Επιχειρηματολογώντας

επιχειρηματολογώντας-481005

Υπουργοί και Υφυπουργοί της κυβέρνησης σε ρόλο ρεπόρτερ. Αναλύουν τις τελευταίες μέρες βήμα – προς βήμα τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Προβαίνουν σε διαπιστώσεις, κάνουν εκτιμήσεις, ας ελπίσουμε ότι θα τολμήσουν να χτυπήσουν και το χέρι στο τραπέζι…

Μέχρι στιγμής απλά εκφράζουν τη διαφωνία τους απέναντι στην αδιαλλαξία των τροϊκανών που επιμένουν στα νέα μέτρα και από ό,τι δείχνουν τα πράγματα από το 2011 θα έχουμε νέο μαστίγιο. Το προανήγγειλε άλλωστε ο Υπουργός Οικονομικών. Μόλις βλέπουν τα δύσκολα, βάζουν μπροστά το μνημόνιο και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα για να μας προετοιμάσουν…

Το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τις συλλογικές συμβάσεις περιέγραψε χθες και ο αναπληρωτής υπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κουτρουμάνης, μιλώντας σε διάφορα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

«Είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα, γιατί, βεβαίως, δεσμευόμαστε και από το μνημόνιο να υπάρξει ένα νέο περιεχόμενο στις επιχειρησιακές συμβάσεις. Όντως υπάρχει ένα θέμα συζήτησης προκειμένου να καταλήξουμε στο περιεχόμενο που θα έχουν οι συλλογικές συμβάσεις και διαπραγματεύσεις και το κρίσιμο θέμα είναι τι περιεχόμενο θα έχουν οι επιχειρησιακές», υποστήριξε ο κ. Κουτρουμάνης.

Δηλαδή, πολύ απλά, αν έχουμε μια γενικευμένη εφαρμογή των επιχειρησιακών, που σημαίνει ότι θα μπορεί η κάθε επιχείρηση να κάνει ξεχωριστή σύμβαση και να είναι κάτω από τη γενική, συλλογική ή κρατική, υπάρχει πλέον πρόβλημα, όχι μόνο για τους εργαζόμενους, αλλά και τις επιχειρήσεις, στο πλαίσιο του υγιούς ανταγωνισμού.

Κατά τα άλλα σύμφωνα με το Υπουργείο σε κάποιες επιχειρήσεις θα υπάρξει περικοπή, σε κάποιες άλλες μπορεί να είναι και αντίστροφα τα πράγματα. Δηλαδή, πρακτικά, όπου υπάρχουν ισχυρά σωματεία, σύλλογοι, συνδικάτα εργαζομένων, μπορούν να εξασφαλίσουν κάτι καλύτερο σε βάρος άλλων επιχειρήσεων, οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα αυτή. Επομένως έχει να κάνει και με τη λειτουργία των επιχειρήσεων και όχι μόνο με τα δικαιώματα των εργαζομένων, που και αυτά βεβαίως είναι πολύ σημαντικά και κατά έμμεσο τρόπο θα οδηγηθούμε σε μείωση αποδοχών σε ορισμένες επιχειρήσεις. Οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι μικρομεσαίες και απασχολούν μικρό αριθμό εργαζομένων και εκεί οι εργαζόμενοι δεν είναι οργανωμένοι σε συνδικάτα και αυτό ήταν και δικό μας επιχείρημα. Καλείται δηλαδή η τρόικα να συνειδητοποιήσει ότι είμαστε σε μία χώρα με μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το να υπάρχει μια γενικευμένη δυνατότητα των επιχειρήσεων να κάνουν επιχειρησιακές συμβάσεις ουσιαστικά θα ανατρέψει πολλά πράγματα σε σχέση με την κατάσταση που υπάρχει σήμερα. Ως επιχειρηματολογία ακούγεται καλή όμως μέχρι εκεί. Με δανειστές έχουμε να κάνουμε και όχι με φιλανθρωπικό ίδρυμα. Έπρεπε να το γνωρίζουν αυτό όσοι υπέγραψαν και ας το συνειδητοποιήσουν και όσοι ακόμη εμφανίζονται υπέρμαχοι των δανειστών μας.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου