Δεν μας θέλει…

δεν-μας-θέλει-479489

Δεν ξέρω εάν είναι η ψυχολογία μας τέτοια που δύσκολα θα πειστούμε πλέον ότι μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη, είναι πάντως γεγονός ότι το γενικότερο περιβάλλον δεν μας θέλει.

Όπου και να γυρίσει κανείς τη ματιά του, με όποιον και να συζητήσει διακρίνει αμέσως μία απαισιοδοξία. Δεν φταίει μόνο η ίδια η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αλλά και τα ερεθίσματα που λαμβάνουμε από αυτά που διαβάζουμε ή μαθαίνουμε καθημερινά.

Μοιάζει με τσουνάμι που έρχεται και δεν μπορεί να το σταματήσει κανείς. Ακόμη και οι υπουργοί παίζουν πλέον το ρόλο του ντελάλη… Φωνάζουν, προειδοποιούν και όποιον πάρει ο χάρος. Θα φύγουν τόσοι… από το δημόσιο, θα καταργηθούν τόσες… θέσεις εργασίας, αυξάνεται τόσο… το κόστος του φαγητού, θα πληρώνουμε «καπέλο» τόσο στη θέρμανση…

Ξυπνάς το πρωί και νομίζεις ότι εάν δεν έγινε, όπου να ΄ναι ξεκινά ο πόλεμος. Και δεν φταίνε φυσικά τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Από ορισμένες πηγές τους αντλούν τις πληροφορίες και τις μεταφέρουν στην κοινή γνώμη. Μόνο που αυτό πλέον δεν είναι ενημέρωση αλλά προκρούστειος κλίνη… στην οποία αισθανόμαστε ότι μας έχουν εναποθέσει και μας κάνουν… κομματάκια σιγά- σιγά.

Ζητείτε ελπίς που αναφώνησε κάποτε και ο Σαμαράκης… διότι εάν συνεχίσουμε έτσι δεν βγάζουμε χειμώνα. Είναι που είναι η κατάσταση δύσκολη εάν συνεχιστεί και το ίδιο κλίμα, η κοινωνία δεν πρόκειται να τη βγάλει καθαρή.

Πρακτικά βέβαια , οι δυσκολίες θίγουν περισσότερο τους ασθενέστερους. Εάν φυσικά με ρωτήσετε ποιοι είναι οι ασθενέστεροι στην παρούσα φάση δεν ξέρω να σας πω, υπό την έννοια πλέον ότι κλονίζονται ακόμη και οι δυνατοί. Μόνο που στη δική τους περίπτωση η ανάκαμψη θα έρθει γρηγορότερα και οι κλυδωνισμοί δεν θα είναι τόσο έντονοι και αισθητοί όπως στην περίπτωση των περισσοτέρων από εμάς, που λίγα είχαμε και τώρα έμειναν ελάχιστα και σύντομα ίσως και τίποτα.

Χρειαζόμαστε ανάταση. Την έχουμε ανάγκη για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε έστω και ψυχικά τουλάχιστον σε πρώτη φάση διότι την οικονομική ανάκαμψη την έχουμε αναθέσει διά της ψήφου μας σε άλλους. Στους κυβερνώντες που μέχρι στιγμής επιμένουν στις διαπιστώσεις, ενίοτε ορισμένοι στις διαφοροποιήσεις και στις διαβεβαιώσεις που την επόμενη μέρα γίνονται είτε διαψεύσεις είτε επιβεβαιώσεις των χειρότερων σεναρίων που γράφονται και ακούγονται.

Γι’ αυτό σας λέω δεν την παλεύουμε, τουλάχιστον σε ψυχολογικό επίπεδο. Γιατί σε οικονομικό το έχουμε πάρει απόφαση ότι επτωχεύσαμε. Σε λίγο τα «κανόνια» θα αρχίσουν να σκάνε, δίπλα μας, ανάμεσά μας.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου