Εσπειραν ανέμους θερίζουν… θύελλες

εσπειραν-ανέμους-θερίζουν-θύελλες-54070

Η απόφαση του ΣτΕ θα σημάνει την αρχή του τέλους… για τον επίμαχο νόμο, όπως εκτιμούν οι περισσότεροι εργατολόγοι, διότι θέτει εν αμφιβόλω την ίδια τη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Η απόφαση του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου είναι σίγουρο ότι θα φέρει τα πάνω-κάτω. Η κυβέρνηση έπρεπε να το περιμένει. «Έσπειρε ανέμους και τώρα θερίζει… θύελλες».

Όταν κατατέθηκε σε διαβούλευση ο νόμος και πριν ψηφιστεί, όλοι είχαν προειδοποιήσει ότι πρόκειται για ασφαλιστική απορρύθμιση και ότι αργά ή γρήγορα θα ξεκινήσουν τα προβλήματα. Τότε, ο αρμόδιος υπουργός Γ. Κατρούγκαλος υποστήριζε ότι επρόκειτο για τη μεγαλύτερη ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Διαβεβαίωνε ότι δεν υπήρχε καμία επιβάρυνση για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες. Και όμως ενάμιση χρόνο μετά, τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ για τις εισφορές έχουν βάλει φωτιά… σε μία σειρά από κλάδους, οι οποίοι -όπως είχαν προαναγγείλλει- προσέφυγαν στο ΣτΕ, το οποίο σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες τους δικαιώνει.

Αυτό πολύ απλά θα σημάνει την αρχή του τέλους… για τον επίμαχο νόμο, όπως εκτιμούν οι περισσότεροι εργατολόγοι, διότι θέτει εν αμφιβόλω την ίδια τη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Ήδη από χθες που έγινε η διαρροή της απόφασης, οι περισσότεροι επαγγελματικοί κλάδοι που θίγονται και προσέφυγαν κατά του νόμου στο Συμβούλιο Επικρατείας, μιλούν για «Ανάσταση» και «Δικαίωση», και απαιτούν, μόλις δημοσιοποιηθεί επίσημα η απόφαση, η κυβέρνηση να προχωρήσει στις αλλαγές που πρέπει στις διατάξεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

Ο νόμος αρχίζει να ξηλώνεται, και αυτό δεν μπορεί να αφήνει κανέναν αδιάφορο. Μπορεί ο κ. Κατρούγκαλος χθες μετά το αρχικό μούδιασμα να έσπευσε να επισημάνει πως αν χρειαστεί αναπροσαρμογή του νόμου αυτό θα γίνει, όμως ούτε τόσο εύκολο είναι αυτό ούτε τόσο απλό.

Βέβαια επειδή έχει ξανασυμβεί, είναι σίγουρο ότι τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να «αποδώσει», όπως κάνει συνήθως, τη συγκεκριμένη απόφαση σε πολιτικά παιχνίδια.

Αν ισχύουν οι πληροφορίες που μέχρι στιγμής έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η απόφαση ελήφθη με το συντριπτικό 17-8, επομένως δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί οποιαδήποτε αμφιβολία και ένσταση επί της απόφασης που θα ταρακουνήσει συθέμελα τον ΕΦΚΑ.

Ο Ενιαίος φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης συγκροτήθηκε με βάση ενιαίους κανόνες ασφάλισης και συνταξιοδότησης για όλους τους κλάδους των ασφαλισμένων. Αν ακυρωθεί η ένταξη μερίδας ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ, τότε πρακτικά ξηλώνονται όλο το νομοθέτημα και η αρχιτεκτονική του συστήματος.

Και ας μην ξεχνάμε, ότι έπονται οι αποφάσεις του ΣτΕ επί της προσφυγής συνταξιούχων που ζητούν να ακυρωθεί ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων και η αναπροσαρμογή που επέφερε δραματική μείωση των επικουρικών συντάξεων, καθώς επίσης το ψαλίδι στο άθροισμα κύριων και επικουρικών άνω των 1.300 ευρώ. Η συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ αναμένεται να εκδοθεί τον επόμενο μήνα. Οπότε τα δύσκολα για τον ΕΦΚΑ μόλις άρχισαν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου