχές;

Ως πολίτες έχουμε πια χρεοκοπήσει. Μένουν απλά οι «τυπικές υπογραφές». Μαζί με όλες τις προσδοκίες που υπήρξαν όταν καταψηφίζονταν η πενταετία Καραμανλή… γιατί ο ελληνικός λαός περίμενε ανάταση. Τελικά αποδείχτηκε ότι τα χειρότερα δεν τα είχαμε δει και όπως μας υποσχέθηκε ο Στρος – Καν, μάλλον δεν τα έχουμε δει ακόμη. Εκτός και εάν οι τωρινοί ηγήτορές μας, έστω και την ύστατη στιγμή αντιληφθούν ότι δεν φτάνει μόνο να ευημερήσουν τα ταμεία τους, θα πρέπει να ανακουφίσουν και τους πολίτες που σήμερα είναι με την πλάτη στον τοίχο.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου