Ξένο κοστούμι…

ξένο-κοστούμι-475805

Τελικά πρέπει να το πάρουμε απόφαση. Στην Ελλάδα πλέον όλο και συχνότερα η ενημέρωση, τουλάχιστον από τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα πανελλαδικής εμβέλειας, γίνεται ελεγχόμενη. Ενημερωνόμαστε για τη μισή αλήθεια ή και καθόλου, εφόσον κρίνεται απαραίτητο από το σύστημα που διαχειρίζεται την κάθε είδηση και πληροφορία.

Δεν εξηγείται αλλιώς ότι από ελάχιστα ειδησεογραφικά κατά τα άλλα δελτία ενημερωθήκαμε για το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που έγινε προχθές στην Αθήνα και τα όσα διαδραματίστηκαν σε αυτό.

Ευτυχώς δηλαδή που υπάρχουν και ορισμένοι δικτυακοί τόποι και έτσι πληροφορηθήκαμε ότι επρόκειτο για ένα πολύ μεγάλο συλλαλητήριο, το οποίο ωστόσο στιγματίστηκε από τα όσα συνέβησαν.

«Επεισοδιακό» χαρακτήρισαν ορισμένα ΜΜΕ το συλλαλητήριο και έτσι ούτε γάτα ούτε ζημιά… Νόμιζαν ότι βγήκαν από την υποχρέωση της μετάδοσης της είδησης χωρίς κανένα άλλο σχολιασμό. Καμία νύξη στο ανελέητο ξύλο που έπεσε.

Μόνο ό,τι απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός και «ταξιδεύει» σήμερα μέσω του διαδικτύου «μιλάει» καθαρά και δείχνει την επιθετικότητα και την καταστολή σε όλο το μεγαλείο της.

Δεν πρόκειται να υποστηρίξουμε ότι τα όργανα της τάξης δεν προκλήθηκαν… Μπορεί και να δέχτηκαν πρώτοι «επίθεση». Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί άλλοθι για το ξύλο που έπεσε, για την κλωτσοπατινάδα και την ωμή… βία που αποτυπώνεται ξεκάθαρα σε όλο της το μεγαλείο.

«Πού έγιναν όλα αυτά ρε παιδιά;» αναρωτηθήκαμε χθες πολλοί συνάδελφοι, βλέποντας τις φωτογραφίες και ανατριχιάζοντας πραγματικά όχι μόνο για την επιθετικότητα αλλά και για τη συνειδητή επιλογή απόκρυψης της διάστασης των όσων συνέβησαν.

Η επιλογή να μη δυναμιτιστεί το κλίμα εν’ όψει της ερχόμενης Δευτέρας και των συλλαλητηρίων που έχουν προαναγγελθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα ενδεχομένως να γίνεται κατανοητή, μέχρι όμως ενός βαθμού που δεν προκαλείται το κοινό αίσθημα και δεν δίνεται η αίσθηση ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία απόπειρα χειραγώγησης και ελέγχου της είδησης.

Δίνεται η αίσθηση ότι συνηγορούμε και εμείς ως εκπρόσωποι της ελευθεροτυπίας και της ενημέρωσης της κοινής γνώμης στις πολιτικές σκοπιμότητες που κρύβουν πάντα τέτοιες προσπάθειες ελέγχου της ενημέρωσης.

Το Κράτος κάνει τη δουλειά του και εμείς θα πρέπει να κάνουμε τη δική μας, ενημερώνοντας την κοινή γνώμη και όχι για να διευκολύνουμε άλλους σκοπούς. Το κλίμα που καλλιεργείται εν όψει της Δευτέρας και όχι φυσικά από τα ΜΜΕ, στοχεύει να αποθαρρύνει τους νεολαίους να αποτίσουν φόρο τιμής στο θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Ας μην παίξουμε και εμείς το «παιχνίδι τους». Στο κάτω- κάτω δεν είναι αυτός ο ρόλος μας και ας προσπαθούν ντε και καλά να μας φορέσουν «ξένο κοστούμι».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου