Μορατόριουμ;

μορατόριουμ-477878

Τη συγκρότηση Τριμερούς Επιτροπής από εκπροσώπους της κυβέρνησης, του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας, η οποία σε συνεργασία με τους υπουργούς θα προετοιμάζει τα νομοσχέδια, αποφάσισε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε από τα κομματικά στελέχη να υπάρξει μορατόριουμ ενός έτους για να επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου, ενώ το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να προχωρήσει σε πολιτική διαδικασία, όπως Συνδιάσκεψη, προκειμένου να συζητηθεί η ιδεολογικοπολιτική στρατηγική του(;).

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μία κεντρική ιδέα της χθεσινής συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου. Για όσους κατάλαβαν τελικά ο πρωθυπουργός χθες διαμήνυσε στο ΠΑΣΟΚ ότι θα πρέπει να συμμετέχει ενεργά από εδώ και πέρα στην εφαρμογή της πολιτικής που θα υλοποιηθεί. Το είπε πιο ανοιχτά και ο Γραμματέας του κόμματος, που ζήτησε από τα στελέχη να βάλουν πλάτη.

Το μορατόριουμ κοινώς αφορά στη συμπεριφορά των στελεχών από εδώ και πέρα. Το Μαξίμου ενδιαφέρεται να επιβάλλει ενός είδους σιωπητήριο, προκειμένου να μην καταγράφεται προς τα έξω ότι το ΠΑΣΟΚ διαφωνεί αλλά η κακή κυβέρνηση υλοποιεί.

Όλοι «συνένοχοι» στην πολιτική που εφαρμόζεται για να μη δοθεί σε κανέναν το δικαίωμα να πει «δεν ήξερα ή δεν κατάλαβα». Όλοι, είτε πρόκειται για κομματικούς είτε πρόκειται για κυβερνητικούς αξιωματούχους, έχουν αντιληφθεί ότι αυτή η πολιτική δεν είναι πολιτική ΠΑΣΟΚ.

Η φτώχεια και η ανέχεια διαρκώς διευρύνονται και μπορεί οι κυβερνώντες να θεωρούν ότι κάποια στιγμή θα κερδίσουν το στοίχημα, όμως οι πολίτες όχι απλά δυσανασχετούν αλλά βιώνουν μία δύσκολη οικονομική κατάσταση με αδιέξοδα που συνεχώς αυξάνονται και οδηγούν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Έτσι αποφασίστηκε να δοθεί το μήνυμα για μορατόριουμ. Ετυμολογικά μορατόριουμ σημαίνει συμφωνημένη προσωρινή αναστολή ενεργειών που θα επιφέρουν επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ δύο πλευρών.

Το μήνυμα αφορά ξεκάθαρα στον κομματικό μηχανισμό, τη βάση του ΠΑΣΟΚ, τους συνδικαλιστές. Εάν θα τύχει αποδοχής ή όχι θα φανεί το επόμενο διάστημα. Ευτυχώς λέω εγώ που δεν αφορά στην κοινωνία, αν και πολύ θα το ήθελαν, διότι τότε είμαστε χαμένοι από χέρι. Ο πρωθυπουργός ζητά λευκή επιταγή για μία ακόμη φορά. Έτσι εν κατακλείδι ερμηνεύεται πολιτικά το μήνυμά του στο χθεσινό πολιτικό συμβούλιο. Και από το κόμμα που ηγείται ενδεχομένως να έχει το δικαίωμα να το ζητά, από τους πολίτες όμως όχι, διότι δεν τους έχει πείσει ακόμη ότι όλα αυτά γίνονται για το καλό τους. Η κοινωνική αδικία που νιώθουν ξεπερνά τέτοιου είδους μηνύματα και, εάν μη τι άλλο, το μορατόριουμ μπορεί να το απαιτήσει κανείς όταν πρώτος έχει δείξει ότι αυτά που λέει τα εννοεί. Και από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέχρι τώρα αυτό δεν το έχουμε δει ως πολίτες.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου