Μαστίγιο…

μαστίγιο-481449

Το μαστίγιο μόλις άρχισε. Η τρόικα επιμένει για μέτρα και ο πρόεδρος του ΣΕΒ εισηγείται απολύσεις ακόμη και στο Δημόσιο για να πάει η οικονομία μπροστά. Δεν τους φτάνουν οι απολύσεις καθημερινά από τα εργοστάσια, προτείνουν και άλλα μέτρα.

Και μέσα σε όλα αυτά ξύπνησε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ που πριν ένα μήνα έλεγε ότι δεν χρειάζονται νέες απεργίες, για να απαντήσει σε σκληρό ύφος στον κ. Δασκαλόπουλο.

Όχι ότι δεν έχει δίκιο να αντιδρά, απλά επισημαίνουμε τη χρονοκαθυστέρηση με την οποία το κάνει για μία ακόμη φορά, αφού το τελευταίο δίμηνο είχε σημάνει κυριολεκτικά σιωπητήριο, λες και όλα έβαιναν καλά.

Η τρόικα λοιπόν και οι υποστηρικτές της εδώ, όπως ο πρόεδρος του ΣΕΒ, εκτιμούν ότι μόνο με συρρίκνωση προσωπικού και περικοπές παντού μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στην οικονομία.

Προτείνουν δηλαδή και πάλι λύσεις που θίγουν τους μικρούς και αδύνατους, τους οικονομικά ασθενέστερους. Δίνουν κατευθύνσεις για νόμους που διευκολύνουν τους εργοδότες όχι φυσικά για να διατηρήσουν θέσεις εργασίας, αλλά για να τσαλακώσουν ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους. Να τους υποχρεώσουν να υπογράψουν χαμηλότερες συμβάσεις από αυτές που ισχύουν σε ατομικό επίπεδο πλέον, να αποδεχτούν πιο ελαστικά ωράρια και τελικά ενδεχομένως στην πορεία του χρόνου να μας πείσουν κιόλας ότι πρέπει να είμαστε και ευχαριστημένοι που έστω και έτσι δουλεύουμε.

Την ίδια όμως στιγμή αυτές οι επιχειρήσεις -γιατί κανείς δεν τις ελέγχει- μπορούν να εντάσσονται σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα, να παίρνουν κονδύλια από τον αναπτυξιακό νόμο χωρίς καμία ουσιαστική υποχρέωση ούτε καν για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας.

Οι αξιωματούχοι της τρόικας είναι ξεκάθαροι. Ακόμη και σε επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόβλημα το μνημόνιο επιτάσσει να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις έναντι των κλαδικών .

Ποιος άραγε να τους αντισταθεί. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας μπορεί να το επιχειρήσει, στο τέλος όμως όπως γίνεται το τελευταίο διάστημα θα σκύψει το κεφάλι και θα αποδεχτεί τα τετελεσμένα. Είπαμε «ο δανειστής επιβάλλει τους όρους, όχι ο δανειζόμενος». Και να μην το ξέραμε, τώρα το έχουμε καταλάβει. Το βλέπουμε, το νιώθουμε. Και όσο η κυβέρνηση νομίζει ότι επικροτείται η πολιτική της και δίνει το δικαίωμα στους τροϊκανούς να κάνουν κρίσεις και για το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, τόσο τα μέτρα θα σκληραίνουν. Και εμείς κάθε φορά θα ευχόμαστε να μη χτυπήσουν και τη δική μας πόρτα. Δεν γίνεται όμως… Όταν η μπόρα ξεσπάει στο διπλανό σπίτι… δεν μπορεί, τα απόνερα θα πνίξουν και το δικό σου…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου