Μία κατάπτυστη απόφαση που απαξιώνει το δικαίωμα στην εργασία

μία-κατάπτυστη-απόφαση-που-απαξιώνει-92947

«Είσαι έγκυος; Δεν μας ενδιαφέρει. Μετρά το ότι “δεν βγαίνουν τα νούμερα”. Μετρά το ότι η εγκυμοσύνη σου είναι ασύμφορη, άρα μπορείς να απολυθείς»

Εχει περάσει μία και πλέον εβδομάδα από την ημέρα που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε θετικά για τις απολύσεις εγκύων γυναικών, και εκτός από ορισμένες γυναικείες οργανώσεις που κατήγγειλαν το γεγονός, τα συνδικάτα κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου.

Κάτω από άλλες συνθήκες μία τέτοια απόφαση όχι μόνο θα αποδοκιμαζόταν λεκτικά, αλλά θα ξεσήκωνε θύελλα αντιδράσεων. Θα έπρεπε να βγάλει μαζικά τα συνδικάτα στους δρόμους.

Δεν είναι απλή υπόθεση η συγκεκριμένη απόφαση. Ανοίγει τον δρόμο για μία ακόμη μεγαλύτερη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, αλλά -το σημαντικότερο- παραγράφει το δικαίωμα στην εργασία, μίας γυναίκας που κατά τη διάρκεια του εργασιακού της βίου θα μείνει έγκυος, αφού το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε να πει «ναι» στις απολύσεις εγκύων γυναικών, όταν ένας εργοδότης αποφασίζει να προβεί σε μαζικές απολύσεις. Τραγικό.

Ο ρόλος του ευρωπαϊκού θεσμικού οργάνου απονομής δικαιοσύνης είναι να μεριμνά για την ομοιόμορφη ερμηνεία και εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ σε όλα τα κράτη μέλη· εξασφαλίζοντας ότι τα κράτη μέλη και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ συμμορφώνονται με το δίκαιο της ΕΕ. Βέβαια σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούν επίσης να προσφεύγουν στο δικαστήριο ιδιώτες, επιχειρήσεις ή οργανισμοί κατά οργάνου της ΕΕ, εάν θεωρούν ότι το όργανο αυτό έχει με κάποιο τρόπο παραβιάσει τα δικαιώματά τους, όπως φαίνεται πως έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Όμως η συγκεκριμένη απόφαση θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, καθώς πλέον εφόσον βρει εφαρμογή αυτή η απόφαση, κανένα δίχτυ προστασίας δεν θα υφίσταται πλέον για τις εργαζόμενες εγκύους.

«Το κοινωνικό κράτος που συστάθηκε στην Ευρώπη μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δέχθηκε άλλη μία γερή ριπή στα πόδια του» διάβασα να επισημαίνει ένας «παλαίμαχος» δημοσιογράφος με χρόνια προϋπηρεσία σε Βρυξέλλες και Λουξεμβούργο.

«Είσαι έγκυος; Δεν μας ενδιαφέρει. Μετρά το ότι “δεν βγαίνουν τα νούμερα”. Μετρά το ότι η εγκυμοσύνη σου είναι ασύμφορη, άρα μπορείς να απολυθείς».

Αυτή είναι η απλοϊκή ερμηνεία της παραπάνω απόφασης, σε μία Ευρωπαϊκή Ένωση που αντί να είναι θεματοφύλακας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του αναφαίρετου δικαιώματος της εργασίας, γίνεται ολοένα και συχνότερα με τις αποφάσεις της, ο γνησιότερος εκφραστής της πιο ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

Θλιβερή η σιωπή… εκ μέρους των θεσμικών εκπροσώπων των εργαζομένων στην Ελλάδα. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ βρίσκονται σε παρατεταμένο λήθαργο. Τι περιμένουν άραγε, να συμβεί πρώτα αυτό στην Ελλάδα και μετά να εναντιωθούν; Το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο χάνεται, ξυπνήστε…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου