Τα αντίμετρα…

τα-αντίμετρα-479086

Με τη σιγουριά που επικρατεί ότι η ανεργία όσο περνούν οι μήνες θα ανεβαίνει στα ύψη, σκέφτηκαν στην κυβέρνηση να κάνουν μία ακόμη σύσκεψη για να εξετάσουν το θέμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ανέργων.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται να περάσει νομοθετική ρύθμιση μέσω του υπουργείου Εργασίας, με την οποία θα εξασφαλίζεται ιατροφαρμακευτική κάλυψη πέραν της διετίας για όλους τους ανέργους. Στη ρύθμιση θα υπάγονται οι μακροχρόνια άνεργοι, αλλά και οι ευκαιριακά εργαζόμενοι που δεν θεωρούνται άνεργοι, και δεν καλύπτουν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων ώστε να μπορούν να θεωρήσουν βιβλιάριο ασθενείας.

Σκοπός της ρύθμισης είναι να αυξηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο αριθμός των ωφελουμένων, ώστε να συμπεριληφθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη, χωρίς όμως να αυξηθεί υπερβολικά το κόστος ή να ενισχυθεί η εισφοροδιαφυγή. Σημειώνεται ότι ήδη ιατροφαρμακευτική κάλυψη παρέχεται για δύο χρόνια μετά τη διακοπή της δραστηριότητας, από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, στους ασφαλισμένους από 30 έως 65 ετών.

Οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ ηλικίας άνω των 30 και μέχρι 65 ετών, που διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλματός τους καλύπτονται για παροχές ασθενείας σε είδος από τον κλάδο υγείας του οργανισμού για δυο χρόνια από τη διακοπή της ασφάλισης, εφόσον συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις όπως να έχουν πραγματοποιήσει, στην ασφάλιση οποιουδήποτε ασφαλιστικού οργανισμού, 600 μέρες εργασίας ή δυο χρόνια και το κατώτατο όριο των 600 ημερών εργασίας αυξάνεται ανά 120 ημέρες ή τέσσερις μήνες κάθε χρόνο, μετά τη συμπλήρωση 4.500 ημερών ή 15 ετών ασφάλισης.

Συνήθως -ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά δεν θα ισχύσει αυτό- όταν θεσπίζονται εισοδηματικά κριτήρια πέφτει και μεγάλο ψαλίδι με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές οι πραγματικοί δικαιούχοι να μένουν με άδεια χέρια.

Το χειρότερο όμως είναι ότι την ώρα που επιδεινώνεται η κατάσταση του λαού, η κυβέρνηση δίνει νέες απλόχερες δυνατότητες, στις μεγάλες επιχειρήσεις , προωθεί νέες μειώσεις στη φορολογία του κεφαλαίου, λαμβάνει μέτρα που θίγουν τους αδύνατους αλλά εντέλει που και που χρυσώνει και το χάπι με ορισμένες δράσεις για τους ανέργους.

Η διεύρυνση της ανεργίας, που πλήττει με ιδιαίτερη ένταση τις νέες ηλικίες και τις γυναίκες, απαιτεί και επιβάλλει τη λήψη άμεσων μέτρων για τη στήριξη και προστασία των ανέργων με στόχο όμως την απασχόληση. Την εξεύρεση νέων θέσεων εργασίας και όχι την διατήρηση της ανεργίας… με παράταση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ανέργων.

Λίγες μόνο ώρες μετά τα… μαντάτα της τρόικας, η κυβέρνηση επιχειρεί να κάνει αντεπίθεση με «αντίμετρα», ως απάντηση στο Μνημόνιο και τους επαχθείς του όρους. Στην ουσία ωστόσο… παραδέχεται ότι οι επόμενοι μήνες… θα είναι ακόμη χειρότεροι όχι μόνο για τους ανέργους αλλά για όλους μας.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου