Τα δομικά προβλήματα του δημογραφικού

τα-δομικά-προβλήματα-του-δημογραφικο-66375

Η μη ύπαρξη κινήτρων και μηχανισμού στήριξης των νέων ζευγαριών και η ραγδαία μείωση του οικογενειακού εισοδήματος συντελούν στη δημογραφική κατάρρευση

Οι Ελληνίδες γεννούν λιγότερα παιδιά και σε μεγαλύτερη ηλικία, σε σχέση με τον μέσο όρο στην ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2016, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Ειδικότερα, αποκτούν κατά μέσο όρο 1,38 παιδιά, σε ηλικία 30,3 ετών, ενώ στην ΕΕ κατά μέσο όρο οι γυναίκες αποκτούν 1,6 παιδιά, σε ηλικία 29 ετών.

Το χαμηλότερο επίπεδο γονιμότητας στην ΕΕ καταγράφεται στην Ισπανία και την Ιταλία (1,34 γεννήσεις ανά γυναίκα), στην Πορτογαλία (1,36), στην Κύπρο και στη Μάλτα (1,37).

Το υψηλότερο επίπεδο γονιμότητας καταγράφεται στη Γαλλία (1,92), στη Σουηδία (1,85), στην Ιρλανδία (1,81) και στη Δανία και τη Μ. Βρετανία (1,79).

Η χώρα μας βρίσκεται στο ναδίρ σε γεννήσεις. Οι έρευνες όλες δείχνουν πως ο πληθυσμός μας σε λίγα χρόνια θα είναι από τους πιο γερασμένους της Ευρώπης, και αυτό εξηγεί εν πολλοίς το πολύ σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα που υπάρχει και το οποίο τείνει να λάβει ανησυχητικές διαστάσεις.

Αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη η εξέταση των αιτιών επιδείνωσης των δημογραφικών δεδομένων, ώστε στη συνέχεια να προταθούν συγκεκριμένες λύσεις που θα ανατρέψουν την αρνητική τάση.

Στα δομικά προβλήματα που επιτείνουν το πρόβλημα της υπογεννητικότητας, όπως είναι τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός γυναικών εργάζεται άτυπα και δεν συμπεριλαμβάνεται στα επίσημα στατιστικά στοιχεία, είναι μερικές από τις σημαντικότερες αιτίες που το δημογραφικό μετατρέπεται σε ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας.

Οι πολιτικές λιτότητας οδήγησαν όλα αυτά τα χρόνια σε δραστικές περικοπές επιδομάτων και υπηρεσιών, με αποτέλεσμα τα νέα ζευγάρια να μην αποφασίζουν εύκολα να κάνουν παιδί. Και αν το αποφασίσουν δηλαδή, οι οικογένειες που δημιουργούν είναι ολιγομελείς. Όλοι όταν ερωτούνται, βάζουν μπροστά το οικονομικό για να δικαιολογήσουν την απόφασή τους να μη δημιουργήσουν μεγάλη οικογένεια.

Έτσι, η μη ύπαρξη κινήτρων και μηχανισμού στήριξης των νέων ζευγαριών και η ραγδαία μείωση του οικογενειακού εισοδήματος συντελούν στη δημογραφική κατάρρευση. Χρόνια τώρα, πολύτεκνοι και τρίτεκνοι προειδοποιούν πως για λόγους κοινωνικής αλληλεγγύης και κοινωνικής προστασίας θα έπρεπε η Πολιτεία να έχει σαφή δημογραφική πολιτική. Δεν έχουν εισακουστεί δυστυχώς μέχρι σήμερα. Οι όποιες αποφάσεις είναι μεμονωμένες και αποσπασματικές.

«Θέλουμε το κράτος αρωγό και όχι τιμωρό», φώναξαν με όση δύναμη τους έχει απομείνει πριν από λίγες μέρες οι τρίτεκνοι, σε μία δυναμική και ταυτόχρονα μαζική κινητοποίηση στο Σύνταγμα.

Είναι σαφές πως αν δεν υπάρχει ολοκληρωμένη προσέγγιση που θα λαμβάνει υπόψη όλα τα νέα δεδομένα και τις επιπτώσεις της κρίσης, και θα περιλαμβάνει ευεργετικές πολιτικές, η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια θα μετατραπεί σε χώρα ηλικιωμένων. Χωρίς σφρίγος και χωρίς ελπίδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου