«Παρελαύνουν ακάθεκτοι…»

παρελαύνουν-ακάθεκτοι-474919

Ξεκάθαρο το μήνυμα που εξέπεμψε σε χιλιάδες εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο Κυριακάτικο Βήμα. Έθεσε το αμείλικτο δίλημμα περί μείωσης μισθών ή απολύσεων και «καθάρισε».

Η συμφωνία για τις άγριες περικοπές και στον ιδιωτικό τομέα έχει ήδη γίνει απλά με διάφορα επικοινωνιακά τερτίπια η Κυβέρνηση επιχειρεί να μας πείσει ότι ακόμη αγωνίζεται για να περισώσει κάτι.

Ο εργασιακός μεσαίωνας είναι ΕΔΩ και όποιος κατάλαβε – κατάλαβε. Όσο για τα κροκοδείλια δάκρυα του κ. Παπακωνσταντίνου, αυτά είναι μόνο για «λαϊκή κατανάλωση». Ο Υπουργός που εκτελεί, όχι φυσικά μόνος του αλλά λαμβάνοντας τις αντίστοιχες εντολές από την τρόικα, την πιο σκληρή και νεοφιλελεύθερη πολιτική των τελευταίων δεκαετιών, αποδέχτηκε να παίξει το ρόλο αυτό, ποντάροντας προφανώς ότι και αυτό το δίλημμα θα βρει αποδέκτες.

«Μειώσεις μισθών ή απολύσεις» είναι ο τίτλος του Βήματος. Σαφές και εξίσου εκβιαστικό το μήνυμα: Ή υποκύπτετε στις απαιτήσεις των εργοδοτών ή πάτε για το ταμείο ανεργίας.

Αυτό φαντάζομαι θα μας επισημάνουν μπορεί με πιο κομψό τρόπο από το βήμα της Βουλής τις επόμενες μέρες και οι Στρος Καν και Όλι Ρεν που έρχονται στην Ελλάδα για να συνυπογράψουν μαζί με την Κυβέρνηση τη διάλυση των συλλογικών συμβάσεων και του δικαιώματος στην εργασία.

Και την ίδια στιγμή το συνδικαλιστικό κίνημα σπαράσσεται. Διόλου τυχαίο… εάν σκεφτεί κανείς ποιους βολεύει η διάσπασή του και ποιους ευνοεί ο πολυκερματισμός.

Οι ευθύνες της ηγεσίας της ΓΣΕΕ μεγάλες, παίρνουν μάλιστα και ιστορικές διαστάσεις, εάν σκεφτεί κανείς τα μέτρα που θα εφαρμοστούν και τα οποία ουσιαστικά σηματοδοτούν την ολοκληρωτική κατάργηση των όποιων κατακτήσεων έχουν απομείνει, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις, στην ασφάλισή μας.

Η Κυβέρνηση βγάζοντας και τα τελευταία ψήγματα δήθεν φιλοκοινωνικού μακιγιάζ προχωράει ακάθεκτη στην ολοκληρωτική της επίθεση. Τα όσα θα περιλαμβάνονται στο επίμαχο νομοσχέδιο για τον ιδιωτικό τομέα συνιστούν πρωτοφανή και βάναυση επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα. Η βαλκανοποίηση των μισθών έρχεται εάν δεν είναι ήδη εδώ. Η αναδιανομή των εισοδημάτων προς τα κάτω είναι θέμα χρόνου. Όπως και ο κοινωνικός αποκλεισμός τον οποίο δεν πρόκειται να αποφύγουν δεκάδες εργαζόμενοι.

Μπροστά σε αυτή τη διαμορφωθείσα κατάσταση στο δίλλημα που τίθεται… να ικανοποιηθούν οι απατήσεις της αγοράς και των δανειστών μας ή να προστατευθούν οι εργαζόμενοι, η Κυβέρνηση έχει ήδη απαντήσει καταφατικά στην τρόικα. Και προχωρά ακάθεκτη όσο δεν υπάρχει κανείς προβάλλει επί της ουσίας «εμπόδια» σε αυτή την πολιτική.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου